Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεννοήσεις με τη Γαλλία πάνω σε επικίνδυνα σχέδια

Με αντιπροσωπεία της γαλλικής Γερουσίας, που επισκέπτεται την Ελλάδα υπό τον πρόεδρό της G. Larcher, συναντήθηκε χτες ο Κυρ. Μητοστάκης.

Επισήμως έγινε επισκόπηση των διμερών σχέσεων, «οι οποίες βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, με έμφαση στις προοπτικές εμβάθυνσής τους σε όλα τα επίπεδα», όπως αναφέρεται από το Μαξίμου.

«Πιστεύω ότι η Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης που υπογράψαμε με τον Πρόεδρο Μακρόν θέτει τις διμερείς σχέσεις μας σε ένα επίπεδο που είναι ευθυγραμμισμένο με το βάθος που έχει και η ιστορική μας σχέση», σημείωσε χαρακτηριστικά κατά την έναρξη της σύσκεψης ο πρωθυπουργός, αποσιωπώντας τους κινδύνους από την εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, που περιλαμβάνουν ακόμα και αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στο Σαχέλ της Αφρικής. Αλλωστε, κατά το Μαξίμου «ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη στενότατη συνεργασία στον αμυντικό τομέα, με βάση την ευρεία συναντίληψη όσον αφορά την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή». Ο δε Κυρ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη «στρατηγική σημασία» της περιοχής, «μεταξύ άλλων και ως εφοδιαστικού κόμβου για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών της ΕΕ».

Οι δύο πλευρές συζήτησαν ακόμα τους κεντρικούς άξονες της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2022, στους οποίους περιλαμβάνεται η ενίσχυση της λεγόμενης «στρατηγικής αυτονομίας» της Ευρώπης, με τον Ελληνα πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει ότι η επιθετική Στρατιωτική Συμφωνία με τη Γαλλία μπορεί να αποτελέσει βάση της, ενισχύοντας ταυτόχρονα τις δυνατότητες του NATO.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα συζητήθηκε και η «ευρωπαϊκή προοπτική» των Δυτικών Βαλκανίων, με τον Κυρ. Μητσοτάκη μπροστά στις γαλλικές ενστάσεις να επιμένει ότι «η ενταξιακή διαδικασία πρέπει να αρχίσει το ταχύτερο δυνατό», «διαφορετικά άλλες δυνάμεις θα προσπαθήσουν να εκτοπίσουν το αποτύπωμα της ΕΕ στην περιοχή».

Τέλος, ο Larcher ενημέρωσε τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι η αντιπροσωπεία της Γερουσίας θα επισκεφτεί και τη Χίο, όπου θα δει τον «χώρο φιλοξενίας» αιτούντων άσυλο, με τον πρωθυπουργό να «διαφημίζει» τα βήματα που έχει κάνει η κυβέρνηση για την υλοποίηση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ.

Είχε προηγηθεί την Τρίτη, στο περιθώριο των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου Διαχείρισης Κρίσεων «Αθήνα '21» (διοργανώνεται από το υπουργείο Αμυνας και το ΓΕΕΘΑ), συνάντηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κων. Φλώρου, με τον διευθυντή Διεθνών Σχέσεων του γαλλικού Επιτελείου Αμυνας, υποπτέραρχο Laurent Marboeuf, κατά την οποία συζήτησαν για τον «οδικό χάρτη» της υλοποίησης της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας - Γαλλίας, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα στο Παρίσι θα γίνουν συνομιλίες των Επιτελείων με σκοπό την κατάρτιση λεπτομερούς «Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας» για το 2022.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ