Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ
Μετάβαση των «πράσινων» αρπακτικών σε κέρδη εγγυημένα από το κράτος

Ψηφίστηκε χτες το βράδυ και, παρά τις ανούσιες αντιπαραθέσεις, η στρατηγική συμφωνία ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και άλλων αστικών κομμάτων βγάζει μάτι. Καταψήφισε το ΚΚΕ

INTIME NEWS

Με κύριο σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ το ποιος είναι ο ειλικρινής υποστηρικτής της πολιτικής της «πράσινης μετάβασης» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ολοκληρώθηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο για την απολιγνιτοποίηση και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Οι εκπρόσωποι κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδόθηκαν σε έναν διαγκωνισμό περί του ποιος προώθησε καλύτερα και με «σχέδιο» την πολιτική της απολιγνιτοποίησης, με τη ΝΔ να επιδιώκει να καρπωθεί η ίδια την πολιτική στήριξης των μονοπωλιακών ομίλων του χώρου των ΑΠΕ και του φυσικού αερίου και τον ΣΥΡΙΖΑ να σπεύδει να υπενθυμίσει τις δικές του επιδόσεις στον τομέα κατά την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης.

Χαρακτηριστική της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η τοποθέτηση της εισηγήτριάς του, Θ. Πέρκα, η οποία τόνισε ότι η «πράσινη μετάβαση είναι στον πυρήνα της αριστεράς», υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε εκπονήσει ολοκληρωμένο σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση με ορίζοντα 15ετίας, με σταδιακή δηλαδή μείωση των λιγνιτικών μονάδων και αντικατάστασή τους με ΑΠΕ. Εν πολλοίς, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο κυβερνητικό νομοσχέδιο κινήθηκε σε αυτές τις «ράγες», αφενός να επιδιώκει να αποδείξει ότι ο ίδιος είναι περισσότερο... «πράσινος» από τη ΝΔ, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδιασμού, προχειρότητα και αδιαφορία προς τις τοπικές κοινωνίες, διανθίζοντας την παραπάνω κριτική με σποραδικές αναφορές περί «εξυπηρέτησης οικονομικών συμφερόντων»... Και, βέβαια, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσαν να παραλείψουν την ανάγκη για «νέες επενδύσεις με κρατικές ενισχύσεις, κίνητρα και εργαλεία χρηματοδότησης».

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν οι παρεμβάσεις των υπουργών και των κυβερνητικών βουλευτών, οι οποίοι ανταπέδιδαν τις παραπάνω κατηγορίες στην αξιωματική αντιπολίτευση. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «καιροσκοπισμό», αποδεχόμενος το έργο του προκατόχου της ΝΔ στη διακυβέρνηση της χώρας σε ό,τι αφορά τις «πράσινες επιδόσεις», ψέγοντάς τον ωστόσο γιατί δεν προχώρησε πιο γρήγορα στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων. Εργο που θα ολοκληρώσει η ΝΔ... Κατά τ' άλλα υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολουθεί η ΝΔ, αρνούμενος ότι αυτή οδηγεί σε κατακόρυφες αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, κατηγορώντας γι' αυτό τον... επάρατο λιγνίτη. Ξεχνά προφανώς ότι πλέον με τις αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου το κόστος των δύο καυσίμων ηλεκτροπαραγωγής είναι ανάλογο.

Η παρέμβαση του επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκη, θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί ένα από τα άρθρα του νομοσχεδίου αλλά και των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, αφού πρότεινε ένα «ολιστικό σχέδιο πράσινης μετάβασης» και περιέγραψε μερικούς άξονες, όπως: «Μεσοπρόθεσμο μοντέλο covid lockdown (;) στην περιοχή για να μη φύγουν οι κάτοικοι από την περιοχή τους, εφαρμογή προγράμματος πολυκαλλιέργειας και αποκατάσταση της γης μέσω συμπράξεων με επιχειρηματικούς ομίλους για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών». Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ. Γ. Αρβανιτίδης, ζήτησε «η απολιγνιτοποίηση να έχει ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο, με τον πολίτη στο επίκεντρο να συνδιαμορφώνει τις πολιτικές αυτές», δηλαδή με τον λαό συνένοχο. Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυρ. Βελόπουλος, τα έβαλε όλα μέσα, και ΑΠΕ και φυσικό αέριο και εξορύξεις, αρκεί να εξασφαλίζονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

«Πρόσχημα» η προστασία του περιβάλλοντος

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, χαρακτήρισε μετάβαση των «πράσινων» αρπακτικών σε κέρδη εγγυημένα από το κράτος τη μετάβαση από τον λιγνίτη. Επισήμανε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όσον αφορά «τα δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, τα μισά, και παραπάνω, πάλι στις "πράσινες" τσέπες του κεφαλαίου θα καταλήξουν».

Σημείωσε ότι θα προκύψουν 20.000 επιπλέον άνεργοι και θα φτάσει τα 20 δισ. ευρώ το χαμένο εισόδημα. «Την ίδια στιγμή», πρόσθεσε, «στην περιοχή της Κοζάνης, της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης γίνεται και μια άλλη μετάβαση. Η μετάβαση των χιλιάδων εργαζομένων στην και γύρω από τη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή, των λαϊκών νοικοκυριών αυτών των περιοχών, μαζί με τους μικρομαγαζάτορες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες, στον σκληρό κόσμο της ανεργίας, της ανέχειας, της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας. Μαζί τους και όλος ο υπόλοιπος ελληνικός λαός, που ζει ήδη και αυτός τη δική του μετάβαση στον δύσκολο κόσμο της ενεργειακής φτώχειας με το πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος υπογράμμισε ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί το πρόσχημα της κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση, αφού την ίδια στιγμή επιτρέπει την καύση απορριμμάτων, από τις χωματερές θαψίματος του αμίαντου, την αποψίλωση ορεινών όγκων για την άναρχη χωροθέτηση αιολικών πάρκων και την εγκληματική έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας.

Πρόσθεσε ότι, στην πραγματικότητα, η «πράσινη μετάβαση» αποτελεί επιλογή της ΕΕ και των κυβερνήσεων ως διέξοδος για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια ώστε να επενδυθούν σε νέους τομείς οικονομίας. Ανέδειξε δε τον ανορθολογισμό της αντικατάστασης του εγχώριου λιγνίτη με το εισαγόμενο φυσικό αέριο, δημιουργώντας έτσι το κύμα της ακρίβειας που τρώει τα λαϊκά νοικοκυριά, ως απόρροια της πολιτικής «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, την ίδια στιγμή που αυξάνει την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές καυσίμων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ απάντησε ακόμα στο επιχείρημα ότι ο λιγνίτης είναι ασύμφορος και ζημιογόνος, υπενθυμίζοντας πως η επιβολή των τελών ρύπων από κυβερνήσεις και ΕΕ τον κάνει ακριβό. Την ίδια ώρα που ο λαός φορτώνεται τα τέλη ρύπων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, τα μονοπώλια της «πράσινης» Ενέργειας χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση με 7 δισ. και αυξημένα επενδυτικά κίνητρα, όπως νέες φοροαπαλλαγές, τζάμπα εργατικό δυναμικό κι όλα αυτά πάλι θα τα πληρώσει ο λαός μέσα από τη φορολογία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ