Τρίτη 19 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΙΚΑ
«Διάλογος» Σημίτη στην... Ευελπίδων

Για τρίτη φορά μέσα σε εφτά μήνες η κυβέρνηση σέρνει τους γιατρούς του Ιδρύματος στα δικαστήρια ζητώντας να κηρυχτεί η απεργία τους παράνομη και καταχρηστική

Στο ίδιο εδώλιο θα καθήσουν και σήμερα οι γιατροί του ΙΚΑ
Στο ίδιο εδώλιο θα καθήσουν και σήμερα οι γιατροί του ΙΚΑ
Το δήθεν ενδιαφέρον του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ και η χτεσινή σύγκληση της διυπουργικής σύσκεψης για τους συμβασιούχους του δημοσίου στο Μέγαρο Μαξίμου κατέληξαν σε ακόμα μια αποκάλυψη των προθέσεων της κυβέρνησης για την κατακρεούργηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων: Χτες η Διοίκηση του ΙΚΑ κατέθεσε αγωγή κατά των γιατρών του Ιδρύματος με την οποία ζητά να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η πενθήμερη απεργία τους, που αρχίζει σήμερα με κύριο αίτημα τη μονιμοποίηση 5.500 συμβασιούχων γιατρών και την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Η απάντηση των γιατρών του ΙΚΑ θα δοθεί σήμερα με την πορεία των γιατρών προς τα δικαστήρια στην Ευελπίδων - όπου και θα εκδικαστεί η αγωγή στις 12 το μεσημέρι. Ο Σύλλογος Επιστημονικού και Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ Αθηνών - Πειραιώς έχει προγραμματίσει για σήμερα συγκέντρωση στο ξενοδοχείο «Νοβοτέλ», ώρα 10.30 π.μ. και όπως δήλωσε στο «Ρ» ο πρόεδρος του ΣΕΥΠΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά Κ. Χροναίος, η πρόταση στη συνέλευση θα είναι να γίνει πορεία προς τα δικαστήρια.

Την απόφαση της κυβέρνησης καταδίκασε με χτεσινή ανακοίνωσή της η Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών του ΙΚΑ.

Είναι η τρίτη φορά που η κυβέρνηση Σημίτη σέρνει τους γιατρούς του ΙΚΑ στα δικαστήρια μέσα σε εφτά μήνες. Μάλιστα μια ακόμα φορά (3.7.2001) είχε προηγηθεί - όπως και χτες - διυπουργική σύσκεψη και η διαφορά είναι ότι τότε μεσολάβησε μια μέρα ενώ χτες η προσφυγή έγινε αυθημερόν. Επίσης έγινε προσφυγή της Διοίκησης του ΙΚΑ και στις 19/7/2001 με το ίδιο πάλι επιχείρημα.

Η κυβέρνηση Σημίτη διά των υπουργών Εργασίας Δ. Ρέππα και Ρ. Σπυρόπουλου προσπάθησε να δημιουργήσει το «ιδεολογικό» υπόβαθρο για τη νέα εκδήλωση του κυβερνητικού αυταρχισμού. Ετσι εκτός απ' τα κροκοδείλια δάκρυα για την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, η κυβέρνηση διά του Δ. Ρέππα επιχείρησε να ενεργοποιήσει κάποια παλιά αντανακλαστικά. Ετσι λοιπόν ο Δ. Ρέππας είπε ότι στο σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπεται «μια διαδικασία πλήρωσης θέσεων πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης» των συμβασιούχων γιατρών του ΙΚΑ μέσα στο ΕΣΥ με το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ αλλά «χωρίς να έχουν ιδιωτικό ιατρείο».

Και αυτά τα έλεγε ανερυθρίαστα ο Δ. Ρέππας όταν η κυβέρνηση με το νόμο 2889/2001 κατάργησε την αποκλειστική απασχόληση των γιατρών στο ΕΣΥ (!) - κάτι για το οποίο περηφανεύεται ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος - ενώ με τον ίδιο νόμο καθιερώνεται η λειτουργία ιδιωτικών ιατρείων μέσα στα δημόσια νοσοκομεία τα απογεύματα!! Μ' άλλα λόγια η υποκρισία της κυβέρνησης δεν έχει όρια αρκεί να πετύχει το σκοπό της.

Βέβαια ευθύνη για την όλη εξέλιξη έχουν και οι ηγεσίες των γιατρών του ΙΚΑ καθώς έχουν παραδοθεί στο λεγόμενο διάλογο και αφήνουν την πρωτοβουλία στην κυβέρνηση τη στιγμή που θα έπρεπε να είχαν συνταχθεί με όλους τους φορείς που διεκδικούν την αναβάθμιση της ΠΦΥ. Ετσι ακόμα και χτες οι ηγεσίες των γιατρών δεν πίστευαν ότι η Διοίκηση θα προσέφευγε στα δικαστήρια καθώς ήταν στο πρόγραμμα η προσφυγή στον Οργανισμό Μεσολάβησης Διαιτησίας.

Η πρόταση που διατυπώθηκε απ' την κυβέρνηση - όπως αναφέρεται σε χτεσινή ανακοίνωση της Διοίκησης του ΙΚΑ - είναι:

  • Αμεση σύσταση Επιτροπής υπό τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ρ. Σπυρόπουλο με τη συμμετοχή και των δύο μερών προκειμένου μέχρι τις 15/3/2002 να οριστικοποιηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις με τις οποίες το Ιδρυμα θα προχωρήσει στην άμεση προκήρυξη για την κάλυψη αριθμού κενών οργανικών θέσεων, ιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
  • Οικονομική ενίσχυση ύψους 60.000 δραχμών μηνιαίως.

Το ίδιο σκηνικό με τις επιτροπές που δεν κατέληξε πουθενά, είχε προηγηθεί και τον περασμένο Ιούλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ