Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΜΜΕ
Ολοι μαζί στην απεργία

Σε πανελλαδική προειδοποιητική 24ωρη απεργία κατεβαίνουν στις 6 Μαρτίου όλοι μαζί οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, (Τύπος, ραδιόφωνο, τηλεόραση) μετά την αρνητική στάση της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, στην πορεία των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τις συνεχιζόμενες απολύσεις, τα προβλήματα της ενημέρωσης και για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Χτες, συνεδρίασε η Διασωματειακή Συντονιστική Επιτροπή, που απέρριψε ως απαράδεκτες τις προτάσεις της Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών και υπογράμμισε ότι έτσι «ανοίγει επικίνδυνος δρόμος για όλους τους εργαζόμενους στον Τύπο.» Ανάλογη στάση τηρούν οι ιδιοκτήτες ραδιοφώνων και η Διοίκηση της ΕΡΤ, ενώ οι καναλάρχες δεν έχουν καν προσέλθει για διαπραγμάτευση.

Την απόφαση για την απεργία -που αποτελεί σημαντικό βήμα στο συντονισμό της κοινής πάλης- πήραν και οι 15 ενώσεις, ενώ προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που η στάση της εργοδοσίας δε μεταβληθεί, ο απεργιακός αγώνας θα κλιμακωθεί. Στην απεργία καλούν οι: Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών, Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων, Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, Ενωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου, Ενωση Προσωπικού Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών, Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, Ενωση Προσωπικού Ημερήσιων Εφημερίδων Θεσσαλονίκης, Ενωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας, Ενωση Εφημεριδοπωλών Αθηνών, Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων Μισθωτών Γραφικών Τεχνών - Τύπου και Συναφών Επαγγελμάτων, Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Ενωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών.

Με το κοινό τους απεργιακό πλαίσιο, οι 15 ενώσεις παλεύουν για την απόκρουση των απολύσεων, την εφαρμογή των υπαρκτών ΣΣΕ και των εργατικών νόμων. Διεκδικούν την υπογραφή νέων ικανοποιητικών ΣΣΕ, που θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς μισθούς και προστασία των εργασιακών σχέσεων, ετήσιες συμβάσεις για όλους τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ που σήμερα εργάζονται με τρίμηνες συμβάσεις έργου, καθώς και εξομοίωση των μισθών τους με τη ΣΣΕ των αθηναϊκών εφημερίδων. Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, απαιτούν μέτρα για την εξασφάλιση της ποιότητας της ενημέρωσης, της ελεύθερης και αντικειμενικής πληροφόρησης, καθώς και μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια στους εργασιακούς χώρους. Τέλος, υπερασπίζονται και διεκδικούν τη βελτίωση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Στη χτεσινή του τακτική συνεδρίαση το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ επί 9 παρόντων μελών του, κατά πλειοψηφία αποφάσισε τελικά να συμμετάσχει στην απεργία. Υπενθυμίζεται ότι προχτές Τρίτη, το ΔΣ δεν είχε αποδεχτεί το συντονισμό με τις υπόλοιπες ενώσεις.

Την επόμενη βδομάδα απεργούν οι εργαζόμενοι στον «Flash gr» με αιτήματα την καταβολή δεδουλευμένων και ασφαλιστικών εισφορών και στην εφημερίδα «Εσπρέσο» την πρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ