Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Παμπειραϊκή απεργία στις 28 Φλεβάρη

Απεργούν στις 28 Φλεβάρη όλοι οι εργαζόμενοι του Πειραιά. Χτες το πρωί, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου της πόλης, κάτω από τις έντονες πιέσεις των εργατοτεχνιτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και άλλων κλάδων εργαζομένων και κυρίως των δεκάδων πρωτοβάθμιων σωματείων, που συγκροτούν τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων Πειραιά και είναι ενταγμένα στη δύναμη του ΠΑΜΕ, αποφάσισε να κηρύξει για τη μέρα αυτή 24ωρη παμπειραϊκή απεργία και να διοργανώσει συγκέντρωση, στις 10.30 το πρωί, στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου.

Ωστόσο, η πλειοψηφία της διοίκησης έσπευσε να συντάξει ένα διεκδικητικό πλαίσιο, που είναι πολύ κάτω των περιστάσεων. Περιορίζεται σε κάποια αιτήματα, που αφορούν αποκλειστικά τη Ζώνη - τα οποία δεν παίρνουν υπόψη ούτε τα όσα διεκδικούν οι εργατοτεχνίτες - χωρίς να «θίγει» την κυβερνητική πολιτική, που ευθύνεται για το μαράζωμα της Ζώνης, για τη μετατροπή ολόκληρης της περιοχής σε βασίλειο της ανεργίας και για το χτύπημα των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων του Πειραιά.

Για το περιεχόμενο της απεργίας, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των σωματείων, με ανακοίνωσή της, ξεκαθαρίζει: «Σωματεία και συνδικαλιστές από πολλούς κλάδους, Επιτροπές Ανέργων, συντονίζουμε τη δράση μας με κοινά αιτήματα, παίρνουμε τη σκυτάλη του αγώνα και προχωράμε μπροστά» και υπογραμμίζει: «Τώρα είναι η ώρα. Στα εργοστάσια, στο λιμάνι, στις συνοικίες και γειτονιές του Πειραιά να οργανώσουμε και συντονίσουμε τον αγώνα μας. Ολοι μαζί, όπως στις μεγαλειώδεις απεργίες και συλλαλητήρια της προηγούμενης χρονιάς, αξιοποιώντας την εμπειρία που αποκτήσαμε μέσα από τον ενωμένο, μαζικό αγώνα από τα κάτω έτσι και τώρα. Μπορούμε να δώσουμε αποφασιστική απάντηση στην πολιτική της ανεργίας, της ακρίβειας και της φτώχειας. Να υπερασπίσουμε αποφασιστικά τα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα».

Η Επιτροπή καλεί τη διοίκηση του ΕΚΠ να «στηρίξει με ουσιαστικό τρόπο» τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι της Ζώνης για να εμποδίσουν τη διάλυσή της, «να τον διευρύνει και να τον συντονίσει με άλλους κλάδους. Εάν δεν το κάνει, θα αναλάβει τεράστιες ευθύνες» και επισημαίνει ότι «η τακτική της συναίνεσης και των συνεχών υποχωρήσεων που ακολουθούν οι πλειοψηφίες των διοικήσεων των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΠ στρώνουν το έδαφος στην κυβερνητική και εργοδοτική επίθεση. Το πλαίσιο που προβάλλουν ζημιώνει την εργατική τάξη».

Οι εργαζόμενοι καλούνται από την Επιτροπή να δώσουν μαζικά το «παρών» τους στην απεργία, για να δώσουν τη δική τους απάντηση στην πολιτική της ανεργίας, της ακρίβειας, της φτώχειας, να διεκδικήσουν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, να υπερασπίσουν τα κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα, να απαιτήσουν επιδότηση όλων των ανέργων με το 80% του μισθού μέχρι να τους δοθεί δουλιά. Να αντικρούσουν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να προστατέψουν από τη συρρίκνωση και διάλυση τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ