Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
«Aτυπες επαφές» με όλη την ατζέντα

Ως «άτυπες επαφές» με «μοναδικό θέμα» την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στη βάση της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), με στόχο να διαπιστωθεί αν υπάρχει περιθώριο οι δύο πλευρές να πάνε σε επίσημες διαπραγματεύσεις, είτε για μια συμφωνία είτε για παραπομπή της διαφοράς στο Δικαστήριο της Χάγης, παρουσίασε τις λεγόμενες διερευνητικές επαφές ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ Αλ. Παπαϊωάννου, στον απόηχο του 64ου γύρου των σχετικών συναντήσεων, την Τρίτη στην Αθήνα.

Επαφές οι οποίες γίνονται την ίδια ώρα που με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία, στα αστικά επιτελεία δυναμώνει η συζήτηση για την ανάγκη να θωρακιστεί η ΝΑΤΟική συνοχή στην περιοχή, αλλά και να δρομολογηθούν «μια ώρα αρχύτερα» συμβιβασμοί με την τουρκική αστική τάξη.

Αλλωστε, και ο Αμερικανός πρέσβης Πάιατ χτες σε ενημέρωση δημοσιογράφων ήταν παραπάνω από σαφής, δηλώνοντας την ικανοποίηση των ΗΠΑ για τη διεξαγωγή των διερευνητικών επαφών στην Αθήνα και τη συζήτηση για τη λεγόμενη «θετική ατζέντα», χαιρετίζοντας τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να σταθεροποιήσει τον διάλογο με την Τουρκία και επισημαίνοντας πως διχασμοί εντός του ΝΑΤΟ εξυπηρετούν μόνο τους αντιπάλους του.

Σε αυτό το πλαίσιο ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ χτες απέφυγε να δώσει κάποια πληροφορία για το τι δρομολογήθηκε και είπε μόνο ότι οι συζητήσεις έγιναν σε «καλό κλίμα», «χωρίς δραματικές εξελίξεις». Απέφυγε επίσης να πει με τι ατζέντα προσήλθαν οι Τούρκοι στη συνάντηση, αν έβαλαν ξανά θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου ή τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, με αρμόδιες πηγές πάντως να λένε ότι τα θέματα αυτά μπαίνουν πάντα από πλευράς της Αγκυρας. Επιπλέον, ο Αλ. Παπαϊωάννου απέκρουσε τουρκικές κατηγορίες περί λειτουργίας στρατοπέδου εκπαίδευσης Κούρδων «τρομοκρατών» στο Λαύριο.

Σημειωτέον, τις κατηγορίες για στήριξη τρομοκρατών από την Ελλάδα επανέφερε προχτές ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος, μιλώντας μάλιστα για «κέντρα εκπαίδευσής τους» που συνδέονται με καταυλισμούς όπου φιλοξενούνται Κούρδοι στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ είπε ότι «για 8 με 10 μήνες έχει αναπτυχθεί υποδομή για τη μεταφορά προσωπικού στον καταυλισμό του Λαυρίου, εκπαιδεύοντάς τους (σ.σ. τους "τρομοκράτες") και μετά μεταφέροντάς τους πίσω στο ΡΚΚ και σε άλλες οργανώσεις μέσω Ιράκ». Μάλιστα ανέφερε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ διαθέτει ονόματα, τα οποία έχει διαβιβάσει και στην Ελλάδα.

Επεισόδιο με τουρκικό αλιευτικό

Στο μεταξύ, σοβαρό επεισόδιο με τουρκικό αλιευτικό και σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης βορειοδυτικά των Οινουσσών. Σύμφωνα με το Λιμενικό, το τουρκικό αλιευτικό ψάρευε μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Οταν το προσέγγισε σκάφος της Ακτοφυλακής και του ζήτησε να αποχωρήσει, αυτό δεν υπάκουσε και προσπάθησε να το εμβολίσει, ενώ το πλήρωμα του αλιευτικού, πλησιάζοντας το περιπολικό σκάφος, προέβη στη ρίψη διαφόρων βαριών αντικειμένων (πέτρες κ.λπ.). Στη συνέχεια το πλήρωμα του ελληνικού σκάφους έριξε προειδοποιητικές βολές. Τουρκικά ΜΜΕ, επικαλούμενα τη διοίκηση της τουρκικής Ακτοφυλακής, ισχυρίστηκαν ότι ένας ψαράς τραυματίστηκε στο πόδι.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu», για το περιστατικό κλήθηκε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αγκυρα και του επιδόθηκε διάβημα με το οποίο το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας διαμαρτύρεται για «δυσανάλογη χρήση βίας» σε βάρος των Τούρκων ψαράδων, ενώ ζητήθηκε να μην επαναληφθούν οι παρεμβάσεις και η «παρενόχληση» αλιευτικών σκαφών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ