Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Προσεκτικοί υπολογισμοί» και «ισορροπίες» για τα συμφέροντα της τουρκικής αστικής τάξης

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν - Πούτιν

Την αποφασιστικότητα της τουρκικής κυβέρνησης να αξιοποιήσει τις εξελίξεις στην αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας για να παζαρέψει αναβαθμισμένο ρόλο για την τουρκική αστική τάξη, όχι απλά στην Ανατολική Ευρώπη και στη Μαύρη Θάλασσα αλλά σε όλα τα μέτωπα που ιεραρχεί (Νοτιοανατολική Μεσόγειο, Αιγαίο, Μέση Ανατολή κ.λπ.), αποτύπωσε σε νέες δηλώσεις του ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν.

«Εμείς θα συνεχίσουμε την τηλεφωνική διπλωματία και ελπίζω ότι θα πετύχουμε ευνοϊκά αποτελέσματα», ανέφερε επιστρέφοντας πρόωρα από τη νέα του περιοδεία στην Αφρική, και υπογράμμισε ότι «εμείς διατηρούμε πολιτικές, στρατιωτικές και οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία. Το ίδιο συμβαίνει και με την Ουκρανία. Δεν μπορούμε να το σταματήσουμε αυτό, γιατί η χώρα μας έχει ισχυρά συμφέροντα».

Οπως μετέδωσε η «Σαμπάχ» σε εκτενές της δημοσίευμα, ο Τούρκος ηγέτης είπε ότι χρειάζονται «προσεκτικοί υπολογισμοί» των «υπέρ» και των συνεπειών που θα έχουν πιθανές ενέργειες κατά της Ρωσίας, όπως και ότι χρειάζονται λεπτοί τρόποι για κάθε βήμα.

«Κάποιοι λένε πως η σύγκρουση θα αυξήσει το κόστος του φυσικού αερίου, ενώ άλλοι συζητούν το κλείσιμο βαλβίδων (σ.σ. αγωγών). Πρέπει να καταλήξουμε τα βήματά μας έχοντας κατά νου και αυτά», είπε, προσθέτοντας πως «ελπίδα μας είναι οι γείτονες στη Μαύρη Θάλασσα, Ρωσία και Ουκρανία, να επιστρέψουν άμεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Χτες ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν, στον οποίο είπε ότι η Τουρκία «δεν θα αναγνωρίσει κανένα βήμα ενάντια στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», προσθέτοντας ότι «μια στρατιωτική σύγκρουση δεν θα ωφελήσει κανέναν». Είπε ακόμα ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει ό,τι της αναλογεί για να μειωθούν οι εντάσεις και να διατηρηθεί η ειρήνη».

Από τη μεριά του ο Πούτιν μίλησε για την «αναγκαιότητα» της απόφασής του για αναγνώριση της «ανεξαρτησίας» των δύο περιοχών στην Ανατολική Ουκρανία και ισχυρίστηκε ότι αυτή λήφθηκε «σε συνθήκες επίθεσης των ουκρανικών αρχών στο Ντονμπάς και κατηγορηματικής τους άρνησης» να δεσμευτούν σε μια ειρηνευτική συμφωνία.

Ψηλά στην ατζέντα και οι ισορροπίες στον Καύκασο

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το τουρκικό κεφάλαιο επισημαίνει διαρκώς το αυξημένο του «ενδιαφέρον» για τις ισορροπίες στον Καύκασο, μία περιοχή που μαζί με την ευρύτερη Κεντρική Ασία αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη βαρύτητα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς της Δύσης με Ρωσία και Κίνα.

Ετσι, ο Ερντογάν επανέλαβε τη προθυμία της Αγκυρας να πρωτοστατήσει στη δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας «περιφερειακής συνεργασίας» στον Καύκασο, με τη συμμετοχή και της Αρμενίας, τονίζοντας μάλιστα ότι «θα απαντήσουμε αντίστοιχα στα θετικά βήματα της Αρμενίας». Ανέφερε ότι «αυτή η περιοχή χρειάζεται ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία», ενώ πρόσθεσε ότι και το Αζερμπαϊτζάν«το θεωρεί αυτό χρήσιμο», αλλά και ότι «οι σχέσεις Αζερμπαϊτζάν - Αρμενίας, όπως και η εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας - Αρμενίας, μπορούν να προχωρήσουν με τη στήριξη του ενός στον άλλο. Η ιδέα μας για την περιφερειακή συνεργασία θα στηρίξει και θα τροφοδοτήσει αυτές τις διαδικασίες. Ολοι χρειάζεται να δράσουμε εποικοδομητικά για να χρησιμοποιήσουμε σωστά αυτήν την ιστορική ευκαιρία».

Σημειωτέον, ο Ερντογάν για τα παραπάνω συζήτησε και με τον Γερμανό ομόλογό του Φ. Β. Σταϊνμάγερ, τον οποίο συνάντησε στη Σενεγάλη, όπου και ο δεύτερος έκανε επίσημη επίσκεψη.

Ο Τούρκος Πρόεδρος πρόσθεσε ότι συζήτησαν ακόμα για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και για τις γερμανοτουρκικές σχέσεις, ειδικά τη συνεργασία στη στρατιωτική βιομηχανία και στην οικονομία, όπως και στο Μεταναστευτικό. «Δεσμευτήκαμε να έχουμε περισσότερες συναντήσεις στο εξής και ευελπιστούμε ότι μπαίνουμε σε μια διαφορετική περίοδο στις σχέσεις Τουρκίας - Γερμανίας», ανέφερε ο Ερντογάν.

«Πολιτική αποτροπής» ζητά η Αξενέρ

Στο μεταξύ, στο εσωτερικό της Τουρκίας συνεχίζονται ενδοαστικές διεργασίες και διαγκωνισμοί για το πώς μπορεί να υπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντα της τουρκικής αστικής τάξης.

Η επικεφαλής του «Καλού Κόμματος» (ΙΥΙ), Μεράλ Αξενέρ, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» απειλή τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα και υποστήριξε ότι «η επιθυμία διαχωρισμού του Ντονέσκ και του Λουγκάνσκ από την Ουκρανία είναι το αποτέλεσμα της στρατηγικής γεωγραφικής επέκτασης της Ρωσίας, και αυτό θα έχει αναπόφευκτα επιπτώσεις και για την Τουρκία».

Πρόσθεσε δε - σύμφωνα με τη «Σαμπάχ» - ότι το κόμμα της αναγνωρίζει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα του κράτους που δέχεται επίθεση και κατέληξε υπεραμυνόμενη την «πολιτική αποτροπής στις διεθνείς σχέσεις» που «αποθαρρύνει ένα κράτος από πιθανές απειλητικές δράσεις. Είναι μια πολιτική αποτροπής μέσω κυρώσεων». Κατά την ίδια, «οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν και της ομάδας του έφεραν την Τουρκία σε μια ευαίσθητη θέση απέναντι στα μάτια του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας».

Τέλος, ενδιαφέρον είχαν οι δηλώσεις του επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού CHP Κ. Κιλιντσάρογλου, που επανέφερε ερωτήματα για τα οφέλη της αγοράς των ρωσικών πυραύλων «S-400». «Για ποιο σκοπό θα χρησιμοποιήσουμε τους "S-400"; Δεν έχουμε λάβει ακόμα σχετική απάντηση... Ενα μεγάλο ποσό δαπανήθηκε και ακόμα αυτά τα συστήματα είναι στις αποθήκες», ανέφερε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ