Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Δυναμικό απεργιακό «ΟΧΙ» στο «Νέο ΕΣΥ» και τις υγειονομικές μονάδες - ρημαδιό

Συγκέντρωση χτες στην Αθήνα, δύο χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας

Ενα μαζικό και δυναμικό «όχι» στους αντιδραστικούς σχεδιασμούς για το «Νέο ΕΣΥ», της έντασης της επιχειρηματικής δράσης στα νοσοκομεία, και ταυτόχρονα ένα μήνυμα διεκδίκησης ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας εξέπεμψαν η χτεσινή πανυγειονομική απεργία και οι συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και άλλες πόλεις.

Πιο συγκεκριμένα, στην Αθήνα, εργαζόμενοι από δεκάδες νοσοκομεία της Αττικής και όχι μόνο (Σωματεία Εργαζομένων από τα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Θριάσιο», ΨΝΑ Δαφνί, «Μεταξά», «Αττικόν», «Τζάνειο», ΚΑΤ, Ασκληπιείο Βούλας, Νοσοκομείο Αγρινίου, Κρατικό Νίκαιας, «Σωτηρία», «Ελ. Βενιζέλου», «Αγλαΐα Κυριακού», «Αγιος Σάββας», «Λαϊκό», «Γεννηματάς», «Αγιος Ανδρέας» Πάτρας κ.ά.) συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί στην πλατεία Μαβίλη και πορεύτηκαν μέχρι και το υπουργείο Υγείας.

Στο πλευρό των απεργών παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Επίσης, στη συγκέντρωση συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΕΓ του ΠΑΜΕ.

Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μ. Γιαννάκος, αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων τις προθέσεις της κυβέρνησης να πετάξει από αρχές Απρίλη εκτός συστήματος Υγείας χιλιάδες συμβασιούχους.

Από την πορεία και τη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας
Από την πορεία και τη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας
Τις απολύσεις των 600 εργαζομένων του ΕΟΔΥ από την ερχόμενη Δευτέρα ανέδειξε ο πρόεδρος του Σωματείου, Θωμάς Ζακαλκάς. Οπως είπε, «τουλάχιστον 1.100 εργαζόμενοι στους δειγματοληπτικούς ελέγχους των ΚΟΜΥ δουλεύουν 6 μέρες τη βδομάδα, αντιμετωπίζοντας την απληρωσιά, τους μισθούς πείνας και την εργοδοτική τρομοκρατία». Και διεμήνυσε: «Αυτή η συνθήκη δεν θα περάσει. Θα συνεχίσουμε να τους ξεσκεπάζουμε αυτοί οι 1.500 εργαζόμενοι που μείναμε, γιατί αυτοί μας οδήγησαν σε παραίτηση».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ αποδείχτηκε άξιος συνεχιστής της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων, προσθέτει άλλα δύο νοσοκομεία ΝΠΙΔ στην Κομοτηνή και το Παιδιατρικό στη Θεσσαλονίκη», σημείωσε εκ μέρους της ΕΓ της ΠΟΕΔΗΝ ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Θριασίου Νοσοκομείου, Μανώλης Βαρδαβάκης. Οπως εξήγησε, «οι σχεδιασμοί για μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, σε ΑΕ, οι ΣΔΙΤ, οι ιδιωτικοποιήσεις, η αξιοποίηση του εμβολιασμού για την ανατροπή εργασιακών δικαιωμάτων δεν οφείλονται σε κάποια "νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία" της κυβέρνησης. Είναι συνειδητή επιλογή απ' όλες τις κυβερνήσεις για την εφαρμογή των κατευθύνσεων της ΕΕ για τη μετατροπή των νοσοκομείων σε "αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες"».

Κλιμάκωση της επίθεσης προανήγγειλε η κυβέρνηση

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια συνάντησης αντιπροσωπείας των Ομοσπονδιών (ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ) με τον υπουργό Υγείας, Θ. Πλεύρη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της μέχρι το καλοκαίρι να έχει ολοκληρωθεί η «πολιτική επιλογή» για την «κάλυψη των κενών» με ιδιώτες γιατρούς και τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή. Υπενθύμισε μάλιστα ότι δεν πρόκειται για νέο νόμο αλλά για την εφαρμογή του νόμου της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, που δεν καταργήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Επανέλαβε ότι οι ανεμβολίαστοι που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας δεν θα επιστρέψουν για δουλειά την 1η Απρίλη. Για τους εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) σημείωσε ότι θα δίνεται παράταση σε κάθε νοσοκομείο μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την επαναφορά των εργολάβων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ως εδώ! Στις 23 Φλεβάρη απεργούμε! (2022-02-17 00:00:00.0)
Συμμετοχή 60-80% ανά βάρδια (2000-11-29 00:00:00.0)
Επείγει η ενιαία και συντονισμένη δράση (2000-11-12 00:00:00.0)
Πανυγειονομική κινητοποίηση την Τρίτη (2000-10-28 00:00:00.0)
Αγωνιστική απάντηση στα αντι-ΕΣΥ σχέδια (2000-10-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ