Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Το Μάη τα «σπουδαία»

Την αναγνώριση του ψευδοκράτους θέτει ως όρο για απ' ευθείας συνομιλίες ο Ρ. Ντενκτάς

ΓΕΝΕΥΗ.-

Η διαδικασία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών που άρχισε το Δεκέμβρη έδωσε τη δυνατότητα της διερεύνησης των διαφόρων θεμάτων και βρίσκεται στον ορθό δρόμο, δήλωσε χτες ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος των συνομιλιών της Γενεύης.

Ανακοινώνοντας πως οι δύο πλευρές έχουν κατ' αρχήν αποδεχτεί πρόσκληση του Κόφι Ανάν για επανέναρξη συνομιλιών, στις 23 Μάη, στη Νέα Υόρκη, ο κ. ντε Σότο επανέλαβε ότι στόχος είναι «η ετοιμασία του εδάφους και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε συνολική λύση».

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στην παραβίαση του εμπάργκο δηλώσεων, τονίζοντας τη σημασία της εμπιστευτικότητας και λέγοντας πως αυτό που έχει σημασία είναι το τι δηλώνουν τα Ηνωμένα Εθνη και τι λέγεται κατά τις συναντήσεις, υπενθυμίζοντας πως η μία πλευρά δε γνωρίζει τις θέσεις της άλλης.

«Με ικανοποίηση μπορώ να αναφέρω πως η διαδικασία που άρχισε το Δεκέμβρη και συνεχίστηκε στη Γενεύη βρίσκεται στο σωστό δρόμο», είπε ο κ. ντε Σότο κατά την εναρκτήρια δήλωσή του.

Αναφέροντας πως έγιναν συνολικά επτά συναντήσεις με την κάθε πλευρά, είπε πως αυτό «επέτρεψε τη διερεύνηση των διαφόρων θεμάτων, με τον ίδιο τρόπο που έγινε μέχρι σήμερα».

Στο σημείο αυτό υπενθύμισε πως «στόχος του παρόντος σταδίου της διαδικασίας είναι η προετοιμασία του εδάφους για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε συνολική λύση».

Ο Α. ντε Σότο τόνισε πως οι συνομιλίες της Γενεύης «δεν περιλάμβαναν καθαυτό διαπραγματεύσεις» και είπε πως τα δύο μέρη εργάστηκαν με το ΓΓ του ΟΗΕ και τον ίδιο «εποικοδομητικά στη διερεύνηση των θεμάτων που βρίσκονται ενώπιόν τους σε μεγαλύτερο βάθος».

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ πρόσθεσε πως είναι αυτονόητο ότι λόγω της μορφής των συνομιλιών και το ότι η μία πλευρά δε γνωρίζει τι λέχθηκε από την άλλη «οι μόνες επίσημες δηλώσεις σε σχέση με το τι γίνεται στις συνομιλίες είναι αυτές που κάνουν τα Ηνωμένα Εθνη».

Επικαλούμενος το «πνεύμα της εμπιστευτικότητας που είναι σημαντικό για την επιτυχία» των συνομιλιών, ο Α. ντε Σότο είπε πως δεν πρόκειται να αποκαλύψει οτιδήποτε για την ουσία, γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει «αρνητική επίπτωση» στη συνέχισή τους.

Ορους για τη συνέχεια θέτει ο Ντεκτάς

Ορους θέτει ο Ραούφ Ντενκτάς για να διεξαχθούν απευθείας συνομιλίες στον τρίτο γύρο. Σε δηλώσεις στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις», ο κατοχικός ηγέτης ισχυρίστηκε ότι για να γίνουν απευθείας συνομιλίες πρέπει να αλλάξει νοοτροπία ο πρόεδρος Κληρίδης. Απευθείας συνομιλίες, ανέφερε, δεν αποκλείονται, αν οι πραγματικότητες, όπως τις χαρακτηρίζει, που θα προκύψουν από το δεύτερο γύρο της Γενεύης, είναι τόσο συγκεκριμένες, που θα επιβάλουν απευθείας συνομιλίες. Ο Ραούφ Ντενκτάς εξέφρασε και πάλι την εμμονή του στις αδιάλλακτες θέσεις περί κυριαρχίας, ισότητας, αναγνώρισης του ψευδοκράτους και εγγυήσεων της Τουρκίας. Δήλωσε δε ικανοποιημένος από την πορεία των συνομιλιών στη Γενεύη γιατί, όπως είπε, του δίδεται η ευκαιρία να εξηγήσει το πρόβλημα και να τον ακούσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ