Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
Ανεκπλήρωτα χρέη στην Αντίσταση και τους αντιστασιακούς

Υπόσχεση του προέδρου της Βουλής για... «ολοκληρωμένη Εκθεση για την Αντίσταση»

Σε μια εκδήλωση φορτισμένη συναισθηματικά από μνήμες ηρωικές ανεξίτηλες και μνήμες αγωνιστών δημοσιογράφων και άλλων ανθρώπων του παράνομου Τύπου της Αντίστασης, οι αντιστασιακοί δημοσιογράφοι έφεραν ξανά, φέτος, στο προσκήνιο τα ιδανικά και τα οράματα της μεγάλης Εθνικής μας Αντίστασης, τους αγώνες του λαού μας για λευτεριά και κοινωνική προκοπή. Αλλά, έφεραν, ξανά στο προσκήνιο και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι - εργάτες του Τύπου και των άλλων ΜΜΕ με το καθεστώς ασυδοσίας που κυριαρχεί στο χώρο, τόσο σχετικά με την ενημέρωση, όσο και με τα δικαιώματα των εργαζομένων, με ευθύνη των ιδιοκτητών και την ανοχή της κυβέρνησης.

Η φετινή εκδήλωση κοπής της πίτας των αντιστασιακών δημοσιογράφων ήταν αφιερωμένη σε δύο Θεσσαλούς αντιστασιακούς, αγωνιστές δημοσιογράφους, παλικάρια με μεγίστη προσφορά στον παράνομο Τύπο της κατοχής για την ενημέρωση του αγωνιζόμενου για την απελευθέρωση της χώρας και του λαού: Στους δημοσιογράφους Γιάννη Παπαγαρυφάλλου και Γιώργο Παπαϊωάννου (ήταν ο δήμαρχος Λάρισας στην απελευθέρωση) που, αργότερα, είχαν τραγικό τέλος, όπως ο Τάκης Φίτσιος και άλλοι δημοσιογράφοι του «Ρ». Ο Σύνδεσμος τίμησε τους δύο αυτούς άξιους δημοσιογράφους, με τιμητικό δίπλωμα που επέδωσε στους οικείους τους ο Ν. Καραντηνός.

Στη λιτή, αλλά ιδιαίτερα μαχητική ομιλία του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης 1941-'44, Νίκος Καραντηνός, εκτός των άλλων, έθεσε σειρά ζητημάτων και αιτημάτων που αφορούν στην Εθνική Αντίσταση. Πρώτα απ' όλα έθεσε το χρέος διοργάνωσης μιας Εκθεσης για τον Τύπο της Εθνικής Αντίστασης, κάτι που δεν έγινε δυνατό ως τώρα. Μάλιστα, πρότεινε μια καθολική έκθεση στην Ελληνική Βουλή για την Εθνική Αντίσταση, όχι μόνο για τον Τύπο μα και για ό,τι άλλο σηματοδοτεί την Εθνική Αντίσταση, που «είναι προικιό για τη χώρα μας», όπως είπε.

Αμεση και θετική ήταν η αντίδραση του προέδρου της Βουλής, Απ. Κακλαμάνη, ο οποίος, παίρνοντας το λόγο λίγο μετά, θα πει: «Νομίζω ότι η Βουλή μπορεί να συνεργαστεί με το Σύνδεσμο και να γίνει μια έκθεση ολοκληρωμένη, πλήρης, στο Ζάππειο ή κάπου αλλού. Το υλικό αυτό (της Αντίστασης) δεν πρέπει να χαθεί και τον πρώτο λόγο έχετε εσείς».

Ωστόσο, ο Απ. Κακλαμάνης απέφυγε -δήλωσε αδυναμία- να πει κάτι σχετικά με το μεγάλο θέμα της ανέγερσης του Μνημείου της Εθνικής Αντίστασης στην Καισαριανή, με την εκδίωξη των αφεντάδων της Σκοπευτικής, που λυμαίνονται τον ιερό ιστορικό χώρο που ποτίστηκε με το άλικο αίμα 2.000, και πλέον, αγωνιστών που εκτελέστηκαν εκεί. «Είναι τραγικό 60 χρόνια μετά να μην μπορεί να ξεκαθαριστεί το τοπίο για να στηθεί το ηρώο της λευτεριάς, στο θυσιαστήριο της λευτεριάς όπως το λέει ο λαός, στην Καισαριανή», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων.

Αναφερόμενος στο Μουσείο Τύπου που είναι να δημιουργηθεί στην οδό Σκρα 31 στην Καλλιθέα -στο σπίτι όπου βρισκόταν το τυπογραφείο του ΚΚΕ στην κατοχή με την ιστορική «Βικτώρια» όπου εκδίδονταν ο «Ριζοσπάστης» και άλλες αντιστασιακές εφημερίδες, ένα διάστημα της κατοχής, ο Ν. Καραντηνός, θα πει: «Το μνημείο βρίσκεται στα χέρια του Δήμου Καλλιθέας και της Διεύθυνσης Νεότερων Μνημείων. Δεν είμαι αισιόδοξος, βραδυπορούν»! Αξίζει να σημειωθεί πως παρών στην εκδήλωση ήταν ο Βαγγέλης Μενεμενής, ένας από την ομάδα που εργαζόταν εκεί, τότε, μαζί με τους Κ. Βιδάλη, Δ. Χατζή, Θαν. Γεωργίου, όπως και τον μπαρμπα Μανόλη Λυγερό (που στήθηκε στο απόσπασμα και πέθανε σαν ήρωας).

Οσοι παραβρεθήκαμε στην εκδήλωση (ανάμεσά μας ήταν και οι πρόεδροι της ΠΟΕΣΥ Δ. Γκλαβάς και ΠΟΑΟ Ν. Τερζόγλου, εκπρόσωποι άλλων φορέων δημοσιογράφων και προσωπικότητες της δημοσιογραφίας όπως οι Κ. Νίτσος, Γ. Τσαπόγας εκπρόσωπος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ρ») είχαμε την τύχη να πάρουμε μια κάρτα - αναδημοσίευση ενός ιστορικού ντοκουμέντου της Κατοχής: Τη διαμαρτυρία των κορυφαίων Ελλήνων διανοουμένων της εποχής εκείνης, για τη σφαγή του αθηναϊκού λαού στη μεγάλη και συγκλονιστική διαδήλωση της 5ης Μάρτη 1943, που ματαίωσε την επιστράτευση. Μαζί υπήρχε και φωτοτυπία της πανηγυρικής έκδοσης της εφημερίδας «Ελεύθερη Ελλάδα» με την προκήρυξη του ΕΑΜ προς το λαό για την 5η Μαρτίου 1943.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ