Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Απαράδεκτες κρίνονται οι αξιώσεις των Τουρκοκυπρίων

Ο Πρόεδρος Κληρίδης παρουσίασε ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου τα έγγραφα του Ραούφ Ντενκτάς, που κατατέθηκαν στις συνομιλίες, τις έγγραφες θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, τη συνολική εκτίμηση της κυπριακής κυβέρνησης, που έχει καταγραφεί σε έγγραφο, για να ενημερώνονται οι ξένες κυβερνήσεις, καθώς και την επιστολή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ.

Πλην της επιστολής Τζεμ, τα υπόλοιπα έγγραφα μελετήθηκαν από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και δόθηκαν πίσω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι τουρκικές θέσεις, όπως καταγράφονται στα άτυπα έγγραφα που υπέβαλε στις απευθείας συνομιλίες, φανερώνουν την ακαμψία της στη διαδικασία. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι τουρκικές θέσεις κωδικοποιούνται ως εξής:

- Πρώτον, η τουρκική πλευρά ζητά όπως μεταξύ των «δύο κρατών» υπογραφτεί ιδρυτική συμφωνία, ενώ το μόνο κοινό σημείο για τις πλευρές θα είναι ένα Συμβούλιο, οι εξουσίες του οποίου δεν καθορίζονται.

- Δεύτερον, ζητά γενική δήμευση των περιουσιών και ανταλλαγή. Στη βάση αυτής της θέσης στηρίζει και την άποψη πως δε θα ζουν Τουρκοκύπριοι στην ελληνική πλευρά και Ελληνοκύπριοι στα Κατεχόμενα. Να παραμείνουν, δηλαδή, αμιγείς δημογραφικά οι δυο περιοχές.

- Τρίτον το θέμα της ιθαγένειας θα ρυθμίζεται από το κάθε κράτος χωριστά. Στο σημείο αυτό εκφράζεται ανησυχία για το γεγονός ότι ο βασικός στόχος των Τούρκων είναι η μεταφορά εποίκων, για να αλλοιώσουν περαιτέρω το δημογραφικό χαρακτήρα της Κύπρου.

- Τέταρτον, δε θα υπάρχει σύνταγμα ούτε κοινό νομοθετικό όργανο. Η συμφωνία που θα επιτευχθεί θα αποτελέσει και το νομικό πλαίσιο, μέσα από το οποίο θα λειτουργεί η χώρα.

- Πέμπτον, επιμένει στο εδαφικό σε ποσοστά πέραν από 30% για την τουρκική πλευρά.

Ενημερώνει ο ντε Σότο

Ο ειδικός σύμβουλος του γγ των Ηνωμένων Εθνών Αλβάρο ντε Σότο, ενημέρωσε τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την πρώτη φάση των συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς για το Κυπριακό, καθώς και το Συμβούλιο Ασφαλείας σε άτυπη συνεδρίαση του Σώματος.

Οπως μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας μόνιμος αντιπρόσωπος του Μεξικού Αντόλφο Ζίνσερ, πρόκειται να προβεί σε δήλωση, με την οποία θα εκφράζεται η υποστήριξη των μελών του Σώματος στις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού και του Ειδικού Συμβουλίου για το Κυπριακό και θα καλούνται δύο ηγέτες να συνεχίσουν τις απευθείας συνομιλίες στη βάση του ψηφίσματος 1250. Ενημερώνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Αλβάρο ντε Σότο εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι δυο ηγέτες συνομιλούν σε καλό κλίμα και ταυτόχρονα τηρούν τον εμπιστευτικό χαρακτήρα των συνομιλιών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξανά εκ του σύνεγγυς συνομιλίες (2002-12-07 00:00:00.0)
Μετά την Κοπεγχάγη η πιθανή συμφωνία (2002-11-30 00:00:00.0)
Εντατικές συνομιλίες και το καλοκαίρι (2002-07-02 00:00:00.0)
Τις γνωστές του θέσεις επαναλαμβάνει ο Ντενκτάς (2002-05-02 00:00:00.0)
Πολλαπλών ερμηνειών οι προτάσεις ντε Σότο (2000-07-18 00:00:00.0)
Επίθεση του Ρ. Ντενκτάς στην ελληνική κυβέρνηση (2000-07-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ