Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Μαχαίρια και βουκέντρα!

Εικόνα του κόσμου, πρώτη: Το παιδί της Παλαιστίνης. Γονατιστό στο ένα πόδι, γυροφέρνει τη σφεντόνα, σημαδεύοντας το ισραηλινό τανκς. Νεανική αποκοτιά στο θάνατο. Οπως ταιριάζει στους ορκισμένους ν' αποκτήσουν Πατρίδα.

Συνομήλικοι, αλλού, «πολεμούν» τον Μπιν Λάντεν και τον Μουλά Ομάρ στα ηλεκτρονικά μηχανήματα - «φρουτάκια», στοιχηματίζουν στους παίκτες των τηλεοπτικών «Μπιγκ μπράδερ», χαπακώνονται στα μπαρ ή παίζουν στις παιδικές χαρές, διασκεδάζουν στα πάρτι, πάνε σχολείο, μεγαλώνουν.

Δεν έχουν ακόμα απέναντί τους έναν Σαρόν. Δεν άκουσαν τον πατέρα να τους εξιστορεί τι, πώς και γιατί έγινε στη Σάμπρα και Σατίλα. Δεν ένιωσαν το ιλιγγιώδες κενό στην καρδιά που προκαλεί η στέρηση της πατρίδας. Δεν πόνεσαν βλέποντας να σκοτώνουν τον αδελφό. Δεν οργίστηκαν κοιτώντας το μέλλον να απομακρύνεται.

Εικόνα του κόσμου, δεύτερη: Ο άνδρας της Χάγης. Ηττημένος, μπροστά στο δικαστήριο των νικητών. Ορθός. Δε σκύβει για να σώσει το τομάρι του. Κατήγορος, ο κατηγορούμενος. Δριμύ το «κατηγορώ» σε βάρος των ισχυρών που διαμέλισαν την πατρίδα. Διστάζουν ενώπιόν του οι «δικαστές». Φοβούνται την αλήθεια του οι «εισαγγελείς». «Κομπιάζουν» στο ερώτημά του οι «μάρτυρες». Θα καταδικαστεί, αλλά θα δικαιωθεί.

Αλλού, πολλοί οι προσκυνημένοι. Γονυπετείς στα μεγάλα αφεντικά της Γης. Δεν ηττήθηκαν, γιατί ούτε που σκέφτηκαν ν' αντισταθούν. Βολεύτηκαν στη «νέα τάξη», παραδίνοντας «γην και ύδωρ». Είπαν «καλωσήρθατε» και «καλή όρεξη» στους κατακτητές. Ξέχασαν, οι άμοιροι, ότι «τον προδότη πολλοί ηγάπησαν, την προδοσία ουδείς».

Εικόνα του κόσμου, τρίτη: Η γυναίκα του Ρίο. Γυμνή, σχεδόν. Καλλίμορφος, καλλίπυγος, καλλίκνημος, καλλιτέχνης του σώματος. Ερεθιστικός ο ρυθμός των κινήσεών της στη μέθη της μουσικής. Πανδαισίες χρωμάτων. Το κορμί ιδρωμένο υμνεί τη Φύση κι αναζητεί τη χαρά της ζωής. Ξέγνοιαστη η ψυχή φτερουγίζει στ' όνειρο. Ο νους διασκεδάζει κι αφήνεται.

Πανηγύρι στη χώρα των απόλυτων κοινωνικών αντιθέσεων. Του τεράστιου πλούτου και της απέραντης φτώχειας. Λίγο πιο πέρα η Αργεντινή της οικονομικής κατάρρευσης, η Κολομβία που ματώνει, η Βενεζουέλα που «λοξοδρόμησε» κι απειλείται. Και στον ίδιο πλανήτη της αμερικάνικης επικυριαρχίας, το «εξαγνισμένο» Αφγανιστάν, το τρομοκρατημένο Ιράκ, το τρομοκρατικό Ισραήλ, η «εκσυγχρονισμένη» Ελλάδα.

Εικόνες του κόσμου. Μαχαίρια στις πληγές, η βουκέντρα στο μυαλό. Ο πλανήτης μας ζει στο ρυθμό των μεγάλων αντιθέσεων κι αναζητεί τη μεγάλη σύνθεση για να βαδίσει στο μέλλον. Η ανθρωπότητα στα νύχια των χρηματιστών, των τραπεζιτών, των μεγαλοβιομηχάνων, υποταγμένη στον καπιταλισμό και στον ιμπεριαλισμό, περιμένει την απελευθέρωσή της για να πορευτεί στο δρόμο της προόδου και της ευημερίας.

Αλλά το μέλλον για να 'ρθει πρέπει να βάλουμε πλάτη κι εμείς. Δε θα 'ρθει, όπως το θέλουμε, όσο αφήνουμε τους ισχυρούς να μας τρομοκρατούν, τους άδικους να μας καταδικάζουν, τους υποταγμένους να μας κυβερνούν, τους ευθυνόφοβους να μας διοικούν, τους «λερωμένους» να μας μολύνουν, τους απόντες να μας συμβουλεύουν, τους «δικούς» μας να μας ποδηγετούν...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυτά τα νιάτα, αυτόν τον κόσμο, φοβηθείτε τον... (2003-03-21 00:00:00.0)
Η ορμήνια της μάνας (2002-03-08 00:00:00.0)
«To μέλλον ξεκίνησε» (2000-04-18 00:00:00.0)
Ο ΚΑΙΑΔΑΣ ΤΩΝ «ΝΙΚΗΤΩΝ» (2000-01-04 00:00:00.0)
Ιμπεριαλισμός και μεγάλο κεφάλαιο σκοτώνουν τον πλανήτη (1999-06-05 00:00:00.0)
Μη χαίρεστε... (1999-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ