Σάββατο 2 Ιούλη 2022 - Κυριακή 3 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ
Είναι ώρα να κάνει ο λαός ένα πιο αποφασιστικό βήμα χειραφέτησης, να συμπορευτεί στον αγώνα και στην κάλπη με το ΚΚΕ!

Η ομιλία της Λουίζας Ράζου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στα εγκαίνια των νέων γραφείων του Κόμματος στην Καλλονή Λέσβου την περασμένη Πέμπτη

Η συγκέντρωση του Κόμματος στην Καλλονή. Στο βήμα η Λουίζα Ράζου
Η συγκέντρωση του Κόμματος στην Καλλονή. Στο βήμα η Λουίζα Ράζου
Συναντιόμαστε σε μία κρίσιμη περίοδο, που νέες δυσκολίες και ανησυχίες κυριεύουν τον λαό μας. Δεν υπάρχει πτυχή της ζωής της εργατικής - λαϊκής οικογένειας που να μη ζει τις βαριές συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής.

Συνέπειες που τις έκανε ακόμα βαρύτερες ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος που διεξάγουν ΝΑΤΟικοί και Ρώσοι στο έδαφος της Ουκρανίας, ενώ εύφλεκτο υλικό συσσωρεύεται και σε άλλες γωνιές του πλανήτη, επιβεβαιώνοντας ότι οι ανταγωνισμοί για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα χρειάζονται ακόμα πολύ αίμα για να ξαναχαραχτούν οι νέες ζώνες οικονομικής και γεωπολιτικής επιρροής, οι νέες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.

Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ που διεξάγεται αυτές τις μέρες στη Μαδρίτη είναι αποκαλυπτική σε ό,τι αφορά τους επικινδύνους σχεδιασμούς αυτής της λυκοσυμμαχίας. Συγκεντρώνουν τεράστια δύναμη πυρός. Πάνω από 300.000 στρατό θέτουν σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας. Στη συνοριογραμμή με την Ρωσία θα τοποθετήσουν Ομάδες Μάχης, ενισχύοντας το ανατολικό τμήμα του ΝΑΤΟ και τη Δύναμη Ταχείας Επέμβασης, που σήμερα αριθμεί 40.000 στρατό.

Λένε καθαρά ότι τους απασχολεί πώς θα απαντήσουν στην αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας και χαιρετίζουν τους νέους τους «συμμάχους», όπως είναι η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία, η Νότια Κορέα, που συμμετέχουν για πρώτη φορά σε Σύνοδό τους. Η Τουρκία παζάρεψε και υπέγραψε τελικά μνημόνιο συνεργασίας με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Πανηγυρικό το κλίμα στα εγκαίνια των νέων γραφείων
Πανηγυρικό το κλίμα στα εγκαίνια των νέων γραφείων
Σε αυτό το πλαίσιο κόβουν νέο «κοστούμι» στους λαούς για να πληρώσουν τους πολεμικούς εξοπλισμούς τους. Πάνω από 1 τρισ. δολάρια θα δαπανήσουν το 2022 για να χρηματοδοτήσουν τα πολεμικά τους σχέδια.

Η Ελλάδα αναδεικνύεται ξανά πρωταθλήτρια στις ΝΑΤΟικές δαπάνες, συμβάλλοντας με 7,5 δισ., που αντιστοιχούν στο 3,76% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας και αυτές ακόμα τις ΗΠΑ!

Πρόκειται για πρόκληση, για την οποία ευθύνεται τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και οι προηγούμενες, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ παλιότερα, που η καθεμιά αποδεικνυόταν ΝΑΤΟικότερη της προηγούμενης, θυσιάζοντας τις λαϊκές ανάγκες για να στηριχτούν οι συμμαχίες της ελληνικής αστικής τάξης και οι επιδιώξεις της για αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο και προϋποθέσεις για νέες κερδοφόρες μπίζνες από το μοίρασμα της λείας.

Εξ ου και κάθε κυβέρνηση λανσάριζε τους αστικούς στόχους των πολυμερών οικονομικών και στρατιωτικών συνεργασιών στην περιοχή με τη λεγόμενη «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική», που θα εξασφάλιζε τάχα την ειρήνη και την ευημερία στον λαό μας και θα έβαζε φρένο στην τουρκική επιθετικότητα, στις διεκδικήσεις της επί των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Ο ΝΑΤΟικός σχεδιασμός Νο 1 κίνδυνος για τα κυριαρχικά δικαιώματα

Από τους χορούς στην Αττάλεια πριν μερικά χρόνια, όπου πρωταγωνιστούσε ο υπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι τα πρόσφατα τραπεζώματα στην Κωνσταντινούπολη, όπου Ερντογάν και Μητσοτάκης υπόσχονταν ένα ανέφελο καλοκαίρι στους λαούς τους, μεσολάβησαν πολλά επεισόδια, που όλα επιβεβαιώνουν ότι με ταχύτατους ρυθμούς οι «σύμμαχοι» μας σπρώχνουν σε επικίνδυνες διευθετήσεις στο Αιγαίο, που μόνο εγγύηση ειρήνης δεν είναι, ούτε εξασφαλίζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.


Ο λαός της Λέσβου και όλοι οι κάτοικοι των παραμεθόριων νησιών μας μπορούν να καταλάβουν τον ελεεινό ρόλο του ΝΑΤΟ, που ποτίζει την επιθετικότητα του τουρκικού κράτους, στο όνομα της διαφύλαξης της ΝΑΤΟικής συνοχής.

Η πλήρης ΝΑΤΟποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων αδυνατίζει την ασφάλεια, δεν την ενισχύει, αφού κανένα σύνορο δεν αναγνωρίζεται μεταξύ κρατών του ΝΑΤΟ και αφού υλοποιούνται συνεκπαιδεύσεις και συνεύρεση, στο πλαίσιο των ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων, με τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις. Νωπές είναι ακόμα οι εικόνες των «φίλων και συμμάχων» Γάλλων και Αμερικανών να συμμετέχουν - καμαρώνοντας - στην τουρκική αποβατική άσκηση σε κατοικημένο νησί, στο πλαίσιο της άσκησης «Efes 22»...

Κατά τ' άλλα, ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας ρίχνει τις ευθύνες στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και στα «ελβετικά τυριά» του υπουργείου του, αντί να απαντήσει στις αποκαλύψεις του «Ριζοσπάστη» για το πόσα και ποια όπλα αποσύρθηκαν από τα νησιά για να σταλούν μπαξίσι στον πόλεμο στην Ουκρανία. Κουβέντα για τις 2.100 ρουκέτες RM-70, ούτε για τα 3.200.000 φυσίγγια των 7,62 χιλιοστών, ούτε για τους 60 δυσεύρετους αντιαεροπορικούς πυραύλους «Stiger» και τόσα άλλα πυρομαχικά που διατέθηκαν για να πολεμούν τα ναζιστικά τάγματα του Αζόφ και που η αξία τους ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ.

Γι' αυτό η εναπόθεση της προστασίας των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο ΝΑΤΟ, και μάλιστα στη συγκεκριμένη Σύνοδο, που γίνεται εν μέσω πολέμου, αποτελεί ενέργεια αδιέξοδη και επικίνδυνη, αφού επιδίωξη αποτελεί, τη μεγάλη εικόνα των αποφάσεων στο πλαίσιο του «παγκόσμιου ΝΑΤΟ», στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και την Κίνα, να μην τη θολώσουν τα επιμέρους προβλήματα μεταξύ των κρατών της συμμαχίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κάπως έτσι θα μας γεμίζουν με λόγια ανέξοδης συμπάθειας, και ταυτόχρονα θα τροφοδοτούν τις διεκδικήσεις του τουρκικού κράτους και θα καλλιεργούν τα σχέδια της συνδιαχείρισης και το τραπέζι του συμβιβασμού της Χάγης.

Αυτός δεν είναι ο δρόμος της ειρήνης και της ευημερίας για τον λαό μας και τους λαούς της περιοχής. Είναι ο δρόμος που καλλιεργεί και προετοιμάζει την ένταση και τα «θερμά» επεισόδια, που θα εναλλάσσονται με διαστήματα ιμπεριαλιστικής ειρήνης, ανάλογα με τους σχεδιασμούς των αστικών τάξεων της περιοχής, για να εδραιώνουν και να ενισχύουν τη θέση τους στον μεταξύ τους ανταγωνισμό.

Ο λαός μας μπορεί μπροστά στις εξελίξεις να μετρήσει το δικό του συμφέρον και να υπερασπιστεί τη ζωή και το μέλλον των παιδιών του χαράσσοντας τη δική του πορεία ειρήνης, συνεργασίας και κοινής πάλης με όλους τους λαούς, με αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με τον λαό αφέντη στον τόπο του, με την εξουσία στα δικά του χέρια.

Σε αυτόν τον δρόμο παλεύουμε για:

Να απεμπλακεί η Ελλάδα από τον πόλεμο.

Να κλείσουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να στείλει προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ουκρανία ή οπουδήποτε αλλού εκτός συνόρων.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στα στρατευμένα παιδιά του λαού μας. Κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα.

Να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις.

Τα πράγματα μπορούν να πάνε «αλλιώς» για τον λαό αν γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων

Μπροστά στις εξελίξεις, σε όλους μπαίνει το δίλημμα:

'Η θα συνεχίσουμε στην ίδια πορεία, που είναι προδιαγεγραμμένη και φέρνει μόνο χειρότερα για τον λαό, ή θα γίνουμε εμείς οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων.

Το ΚΚΕ απευθύνεται σε κάθε λαϊκό άνθρωπο που προβληματίζεται, σε κάθε εργάτη και εργάτρια που παλεύει για το μεροκάματο, σε κάθε βιοπαλαιστή μικροεπαγγελματία και αγρότη, σε κάθε νέο που δεν συμβιβάζεται με τη χαμοζωή, να πάρει την τολμηρή απόφαση και να βαδίσει μαζί μας στον δρόμο της ανατροπής της σημερινής κατάστασης.

Ας σκεφτούμε πώς θα ήταν η ζωή μας αν:

- Τον τεράστιο πλούτο που παράγουμε με τη δουλειά μας δεν τον έκλεβαν οι κεφαλαιοκράτες για να συσσωρεύουν κέρδη οι επιχειρήσεις τους και να τροφοδοτούν τα επιχειρηματικά τους σχέδια, ενώ ο λαός στενάζει από την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, τη φοροληστεία. Ενώ οι εργαζόμενοι δουλεύουν με εξευτελιστικούς μισθούς, συχνά χωρίς ωράρια και ασφάλιση, ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, στο Εμπόριο, στις Μεταφορές.

- Αξιοποιούνταν όλες οι εγχώριες πηγές παραγωγής Ενέργειας, για να ικανοποιηθεί η λαϊκή ανάγκη για φτηνό ρεύμα και να λειτουργήσουν οι παραγωγικές δραστηριότητες χωρίς τις δεσμεύσεις της ΕΕ και της περιβόητης πολιτικής της «πράσινης μετάβασης», που δεν είναι τίποτε άλλο από το εναλλακτικό καπιταλιστικό σχέδιο των «πράσινων» μονοπωλίων.

- Οι ΝΑΤΟικές δαπάνες, αντί για «Rafale» και άλλους εξοπλισμούς που καμία σχέση δεν έχουν με την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας μας, χρησιμοποιούνταν για να εξοπλιστούν και να στελεχωθούν τα νοσοκομεία μας, να εξασφαλιστούν υποδομές που ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες του λαού μας, όπως είναι έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας και αποκατάστασης, και όχι να στέκει τόσα χρόνια μετά η Βρίσα ένα ρημάδι στην περιοχή σας...

- Στηριζόταν η αγροτική - κτηνοτροφική και αλιευτική παραγωγή για να ικανοποιηθούν οι διατροφικές ανάγκες του λαού μας, εξασφαλίζοντας ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς και ασφαλή, ποιοτικά και φτηνά προϊόντα στον λαό, αντί να συνθλίβονται στη μέγγενη της ΚΑΠ, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλίων του αγροτοδιατροφικού τομέα και ξεκληρίζει τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους, που γονατίζουν κάτω από το βάρος του υπέρογκου κόστους παραγωγής, των τεράστιων αυξήσεων στα καύσιμα, στις ζωοτροφές.

- Τα καράβια και τα άλλα μέσα μεταφοράς ήταν κρατική περιουσία, σε μια χώρα που διαθέτει τεράστιο νησιωτικό σύμπλεγμα και ειδικές απαιτήσεις για την ασφαλή μετακίνηση των νησιωτών όλους τους μήνες του χρόνου από και προς τους τόπους προορισμού τους, χωρίς να χρειάζονται να πληρώνουν υπέρογκα ναύλα.

Ο κατάλογος είναι πολύ μεγάλος στο «αν» τα πράγματα θα μπορούσαν για τον λαό μας να πάνε αλλιώς, ώστε να σταματήσει να καταθέτει θυσίες χωρίς αντίκρισμα, πότε για να ξεπεράσει το καπιταλιστικό σύστημα την κρίση του και πότε για να σταθεροποιήσει την ανάπτυξή του...

Είναι πολλά τα παραδείγματα που μπορεί να αντλήσει ο καθένας από την προσωπική του εμπειρία. Από διαφορετική αφετηρία, όμως, μπορούμε να συναντηθούμε στο συμπέρασμα: Η πολιτική που υλοποιείται από όλες τις κυβερνήσεις, και την κυβέρνηση της ΝΔ, είναι εχθρική για την πλειοψηφία του λαού μας και πρέπει να ανατραπεί! Με ισχυρό ΚΚΕ, και σήμερα και στις κάλπες και διαρκώς, ώσπου να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις να κατακτήσουν η εργατική τάξη και οι λαϊκές δυνάμεις την εξουσία.

Αυτή η εξουσία θα εξασφαλίσει τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα. Μόνο η νέα σοσιαλιστική οικονομική και κοινωνική οργάνωση, ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός και η κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής μπορούν να εξασφαλίσουν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού στη δουλειά, στην υγεία, στη μόρφωση, στον πολιτισμό, συνολικά στην προστασία και ανάπτυξη της ζωής. Να εξασφαλίσουν την ειρήνη και τη συνεργασία με τους άλλους λαούς της περιοχής.

Αυτή είναι η ελπιδοφόρα προοπτική που θωρακίζει τον λαό μας σήμερα και δίνει διέξοδο.

Ζυμώνουν όλα τα αντιλαϊκά σενάρια μπροστά στις εκλογές

Στην προεκλογική περίοδο που ήδη έχει ξεκινήσει, ανεξάρτητα από το πότε τυπικά η κυβέρνηση της ΝΔ θα επιλέξει να ανακοινώσει την ημερομηνία διεξαγωγής τους, θα ακούσετε για άλλη μια φορά πολλά.

Πολλοί θα περάσουν από τον τόπο σας, αν δεν το κάνουν ήδη, και θα επιδιώξουν να αποσπάσουν τη στήριξή σας στα κόμματά τους.

Μην ξεχάσετε: Εχουν κυβερνήσει ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ! Ακόμα και ο Βελόπουλος και ο Βαρουφάκης. Ολοι τους, είτε με αυτοδύναμες κυβερνήσεις είτε με κυβερνήσεις συνεργασίας, συνέχιζαν το αντιλαϊκό έργο των προηγούμενων. Ας μην παριστάνουν τώρα τους σωτήρες...

Η ΝΔ θέλει να συνεχίσει στον αντιλαϊκό δρόμο, στο όνομα της πολιτικής σταθερότητας και της ασφάλειας, για να μην μπει τάχα η χώρα σε περιπέτειες. Και οι άλλοι, από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που τώρα εμφανίζονται ως νέοι επίδοξοι κυβερνητικοί σωτήρες, τις ίδιες γλάστρες ποτίζουν με τις θέσεις και την πολιτική τους. Ο καβγάς τους με τη ΝΔ δεν γίνεται στο έδαφος της ουσίας των κεντρικών επιλογών της πολιτικής της. Γίνεται για τον τρόπο, τις μεθόδους και το μείγμα των αποφάσεων που παίρνει για να υλοποιήσει την αντιλαϊκή της πολιτική.

Ειδικά η «αντιπολίτευση» που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση της ΝΔ είναι τέτοια που συμβάλλει να καταπίνει ο λαός την «κάμηλο» και να «διυλίζει τον κώνωπα» της αντιλαϊκής πολιτικής. Ο κύριος Τσίπρας στις ομιλίες του από το βήμα της Βουλής πλειοδοτεί σε «αντιδεξιά» συνθήματα, και όταν κατεβαίνει στα έδρανα, μαζί με την κοινοβουλευτική του ομάδα έχει ψηφίσει πάνω από τους μισούς νόμους της κυβέρνησης της ΝΔ. Μιλάμε για τέτοια υποκρισία.

Αγκαλιά όλοι τους - πλην του ΚΚΕ - χειροκροτούσαν τον Ζελένσκι και τους ναζί - φασίστες του τάγματος Αζόφ, που έφερε μαζί του στην ομιλία στη Βουλή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κλαψουρίζει για τα «μη επαρκή ανταλλάγματα» της κατάπτυστης Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις βάσεις, που ο ίδιος ως κυβέρνηση προετοίμασε και γι' αυτό άλλωστε απέσπασε και τα εύσημα του προηγούμενου Αμερικανού πρέσβη, κ. Πάιατ. Δεν κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ για την εμπλοκή της στον ΝΑΤΟικό πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά για τον τρόπο που το έκανε, ως επισπεύδουσα χώρα, πριν της το ζητήσουν οι σύμμαχοι... Δηλαδή και οι δύο στέκονται προσοχή κάτω από τη σημαία του ΝΑΤΟ.

Στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται τα «τζάκια» και τα «συμφέροντα» που υπηρετεί η ΝΔ. Δεν βρίσκεται στο στόχαστρο η αστική τάξη και τα μονοπώλια, ούτε η κερδοφορία τους. Γι' αυτό και, από το βήμα του ΣΕΒ και άλλων επιχειρηματικών φόρουμ, δίνει διαπιστευτήρια ότι η δική του «προοδευτική κυβέρνηση» είναι σε θέση να εξασφαλίσει την κοινωνική συναίνεση για να λειτουργήσουν η ...επιχειρηματικότητα και οι μπίζνες του κεφαλαίου. Γι' αυτό ζυμώνουν την ιδέα μιας κυβέρνησης συνεργασίας με τη ΝΔ, αν αυτό επιβάλουν οι εξελίξεις, με προϋπόθεση τη μη συμμετοχή του Μητσοτάκη...

Το ΚΚΕ μοναδική αντιπολίτευση από τη σκοπιά των εργατικών συμφερόντων

Γι' αυτό, ας αφήσουν τις εξυπνάδες ότι τάχα το ΚΚΕ ασκεί αντιπολίτευση «εκ του ασφαλούς», όπως διαδίδουν ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο νησί σας, επιδιώκοντας να πετάξουν λάσπη στο Κόμμα μας, που έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του, στη Λέσβο και παντού, ασκώντας πραγματική και τη ΜΟΝΑΔΙΚΗ αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ από τη σκοπιά των εργατικών συμφερόντων.

Εχουμε και λέμε λοιπόν:

Το ΚΚΕ μπήκε μπροστά για να οργανωθεί η πάλη του λαού σε συνθήκες πανδημίας, όταν η κυβέρνηση θεοποιούσε την ατομική ευθύνη και επιδιδόταν σε ένα όργιο καταστολής.

Το ΚΚΕ στήριξε τον αγώνα των υγειονομικών, τα αιτήματα για την επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, για τη στελέχωση και ενίσχυση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε υπουργούς κοινής αποδοχής και έδινε χρόνο στην κυβέρνηση με το περιβόητο σύνθημα «θα λογαριαστούμε μετά».

Το ΚΚΕ και τα συνδικάτα όπου παρεμβαίνουν οι κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές συνδικαλιστές είναι αυτά που έσπασαν τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης την 1η Μάη του 2020 και στο Πολυτεχνείο της ίδιας χρονιάς, αποδεικνύοντας στην πράξη και όχι στα λόγια ότι αγωνίζεται και παλεύει με όλες του τις δυνάμεις για τα εργατικά συμφέροντα, ότι δεν αποδέχεται να «συμμορφωθεί» και να αποδεχτεί το σιωπητήριο και την αναστολή των δίκαιων διεκδικήσεων των εργαζομένων στο όνομα καμίας «εθνικής ενότητας».

Το ΚΚΕ βρέθηκε, με τις θέσεις και με τη δράση του, απέναντι στην αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, που μετατρέπει τα νησιά σε αποθήκες ψυχών και την οποία υλοποιούν από κοινού ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, γι' αυτό και οι μεν χτίζουν τη Βάστρια και οι δε έχουν το ρεκόρ εγκλωβισμένων με το κολαστήριο της Μόριας επί των ημερών τους, καθώς και την απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, την οποία κρατά σε ισχύ η σημερινή κυβέρνηση.

Αλήθεια, ποιοι κάνουν αντιπολίτευση εκ του ασφαλούς;

Ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και άλλοι αιρετοί, που καλούνται με απολογία για την κινητοποίηση ενάντια στη Βάστρια; 'Η τα κόμματα που φτιάχνουν δομές - φυλακές προσφύγων και κανένα (ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ) δεν έβγαλε μια ανακοίνωση συμπαράστασης στους διωκόμενους διαδηλωτές;

Αποτελεί πρότυπο «προοδευτικής κυβέρνησης» η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Σάντσεθ της Ισπανίας, που είναι υπεύθυνη για το μακελειό των Αφρικανών μεταναστών στη Μελίγια ή όχι; Γιατί τα ευαίσθητα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους τόσες μέρες;

Το ΚΚΕ διέθεσε τις δυνάμεις του για να αναπτυχθούν απεργιακές κινητοποιήσεις πανελλαδικές και κλαδικές ενάντια στον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη, μέλη και στελέχη του πρωτοστάτησαν να σπάσει η εργοδοτική τρομοκρατία, δεν λογάριασαν χαμένα μεροκάματα και διώξεις, δεν παρίσταντο στις απεργιακές συγκεντρώσεις για δημόσιες σχέσεις και έπειτα στη Βουλή να ψηφίζουν τα μισά άρθρα του νόμου παρέα, με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Το ΚΚΕ στήριξε έμπρακτα κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα, χωρίς να λογαριάσει τους συσχετισμούς, την πολιτική προέλευση των συνδικαλιστών, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του πολύχρονου αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ, πλάι στους διωκόμενους εργάτες των Πετρελαίων και Λιπασμάτων της Καβάλας, στους λιμενεργάτες της COSCO, στα παιδιά με τα κόκκινα γιλέκα της «e-food». Χαιρέτισε την επιτυχία της ταξικής Ομοσπονδίας Οικοδόμων, που κατάφερε να αποσπάσει αυξήσεις στα μεροκάματα, υπογράφοντας έπειτα από πολλά χρόνια ΣΣΕ.

Το ΚΚΕ και οι Οργανώσεις του μπήκαν ακόμα μια φορά μπροστά στα ΝΑΤΟικά τρένα και τις ΝΑΤΟικές στρατιωτικές φάλαγγες στα λιμάνια, δεν παζαρεύει με τους ιμπεριαλιστές τούς όρους που θα εμπλακεί ο λαός μας βαθύτερα στον πόλεμό τους.

Το επόμενο κυβερνητικό τους πρόγραμμα είναι γνωστό και απαράβατο

Ο αγωνιζόμενος λαός, με το ΚΚΕ μπροστά και δυνατό, είναι η μόνη και πραγματική αντιπολίτευση στη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και στις προηγούμενες και σε κάθε επόμενη που θα προκύψει!

Το Κόμμα μας δεν θα αποτελέσει μέρος των αντιλαϊκών κυβερνητικών σεναρίων της επόμενης μέρας.

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, σαν έτοιμοι από καιρό και με πιθανούς άλλους πρόθυμους, όπως κι αν βαφτίσουν την επόμενη κυβέρνηση, βασικοί άξονες της πολιτικής που θα εφαρμόσουν θα είναι:

- Να εξασφαλίσουν τη σταθεροποίηση του αστικού πολιτικού συστήματος σε συνθήκες που ο κίνδυνος της ύφεσης χτυπά ξανά την πόρτα σε μια σειρά κλάδους της καπιταλιστικής οικονομίας.

- Να υλοποιήσουν τους αντιλαϊκούς στόχους του υπερμνημονίου που συνοδεύει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, οι οποίοι βέβαια δεν αφορούν τη βελτίωση της θέσης της λαϊκής πλειοψηφίας.

- Να προωθήσουν την περιβόητη «πράσινη μετάβαση», με τα νέα «πράσινα» χαράτσια και την «απελευθέρωση» της Ενέργειας.

- Να μετατρέψουν τη χώρα σε ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο.

- Να τηρήσουν μέχρι κεραίας τις δεσμεύσεις απέναντι στη στρατηγική της ΕΕ και τους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

Αυτοί οι άξονες είναι απαράβατοι. Η εξειδίκευσή τους από την επόμενη κυβέρνηση σημαίνει νέα μέτρα που θα κάνουν πιο σκληρές τις συνθήκες δουλειάς για πολυπληθή τμήματα εργαζομένων. Θα εντείνουν την εργασιακή ανασφάλεια και την κακοπληρωμένη δουλειά για άλλους, ενώ οι βιοπαλαιστές της πόλης και της υπαίθρου θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους σιδερένιους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς, θα βουλιάξουν πιο βαθιά στον τραπεζικό δανεισμό για να τα βγάλουν πέρα, και στο κυνήγι των επιδοτούμενων προγραμμάτων, προκειμένου να πάρουν ανάσες επιβίωσης, σε ένα διαρκές κυνήγι των προϋποθέσεων να μείνουν στη γη και στη μικροεπιχείρησή τους.

Ταυτόχρονα, όλο και πιο βαθιά θα μπλεκόμαστε στο κουβάρι των ανταγωνισμών και των αντιθέσεων στο πλαίσιο των αστικών - ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, με πολύμορφες βαριές συνέπειες για τον λαό μας και τους λαούς της περιοχής.

Οσο περισσότερες συμφωνίες κλείνονται για αγωγούς και τους δρόμους μεταφοράς, όσο τα λιμάνια και τα ναυπηγεία γίνονται αντικείμενο επενδύσεων κινεζικών και αμερικανικών συμφερόντων, τόσο ο λαός μας θα γίνεται θύμα και θύτης ταυτόχρονα των πολεμικών τους σχεδιασμών. Τόσο θα περιπλέκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και θα γίνονται βαρύτερες οι συνέπειες για τα ζητήματα των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Η συνθηματολογία της προεκλογικής περιόδου θα επικεντρώνει σε μια επιφανειακή αντιπαράθεση, μακριά από τα βασικά ερωτήματα που απασχολούν τον λαό, με στόχο να διαμορφώσουν κριτήριο ψήφου που θα εγκλωβίζει τη δικαιολογημένη αγανάκτηση και οργή του κόσμου σε ανώδυνα για το σύστημα κανάλια. Τα προεκλογικά τους προγράμματα θα τα διανθίσουν με παχιά λόγια για κοινωνική δικαιοσύνη, με δεσμεύσεις για αποκατάσταση των αδικιών που υπέστη ο λαός από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Η προοπτική βρίσκεται στον συνολικό αγώνα αντιπαράθεσης με το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα

Τα έχει ξανακούσει πολλές φορές ο λαός μας αυτά.

Αυτήν τη φορά, ας κάνει ένα πιο αποφασιστικό βήμα χειραφέτησης που θα τους ταράξει, θα τους ανησυχήσει πραγματικά και αποτελεί ασπίδα και εγγύηση ότι θα έρθουν στο προσκήνιο οι πραγματικές ανάγκες του λαού. Να συμπορευτεί στον αγώνα και στην κάλπη με το ΚΚΕ.

Καλούμε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα τους για μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, μέσα από τα σωματεία τους, μέσα από το Εργατικό Κέντρο.

Καλούμε τους αγρότες να συνεχίσουν τη διεκδίκηση για κατώτατες εγγυημένες τιμές, για επιδότηση ζωοτροφών και αγροεφοδίων, για αφορολόγητο πετρέλαιο, μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους και την Ομοσπονδία τους.

Καλούμε τους ψαράδες να διεκδικήσουν κατάργηση των τελών κυκλοφορίας που επιβάλλονται στις βάρκες τους, να διεκδικήσουν αφορολόγητο πετρέλαιο και πλαφόν στις τιμές των καυσίμων, μέσα από τους συλλόγους τους.

Καλούμε τους αυτοαπασχολούμενους του Εμπορίου και της Εστίασης μέσα από τους φορείς τους να διεκδικήσουν διαγραφή χρεών που δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας, να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος.

Καλούμε τον λαό της Λέσβου να μην επιτρέψει τη μετατροπή του νησιού σε αποθήκη ψυχών, να συνεχίσει να δείχνει την πολύμορφη αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και στους μετανάστες.

Καλούμε τους κατοίκους της Ερεσού να συνεχίσουν τον αγώνα τους για να μην παραδοθεί για μπίζνες το στολίδι της παραλίας στην περιοχή Αφεντέλι.

Καλούμε τους φοιτητές να ζωντανέψουν τους συλλόγους τους, να εμποδίσουν τον νέο νόμο - πλαίσιο, που φέρνει κατακερματισμένη γνώση, παλεύοντας διαρκώς για την αλλαγή των συσχετισμών στις σχολές του νησιού, αντλώντας δύναμη από την πανελλαδική νίκη της «Πανσπουδαστικής».

Το ΚΚΕ ήταν, είναι και θα είναι δίπλα σας, μπροστά σε κάθε αγώνα.

Γιατί το ΚΚΕ είναι η μοναδική δύναμη που δίνει διέξοδο στη λαϊκή πάλη! Η προοπτική των μικρών και μεγαλύτερων αντιστάσεων του σήμερα βρίσκεται στον συνολικό αγώνα αντιπαράθεσης με το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, με την εξουσία των μονοπωλίων, τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.

Το ΚΚΕ βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή των εργατικών, λαϊκών και νεανικών αγώνων. Παλεύει για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία. Δεν έχει δεσμεύσεις σε επιχειρηματίες και εκατομμυριούχους. Δεν έχει δεσμεύσεις στην ΕΕ, στις ΗΠΑ, στον ΣΕΒ, στο ΝΑΤΟ, όπως τα άλλα κόμματα. Το ΚΚΕ δεν μασάει τα λόγια του. Δεν χαϊδεύει αυτιά για να κλέψει ψήφους. Προβάλλει τις σύγχρονες ανάγκες, παλεύει για να αντιστοιχηθεί το επίπεδο ζωής με την τεράστια ανάπτυξη της παραγωγής και της επιστήμης. Αποκαλύπτει τον πραγματικό και μεγάλο ένοχο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ο λαός και η νεολαία: Το καπιταλιστικό σύστημα, αυτό που προσκυνούν όλα τα άλλα κόμματα. Εχει Πρόγραμμα και σχέδιο που οδηγεί σε έναν ανώτερο τύπο οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, με ατμομηχανή την εξασφάλιση της λαϊκής ευημερίας και όχι τα κέρδη μιας χούφτας εκμεταλλευτών. Αυτός ο δρόμος οδηγεί σε ξέφωτο υπέρ της λαϊκής πλειοψηφίας, ας τον βαδίσουμε μαζί!

Η Λέσβος και αυτό το «θερμό» καλοκαίρι θα βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση και στις εκλογές θα τηρήσει τις αγωνιστικές παραδόσεις, που ανανεώνονται με το Κόμμα μας στα μέτωπα πάλης καθημερινά, και θα ξαναστείλει τον κόκκινο βουλευτή της, για να ακούγεται δυνατά η φωνή της μέσα στο σπίτι τους - τη Βουλή - και να τους χαλάμε τα σχέδια, μέχρι ο λαός μας να πει το οριστικό GO BACK στο σύστημα των εκμεταλλευτών και να στείλει οριστικά το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου εκεί που του πρέπει: Στις σελίδες της ανθρώπινης προϊστορίας!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ