Σάββατο 2 Ιούλη 2022 - Κυριακή 3 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αντιθέσεις και προβληματισμοί για ρωσικούς υδρογονάνθρακες και χρυσό

Καθώς εντείνεται η συζήτηση για το τι θα σήμαινε «νίκη» για την Ουκρανία - από τη στιγμή που ο ρωσικός στρατός προωθείται σταδιακά στο Ντονμπάς και εδραιώνει τις θέσεις του στη νότια Ουκρανία - αλλά και σχετικά με τον κίνδυνο «κόπωσης» της Δύσης για το τίμημα που πληρώνει σε οικονομία και Ενέργεια (το οποίο βέβαια φορτώνεται στις πλάτες των λαών), οι διαφωνίες για τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας εκφράστηκαν και στη Σύνοδο Κορυφής του G7.

Είναι ενδεικτικό ότι ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε προαναγγείλει πως οι ηγέτες θα αποφασίσουν να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού χρυσού, τέτοια απόφαση τελικά δεν πάρθηκε. ΗΠΑ, Βρετανία και Ιαπωνία ανακοίνωσαν εμπάργκο στον ρωσικό χρυσό, ωστόσο ΕΕ και Γερμανία εξέφρασαν επιφυλάξεις.

«Είμαι προσεκτικός και επιφυλακτικός. Είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε λεπτομέρειες και να λάβουμε από κοινού με τους εταίρους μας μια απόφαση, αλλά θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι αυτό που θα αποφασίσουμε θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη Ρωσία και όχι σε εμάς», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, αναφορικά με τον ρωσικό χρυσό και την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.

Οι ηγέτες του G7 συμφώνησαν να επεξεργαστούν ένα σχέδιο επιβολής ανώτατου ορίου τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο, δίνοντας εντολή στους αρμόδιους υπουργούς να καταρτίσουν προτάσεις, σε διαβούλευση με τρίτες χώρες και τον ιδιωτικό τομέα. Τα σχέδια του G7 προβλέπουν τον εξαναγκασμό της Ρωσίας να πουλάει πετρέλαιο σε μεγάλους αγοραστές σε σημαντικά χαμηλότερη τιμή στο μέλλον.

Τα σχέδια αυτά βέβαια προσκρούουν στους οξυμένους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, καθώς για να έχει αποτελέσματα το ανώτατο όριο τιμής προϋπόθεση είναι να συμμετέχουν όλες οι μεγάλες χώρες - αγοραστές πετρελαίου, μεταξύ τους η Κίνα και η Ινδία, που διατηρούν στενούς οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία και κατά τη διάρκεια του πολέμου έχουν αυξήσει κατά πολύ τις εισαγωγές ρωσικών υδρογονανθράκων.

Γερμανία: Ανησυχίες για ενδεχόμενη διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου

Στο μεταξύ ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, πρότεινε ένα παγκόσμιο ανώτατο όριο τιμών στις τιμές του πετρελαίου για όλες τις χώρες παραγωγούς, αντί να στοχεύει μόνο τις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου, πυροδοτώντας αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, σύμφωνα με πηγές.

Ιταλία και Γαλλία τάσσονται επίσης υπέρ ενός ανώτατου ορίου τιμής και στο ρωσικό φυσικό αέριο, «κάτι που είναι πιο απλό, επειδή έρχεται μέσω αγωγών», είπε ο Μακρόν, σημειώνοντας ότι αρκετές χώρες υποστηρίζουν ένα τέτοιο μέτρο.

Η Γερμανία ωστόσο φοβάται ότι ένα ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου ή του φυσικού αερίου θα οδηγήσει σε πλήρη διακοπή του ρωσικού ενεργειακού εφοδιασμού και σε κατάρρευση της γερμανικής και ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Μια ξαφνική διακοπή της παράδοσης ρωσικού φυσικού αερίου μέσα στον Ιούλη θα οδηγούσε την οικονομία της Γερμανίας σε ύφεση 12,5% και σε απώλειες 193 δισ. ευρώ, αναφέρει μελέτη της Ενωσης Βαυαρικών Επιχειρήσεων (vbw).

Η παραπάνω πρόβλεψη δημοσιεύτηκε μία μέρα μετά τις δηλώσεις της επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ, Κ. Σίμσον, ότι «μια πολύ σοβαρή διαταραχή» στον εφοδιασμό της ΕΕ με ρωσικό φυσικό αέριο «είναι δυνατή, και πλέον φαίνεται ότι είναι πιθανή», ενώ πληθαίνουν «προειδοποιήσεις» ότι η Ρωσία, σε απάντηση στις εντεινόμενες ευρωατλαντικές κυρώσεις, ενδέχεται να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

Ο ίδιος ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ρ. Χάμπεκ ανέφερε μάλιστα ότι «με βάση όσα έχουμε δει μέχρι τώρα, δεν θα αποτελούσε έκπληξη» αν με αφορμή τις ετήσιες εργασίες συντήρησης στον ρωσογερμανικό αγωγό «Nord Stream» (είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν στις 11 Ιούλη και να διαρκέσουν περίπου 10 μέρες) η Μόσχα αποφάσιζε να βρει ένα πρόσχημα για να προχωρήσει σε πλήρη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου και μετά τη συντήρηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ