Σάββατο 2 Ιούλη 2022 - Κυριακή 3 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φουλ τις μηχανές για τα συμφέροντα των ομίλων

«Κατά ριπάς» έρχονται πλέον τα νομοθετήματα της ΝΔ για την περαιτέρω προώθηση της «πράσινης μετάβασης» και της «απελευθέρωσης» των ενεργειακών αγορών, δένοντας παράλληλα όλο και πιο σφιχτά τη χώρα στο ευρωατλαντικό άρμα, στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με τη Ρωσία, δημιουργώντας έτσι ασφυκτικές συνθήκες για τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα.

Πιο πρόσφατα παραδείγματα, ο νόμος για την «απλοποίηση» εγκατάστασης έργων ΑΠΕ, που ανάμεσα σε άλλα «λύνει τα χέρια» των επενδυτών του χώρου και εξασφαλίζει τα κέρδη των καθετοποιημένων ομίλων παραγωγής ηλεκτρισμού μέσω της τροπολογίας για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλά και οι αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος, που περιλαμβάνουν νέα «πράσινα» χαράτσια για τον λαό σε μεταφορές και κτίρια, με μοναδική έγνοια να εξασφαλιστούν τα συμφέροντα εφοπλιστών, βιομηχάνων και αερομεταφορέων.

Με το πρόσφατο νομοσχέδιο η κυβέρνηση «τακτοποιεί» εκκρεμότητες που είχαν απομείνει αναφορικά με τους χρόνους αδειοδότησης των έργων, ενώ επιπλέον ικανοποιεί πάγιες ορέξεις των επενδυτών του χώρου για ακύρωση θεσμικών εμποδίων, με σκοπό τη διενέργεια «fast track» επενδύσεων, συρρικνώνοντας τους χρόνους υλοποίησης των σχετικών έργων, ενώ παράλληλα αξιοποιεί τις «ευκαιρίες» που παρουσιάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία για να ενισχύσει τη δυνατότητα της χώρας (βλέπε των μονοπωλιακών ομίλων) να εξελιχθεί ανταγωνιστικά ως προς την παραγωγή και εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ.

Σε ξεχωριστό κεφάλαιο περιλαμβάνεται και ρύθμιση για την επέκταση της Ρεβυθούσας, υποτίθεται για να εξασφαλίσει την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο. Πρόκειται βέβαια για την ήδη ολοκληρωμένη επένδυση της εταιρείας «Gaslog», συμφερόντων εφοπλιστή Λιβανού, που συμμετέχει και στον σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και η οποία, εντασσόμενη στη γενικότερη πολιτική «απεξάρτησης» από τις ρωσικές εισαγωγές καυσίμων, εντείνει ακόμα περισσότερο την εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές πανάκριβου αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση επιταχύνει στην ίδια ακριβώς πορεία που μέχρι σήμερα έχει βυθίσει μεγάλα τμήματα του εργαζόμενου λαού στην ενεργειακή φτώχεια και μεγάλες περιοχές σε περιβαλλοντική υποβάθμιση: ΑΠΕ παντού, χωρίς εμπόδια και σύμφωνα με τις επιθυμίες των επενδυτών, και αμερικανικό φυσικό αέριο, για να δουλεύουν στο «φουλ» οι αμερικανικές εταιρείες και τα καράβια των Ελλήνων εφοπλιστών.

Ρήτρα κοροϊδίας

Στο ίδιο νομοσχέδιο κατατέθηκε και η τροπολογία για τον νέο μηχανισμό αποζημίωσης των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρισμού, η οποία έχει παρουσιαστεί ως «κατάργηση» της ρήτρας αναπροσαρμογής από τα τιμολόγια ηλεκτρισμού. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση δίνει το ελεύθερο στις εταιρείες να καθορίζουν τα τιμολόγιά τους, ουσιαστικά ενσωματώνοντας τη ρήτρα στην τιμή κιλοβατώρας - κάτι που έτσι κι αλλιώς αναφέρεται στην τροπολογία που κατατέθηκε.

Τέλος, την περασμένη βδομάδα το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, σε συνέχεια πρόσφατων αποφάσεων του Ευρωκοινοβουλίου, συζήτησε την αναθεώρηση του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών, με τη σταδιακή ένταξη της ναυτιλίας από το 2024 και τη δημιουργία νέου αυτόνομου συστήματος εμπορίας ρύπων για τις οδικές μεταφορές και τα κτίρια, από το 2027 και έπειτα. Υιοθετήθηκαν επίσης οι προτάσεις του Ευρωκοινοβουλίου για μείωση των εκπομπών ρύπων νέων αυτοκινήτων, κατά 55% από το 2030 και κατά 100% από το 2035 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2021, και κατά 50% και 100% για τα νέα ημιφορτηγά. Η Ελλάδα, θυμίζουμε, ήδη με τον κλιματικό νόμο του περασμένου Μάη έχει νομοθετήσει ότι από 1η Γενάρη 2030 τα νέα επιβατικά και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα που ταξινομούνται θα είναι μόνο οχήματα μηδενικών εκπομπών.

Κύρια έγνοια της κυβέρνησης ήταν να εξασφαλιστούν πρόσθετοι πόροι, ως αντιστάθμισμα για την ένταξη της ναυτιλίας στο σύστημα εμπορίας ρύπων, αλλά και για τη στήριξη άλλων βιομηχανικών κλάδων που πλήττονται από την άνοδο του κόστους εξαιτίας των ρύπων, την ώρα που ο «πέλεκυς» των πράσινων «χαρατσιών» θα πέφτει βαρύς και στην κατοικία και τις μετακινήσεις των λαϊκών στρωμάτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ιστορικά υψηλά για τις τιμές Ενέργειας (2022-07-14 00:00:00.0)
Κύριο μέλημα να σωθεί η «πράσινη μπίζνα» που βυθίζει τον λαό στην ενεργειακή φτώχεια (2021-10-14 00:00:00.0)
Ελληνοαμερικανικές επαφές για την «ενεργειακή μετάβαση» (2021-09-24 00:00:00.0)
«Ψήνει» αυξήσεις στα τιμολόγια (2019-01-17 00:00:00.0)
Κατ' απαίτηση ΕΕ και μονοπωλίων (2018-11-16 00:00:00.0)
Νέες διευκολύνσεις στους ομίλους ενόψει ανατιμήσεων για το λαό (2018-10-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ