Τετάρτη 6 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΠΡΕΒΕΖΗΣ
Απεργία για τις απολύσεις

Με 24ωρη απεργία στα «Κλωστήρια Πρεβέζης» και παμπρεβεζιάνικη 3ωρη στάση εργασίας απαντούν οι εργαζόμενοι στο νέο κύμα ομαδικών απολύσεων που απειλεί να πραγματοποιήσει ο βιομήχανος Στέλιος Αργυρός. Σήμερα στις 9πμ θα γίνει απεργιακή συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο. Στη συνέχεια από την είσοδο της πόλης θα ξεκινήσει πορεία προς το κέντρο της Πρέβεζας. Η στάση εργασίας στους άλλους χώρους δουλιάς θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί.

Η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση αποτελεί κλιμάκωση του αγώνα απέναντι στην απόφαση της επιχείρησης «Κλωστήρια Πρεβέζης» να απολύσει 50 εργαζόμενους με πρόσχημα τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου. Η εναλλακτική πρόταση του εργοδότη ήταν η τρίμηνη υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών και ασφαλιστικής κάλυψης. Το Σωματείο και η ΓΣΕΕ αποδέχτηκαν την τρίμηνη «άδεια» και πρότειναν κάλυψη των ημερομισθίων από προγράμματα του ΟΑΕΔ με την προϋπόθεση ότι τα ένσημα θα επιβάρυναν την εταιρία. Ούτε αυτό έγινε αποδεκτό. Ετσι η επιχείρηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στις 50 απολύσεις. Παράλληλα άρχισε να καλεί μεμονωμένα τους εργαζόμενους να τους εκβιάσει για να παραιτηθούν ώστε τις απολύσεις να τις παρουσιάσει ως «εθελούσιες αποχωρήσεις», όπως έκανε και πριν περίπου 2 μήνες με άλλους 15 εργαζόμενους.

Στα μάτια των εργαζομένων είναι πλέον ξεκάθαρο πως η συμβιβαστική στάση της πλειοψηφίας του Σωματείου και της ΓΣΕΕ άφησε περιθώρια για τη νέα πιο άγρια επίθεση της εργοδοσίας.

Τελικά, κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων και τη διάθεση των εργαζομένων να υπερασπιστούν το δικαίωμα στη δουλιά, το Σωματείο κήρυξε 24ωρη απεργία και το Εργατικό Κέντρο της Πρέβεζας 3ωρη στάση εργασίας στους άλλους χώρους.

Με δήλωσή του στο «Ρ» ο Δ. Θεοδώρου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας του Κλάδου, που βρίσκεται στην Πρέβεζα για τη σημερινή κινητοποίηση, σημείωσε πως «η ΟΕΚΙΔΕ από την πρώτη στιγμή κάλεσε το Σωματείο να αντισταθεί στα σχέδια τής εργοδοσίας για απολύσεις με στόχο τα μεγαλύτερα κέρδη και έκανε καθαρό πως η πολιτική της κυβέρνησης είναι αυτή που ενθαρρύνει τη μεγαλοεργοδοσία να προχωράει σε αυτή την επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων. Και σε αυτή τη φάση του αγώνα βρίσκεται κοντά στους εργαζόμενους και καλεί το Σωματείο σε παραπέρα κλιμάκωση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ