Τετάρτη 6 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΟΦΙΝ
Εντολή για επιτάχυνση

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

«Χωρίς υπόδειξη των Βρυξελλών, με δική μας πρωτοβουλία, αρχίζουμε από σήμερα την οριστική συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα και προετοιμάζουμε τη φορολογική», δήλωσε χτες στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης, στα πλαίσια του Συμβουλίου ΕΚΟΦΙΝ που «προετοίμασε» το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βαρκελώνης (15/16 Μάρτη), με εντολή για «επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών» στην αγορά εργασίας, το Ασφαλιστικό και την «κινητικότητα» των εργαζομένων.

Η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) έχει εισέλθει σε περίοδο ύφεσης, η οποία βαθαίνει κάθε μέρα και περισσότερο, με αποτέλεσμα οι «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», δηλαδή το κόστος της κρίσης σε βάρος των εργαζομένων, να αποτελεί «επιτακτική ανάγκη» των ευρωπαϊκών οικονομικών συμφερόντων. Το ΕΚΟΦΙΝ, όμως, τελεί υπό το σοκ του σκανδάλου Enron, που σηματοδότησε «το τέλος του αμερικανικού κοινωνικού μοντέλου», αφού χιλιάδες Αμερικανοί εργαζόμενοι, που εμπιστεύτηκαν την ιδιωτική διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων έχασαν μέσα σε μια νύχτα δουλιά και συντάξεις χρόνων. Παρ' όλα αυτά η Κομισιόν και το ΕΚΟΦΙΝ επιμένουν σ' αυτό το μοντέλο για τη «μεταρρύθμιση» του ευρωπαϊκού ασφαλιστικού συστήματος.

Οπως δήλωσε ο ΥΠΕΘΟ Ν. Χριστοδουλάκης, «αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η περσινή πρόβλεψη περί ευρωπαϊκής οικονομίας ως παγκόσμιας ατμομηχανής δεν επαληθεύτηκε (...) η ευρωπαϊκή οικονομία αργεί περισσότερο από την αμερικανική στην αντιμετώπιση της κρίσης (...) η ευρωπαϊκή οικονομία έχει ανάγκη, εκτός από το ευρώ και κοινές διαρθρωτικές πολιτικές (...) το επόμενο διάστημα απαιτείται διαρθρωτική σύγκλιση και επιτάχυνση των αλλαγών στην αγορά εργασίας, στο Ασφαλιστικό και στην κινητικότητα των εργαζομένων». Μ' άλλα λόγια, η κρίση του κεφαλαίου χρησιμοποιείται ως άλλοθι για «επιτάχυνση» των αντεργατικών μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ, κι αυτό θα συζητηθεί στη Βαρκελώνη. Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ το ΕΚΟΦΙΝ συμφώνησε «ομόφωνα» στο αντι-εργατικό μέτωπο, δεν κατάφερε ούτε χτες να αποφασίσει την περιβόητη «απελευθέρωση δικτυωμένων αγορών», ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα, όπου αντιδρά η Γαλλία. Η κυβέρνηση είναι υπέρ της ενεργειακής «απελευθέρωσης», αφού «το δίκτυο της Ελλάδας δεν είναι συνδεδεμένο με την Ευρώπη», άρα δεν ενδιαφέρει, όσο θα 'πρεπε, τα ενεργειακά συμφέροντα στην περιοχή.

Το ΕΚΟΦΙΝ συζήτησε και τη διαδοχή του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αφού η θητεία του Γάλλου Κριστιάν Νουαγιέ λήγει στα τέλη Μάρτη. Πρόκειται για τη θέση του αντιπροέδρου της εξαμελούς Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ που μαζί με τους διοικητές των «εθνικών» Κεντρικών Τραπεζών αποτελούν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ. Η Ελλάδα πρότεινε επίσημα για τη θέση του αντιπροέδρου, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Λουκά Παπαδήμο. Αντίθετα από τη φημολογία, η μόνη άλλη επίσημη υποψηφιότητα είναι αυτή του Βελγίου, στο πρόσωπο του καθηγητή Πολ Ντε Χράου. Η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί «μέχρι τον ερχόμενο Απρίλη» (Ν. Χριστοδουλάκης), και αν οι υποψηφιότητες παραμείνουν ως έχουν ο Λ. Παπαδήμος φέρεται ως ο επικρατέστερος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ