Τετάρτη 6 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Απάντηση με οργάνωση των λαϊκών κινητοποιήσεων

Δήλωση με αφορμή τις κυβερνητικές ανακοινώσεις

«Δεν πρέπει να μείνει ούτε μισάνοιχτη πόρτα προς τις εξαγγελίες και τις προθέσεις της κυβέρνησης, όσον αφορά το ασφαλιστικό και τη συνταξιοδότηση. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πήρε υπόψη της τα αιτήματα που βγήκαν κατά τη διάρκεια των μεγάλων κινητοποιήσεων των εργαζομένων, αλλά φέρνει τα ίδια μέτρα και χειρότερα, καθώς αξιοποίησε την απραξία της ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος για ένα χρόνο. Απλώς κατάφερε να συσκευάσει με πιο όμορφο τρόπο τα αντιλαϊκά μέτρα.

Για το ΚΚΕ δεν μπορεί να υπάρξει δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης που απαντά στις ανάγκες των εργαζομένων σήμερα, από τη στιγμή που αυτό διαμορφώνεται με ανατρεπόμενες συνεχώς τις εργασιακές σχέσεις και με την ενίσχυση και κυριαρχία της τάσης των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, της μερικής απασχόλησης, της μετατροπής της μισθωτής εργασίας σε εργασία με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Τα μέτρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, συνταξιοδότησης, που παίρνονται, ανοίγουν το δρόμο στην ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, οι οποίες επενδύουν σε αυτό τον τομέα, ακριβώς γιατί ξέρουν ότι θα βγάλουν πάρα πολλά χρήματα. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η ίδια η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και με δική της ευθύνη μεταφέρθηκε ένα μέρος των αποθεματικών κύριας ασφάλισης στο Χρηματιστήριο και τώρα ρίχνει στην αγορά και τα επικουρικά ταμεία, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί προϋποθέσεις τόσο το σύστημα συνταξιοδότησης και υγείας και το επικουρικό να αγοράζει υπηρεσίες και από τους ιδιώτες.

Το ΚΚΕ εκτιμά ότι έρχεται συρρίκνωση της βασικής σύνταξης, αλλά και κυριολεκτικά συρρίκνωση και του αριθμού των εργαζομένων που θα έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης και τα επόμενα χρόνια. Η απάντηση πρέπει να είναι οργάνωση των λαϊκών κινητοποιήσεων σε ακόμη μεγαλύτερο επίπεδο και ένταση από αυτές που ξέσπασαν τον προηγούμενο χρόνο. Εάν δεν επιλέξουν οι εργαζόμενοι έναν τέτοιο δρόμο, τότε η κυβέρνηση θα έχει πετύχει μία νίκη, την οποία θα τη χαρεί μαζί με την εργοδοσία. Πρέπει να σπάσει το μέτωπο συναίνεσης της κυβέρνησης και με τη ΝΔ και με δυνάμεις της αντιπολίτευσης, όπως ο ΣΥΝ, που σπεύδουν να στηρίξουν τη συναινετική συμβιβαστική στάση των συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Πιστεύουμε κι ελπίζουμε στην αφύπνιση των εργαζομένων και στο δικαίωμά τους να ασκήσουν πίεση και στα ηγετικά συνδικαλιστικά όργανα, για να προχωρήσουν σε αγωνιστικές εκδηλώσεις ακόμη πιο σημαντικές από τις περσινές.

Μεγάλη κοροϊδία γίνεται όσον αφορά στις εργαζόμενες γυναίκες -μητέρες. Οταν συρρικνώνεται ο κρατικός προϋπολογισμός όσον αφορά στη μητρότητα και γενικότερα στις κοινωνικές δαπάνες, όταν οι παιδικοί σταθμοί έχουν μεταφερθεί στους δήμους, κι έχει γίνει μία μορφή ιδιωτικοποίησης, όταν η ανεργία χτυπάει σε μεγάλο βαθμό τις γυναίκες, δεν μπορεί να διασκεδάζεται το πρόβλημα με τη χορήγηση δύο χρόνων πλασματικής ασφάλισης στις εργαζόμενες μητέρες. Την ίδια στιγμή ανεβάζουν το όριο συνταξιοδότησης. Πρόκειται για κοροϊδία κι εμπαιγμό και δεν πρέπει να χρυσωθεί το χάπι με αυτά τα ημίμετρα και τους ελιγμούς της κυβέρνησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ