Τετάρτη 6 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ξεσηκωθείτε!

Την ώρα που οι «εταίροι» συμφωνούσαν, το ΠΑΜΕ ήδη διαδήλωνε

Κάλεσμα ξεσηκωμού για την υπεράσπιση και διεύρυνση της Κοινωνικής Ασφάλισης απηύθυνε προς όλους τους εργαζόμενους το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), μέσω της χτεσινής δυναμικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, που οργάνωσε έξω από τη Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας, στη Σταδίου. Εξω από το κτίριο όπου οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ξεκίνησαν χτες το πρωί το λεγόμενο κοινωνικό διάλογο με κυβέρνηση και ΣΕΒ, προωθώντας έτσι την υποταγή των εργαζομένων στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Από νωρίς το πρωί - δύο ώρες πριν ξεκινήσει η συνάντηση κυβέρνησης και ΓΣΕΕ - δεκάδες μέλη του ΠΑΜΕ, αιφνιδιάζοντας τις αστυνομικές δυνάμεις που υπήρχαν στο χώρο, ύψωσαν ένα τεράστιο πανό στην είσοδο του κτιρίου: «Η κυβέρνηση κατεδαφίζει τα ασφαλιστικά δικαιώματα - ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ συναινούν - Τώρα! Ξεσηκωθείτε, Αγώνας μαζικός». Την ίδια στιγμή η κάμερα της Ασφάλειας, που είναι τοποθετημένη στη Σταδίου, στο ύψος της πλατείας Κοραή, στρέφεται προς τη συγκέντρωση και ενώ λίγο πριν είχε κατεύθυνση προς το Σύνταγμα.

Οσο περνούσε η ώρα η συγκέντρωση μεγάλωνε. Οι διαδηλωτές βροντοφώναζαν «Ο διάλογός τους είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», καταδικάζοντας τη συναίνεση και την υποταγή. Ο συνταξιούχος Δήμος Τολιόπουλος μάς λέει χαρακτηριστικά: «Τι σόι κοινωνικός διάλογος είναι αυτός, που συζητάνε για το αν θα μας κόψουν το ένα πόδι αντί για τα δύο;». Λίγο μετά τις 9 το πρωί κατέφθασαν οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Κλαυθμώνος. Μπροστά από το πανό τους, στο οποίο αναγραφόταν το σύνθημα «Ενταφιάζουν την Κοινωνική Ασφάλιση - Ξεσηκωθείτε», προπορεύονταν μαύρα φέρετρα, που συμβόλιζαν την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει το κοινωνικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος. Πλέον εκατοντάδες διαδηλωτές απεύθυναν αγωνιστικό μήνυμα προς όλους τους εργαζόμενους: «Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη». Ο νεολαίος Γ. Λένας μάς λέει: «Είμαστε εδώ γιατί αυτή τη στιγμή οι πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ τα έχουν βρει με την κυβέρνηση και προσπαθούν να διαλύσουν την Κοινωνική Ασφάλιση. Εμείς μαζί με το ΠΑΜΕ, μαζί με το λαό αντιστεκόμαστε σε αυτή την κατάσταση και απαιτούμε δημόσια ασφάλιση για όλους».


Ο Τάσος Φωτόπουλος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, επισήμανε σε δηλώσεις του προς το «Ρ» ότι η ΓΣΕΕ, συμμετέχοντας στην απάτη του «κοινωνικού διαλόγου», έρχεται «να ξεπουλήσει με τις πράξεις της τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Αντί να διεκδικήσει καινούρια αιτήματα για την εργατική τάξη, συναινεί και συνδιαλέγεται με την κυβέρνηση για να παραχωρήσει τις κατακτήσεις που ήδη έχουμε. Αυτό οι εργαζόμενοι θεωρώ ότι δεν πρέπει, όπως και πέρσι, να το επιτρέψουν και να βρουν τα μέσα για να το αποκρούσουν». Ανάλογη ήταν και η δήλωση του Α. Αβραμίδη, επίσης μέλους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, που τόνισε: «Ο λόγος της σημερινής συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ είναι να διαδηλώσουμε την αντίθεσή μας στη σχεδιασμένη, μέσω του λεγόμενου κοινωνικού διαλόγου, κατάργηση των κοινωνικών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας. Το ΠΑΜΕ, μέσα από τη συγκέντρωση αυτή - και άλλες τις οποίες σχεδιάζει να κάνει - έχει σκοπό να ξεσηκώσει τον κόσμο, να τον οργανώσει ώστε μέσα από τον αγώνα να υπερασπιστεί και να διευρύνει τα δικαιώματά του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ