Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2022 - Κυριακή 25 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ
Ο καπιταλισμός στερεί από τον λαό το δικαίωμα στη στέγη

Ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μίλησε για το ζήτημα της στέγης και της κάλυψης των στεγαστικών αναγκών, επισημαίνοντας τους λόγους που σήμερα η απόκτηση στέγης είναι πανάκριβη, ενώ τα μεροκάματα δεν φτάνουν για δόσεις και λογαριασμούς. «Κερδισμένοι από αυτή την κατάσταση», σημείωσε, βγαίνουν «οι τράπεζες, οι εμποροσπιτάδες, οι κατασκευαστικές, που μάλιστα με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι, έχουν χρυσή ευκαιρία να βάλουν στο χέρι την περιουσία του πρώην ΟΕΚ», η οποία έχει δημιουργηθεί από τις εισφορές των εργαζομένων. Οπως είπε, 1,5 δισ. ευρώ, χρήματα των εργαζομένων από τα ασφαλιστικά ταμεία, είναι η «προίκα» που θα βάλουν στο «χέρι» οι κατασκευαστικοί όμιλοι για να προχωρήσουν οι ΣΔΙΤ στο ζήτημα της στέγης.

Υπογράμμισε ότι τα εργατικά συνδικάτα έχουν συγκεκριμένες προτάσεις για το στεγαστικό, όμως «απορρίπτονται από όλες τις κυβερνήσεις», γιατί «δεν βολεύουν το κεφάλαιο». Από την άλλη, «οι προτάσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ θα ανεβάσουν το κόστος αγοράς της λαϊκής στέγης στα ύψη και θα διευκολυνθεί η συγκέντρωση κατοικιών στους μονοπωλιακούς ομίλους του τουρισμού και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, τα γνωστά AirBnB. Αυτή η πολιτική έχει εκτοξεύσει τα ενοίκια για τη λαϊκή και τη φοιτητική στέγη σε πρωτοφανή ύψη».

«Τόσα χρόνια οξύνεται η αντίφαση, οι ανάγκες να αυξάνονται, οι δυνατότητες να υπάρχουν, αλλά να μην καλύπτονται συνέπεια των πολιτικών που απορρέουν από την καπιταλιστική οικονομία», σημείωσε χαρακτηριστικά, για να αναδείξει ότι απέναντι σε αυτή την κατάσταση η ελπίδα βρίσκεται στη συμπόρευση με το ΚΚΕ: Για να δυναμώσει αποφασιστικά «ο αγώνας ενάντια στην πολιτική που πετάει τον λαό έξω από τα σπίτια του», «να δυναμώσει αποφασιστικά ο αγώνας για επανασύσταση του ΟΕΚ, για κρατικό πρόγραμμα λαϊκής και φοιτητικής στέγης με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση και άτοκα δάνεια για τους δικαιούχους, για μεγαλύτερα επιδόματα ενοικίου σε όλο και περισσότερα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ