Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2022 - Κυριακή 25 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
«Αλήθειες και ψέματα» για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Παρουσιάστηκε η νέα έκδοση της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ

«Οι πόλεμοι γίνονται για τα συμφέροντα», είναι μια κοινή παραδοχή πολλών νέων ανθρώπων. Αν ρωτήσουμε όμως «Για τα συμφέροντα ποιανού;» η απάντηση ίσως να μην είναι τόσο προφανής για όλους.

Αυτά και άλλα ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει με εύληπτο τρόπο η νέα έκδοση της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ από τη «Σύγχρονη Εποχή», που εγκαινιάζει τον δεύτερο κύκλο της σειράς «Αλήθειες και Ψέματα» για τον καπιταλισμό με θέμα τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και παρουσιάστηκε την Πέμπτη από τον Φρίξο Μπρούζγο, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Διεθνούπολη.

Αφορμή για τη νέα έκδοση αποτέλεσε το πλήθος ερωτημάτων και προβληματισμών που απασχολούν πολλούς νέους και νέες, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, με έναν καταιγισμό πληροφοριών για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και πολιτικές, οικονομικές εξελίξεις.

Η έκδοση ξεκινάει με το κεφάλαιο «Ιμπεριαλισμός, ο κόσμος των πολέμων» για τις πραγματικές αιτίες των πολέμων. Το δεύτερο κεφάλαιο, με τίτλο «Ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, οι συμμορίες των εκμεταλλευτών», είναι αφιερωμένο σε αυτές τις «ναυαρχίδες» του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Το τρίτο κεφάλαιο, με τίτλο «Ο πόλεμος γεννιέται απ' την ειρήνη τους καθώς ο γιος από τη μάνα», από ποίημα του Μπ. Μπρεχτ, επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως το αν μπορεί η απάντηση στον πόλεμο να είναι η ιμπεριαλιστική ειρήνη, το Διεθνές Δίκαιο κ.λπ.

«Τι μπορούμε να κάνουμε σήμερα ενάντια στον πόλεμο;». Είναι η εξάλειψη των πολέμων «όνειρο θερινής νυκτός»; Το τέταρτο κεφάλαιο, με τίτλο «Σοσιαλισμός - Κομμουνισμός, η μόνη διέξοδος από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς», και το πέμπτο κεφάλαιο, «Με το ΚΚΕ γράφουμε τον επίλογο του κόσμου των πολέμων», δίνουν το περιεχόμενο της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Ξεκινάει εκεί που «χτίζονται» οι ανταγωνισμοί που τον γεννούν, την περίοδο της ιμπεριαλιστικής «ειρήνης».

Η συγκεκριμένη έκδοση, σημείωσε ο Φ. Μπρούσγος, «ευελπιστούμε να φτάσει στα χέρια όλων όσοι το προηγούμενο διάστημα έχουν προβληματιστεί για τις επικίνδυνες εξελίξεις διεθνώς, ψάχνουν απαντήσεις πίσω από σύνθετες εξελίξεις που μας "βομβαρδίζουν" καθημερινά. Την ίδια στιγμή, μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό "όπλο" για τους νέους κομμουνιστές, να ενισχύσει την ικανότητα όλων μας να κατανοούμε τις σύνθετες εξελίξεις μέσα στις οποίες ξεδιπλώνουμε τη δράση μας, να αναδεικνύουμε πιο πειστικά τον πραγματικό αντίπαλο, τη δικτατορία των μονοπωλίων, γύρω από κάθε πρόβλημα και πτυχή ζωής της νεολαίας, πράγμα που είναι απαιτητικό και καθόλου εύκολο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολύτιμο εφόδιο για την ανάπτυξη του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος (2022-11-16 00:00:00.0)
«Διέξοδο από τον πόλεμο θα δώσει ο λαός! Πώς όμως;» (2022-10-19 00:00:00.0)
«Περιήγηση» στο περιεχόμενο και στο πρόγραμμα των Στεκιών (2022-08-12 00:00:00.0)
Ολόπλευρη συμμετοχή στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη (2011-07-14 00:00:00.0)
Για τους δίκαιους και άδικους πολέμους (2009-09-20 00:00:00.0)
Θέσεις της KE του KKE για το 16ο Συνέδριο του Kόμματος (2000-09-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ