Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τους άφησαν στη Κάρπαθο

Μια καραβιά πρόσφυγες βρήκαν στις ακτές οι κάτοικοι

Με το πλοίο της γραμμής, θα μεταφερθούν το ερχόμενο Σάββατο στη Ρόδο οι 119 Κούρδοι από το Ιράκ, οι οποίοι τις τελευταίες μέρες έχουν βρει καταφύγιο στο ψαροχώρι Διαφάνι της Καρπάθου. Οι πρόσφυγες βρίσκονται στο νησί από τις 2 του Φλεβάρη, σε μια ακτή του οποίου τους άφησαν οι δουλέμποροι.

Οπως μας είπε ο νομάρχης Δωδεκανήσου Σ. Καραγιάννης, η Νομαρχία έχει εξασφαλίσει για τη στέγασή τους ένα παλιό κτίριο της γεωργικής ένωσης. Εχουν βρεθεί κρεβάτια, έχουν διαμορφωθεί οι χώροι υγιεινής και σε συνεργασία με το νοσοκομείο θα δημιουργηθεί ένα πρόχειρο ιατρείο.

Η ομάδα των Κούρδων αποτελείται από 44 παιδιά, 33 γυναίκες και 45 άνδρες. Στις 2 του Φλεβάρη ψαράδες τους εντόπισαν στη θέση Στενό της Καρπάθου. Από εκεί οδηγήθηκαν στο Διαφάνι, όπου ζουν στοιβαγμένοι σε ένα μικρό εκκλησιαστικό οίκημα. Οι κάτοικοι της περιοχής και η Κοινότητα Ολύμπου έχουν αναλάβει τη σίτισή τους.

Το περασμένο Σάββατο ζήτησαν από τις αρχές να μην απελαθούν. Απείλησαν να αυτοπυρποληθούν και άρχισαν απεργία πείνας. Τη Δευτέρα, ο νομάρχης Δωδεκανήσου πήγε στο νησί και τους διαβεβαίωσε ότι δε θα απελαθούν. Οι Κούρδοι δεν έχουν κανένα έγγραφο πάνω τους και δεν προσδιορίζουν τον τρόπο με τον οποίο ήρθαν στη χώρα μας. Λένε μόνο ότι ήρθαν από τις απέναντι ακτές. Ο νομάρχης Δωδεκανήσου τους διαβεβαίωσε ότι τα αιτήματά τους θα διεκπεραιωθούν στην Αθήνα. Οταν εγκατασταθούν στη Ρόδο, θα ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης πολιτικού ασύλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ