Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Ρατσιστικό καθεστώς

Προσέφυγαν στο ΣτΕ για να ακυρωθεί η προκήρυξη διαγωνισμού για τις τράπεζες, όπου αποκλείοναι τα άτομα που έχουν σωματικά προβλήματα

Το ρατσιστικό καθεστώς που ίσχυε στις δεκαετίας του '50 και '60 για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, επαναφέρει το ΑΣΕΠ με την προκήρυξη διαγωνισμού για τις τράπεζες, όπου αποκλείει από το διαγωνισμό τα άτομα που έχουν προβλήματα σωματικής διάπλασης και τους καταδικάζει στην περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού, που αναφέρει ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι υγιείς, αρτιμελείς και να έχουν φυσική καταλληλότητα για την εκτέλεση των καθηκόντων τους, μας φέρνει πολλά χρόνια πίσω, τότε που υπήρχαν οι δυσμενείς διακρίσεις σε βάρος των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), εκπρόσωποι των ατόμων με ειδικές ανάγκες ζητούν την ακύρωση της προκήρυξης του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ ως αντισυνταγματικής και παράνομης, καθώς αποκλείονται τα άτομα με σωματικά προβλήματα, προβλήματα υγείας κλπ. Με το διαγωνισμό που προκήρυξε το ΑΣΕΠ, προβλέπεται η πρόσληψη 1.149 ατόμων - Ελλήνων και Ευρωπαίων - στο χώρο των τραπεζών. Στην προσφυγή αναφέρεται ότι με την προκήρυξη του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ επανέρχεται το ρατσιστικό καθεστώς, που ίσχυε παλαιότερες εποχές.

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες, στην προσφυγή τους στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, επικαλούνται τις συνταγματικές αρχές του σεβασμού της αξίας του ανθρώπου (αξιοπρέπεια), της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του ατόμου και της ισονομίας των πολιτών, που, στη συγκεκριμένη περίπτωση, παραβιάζονται.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού είναι αντίθετη στις διατάξεις του νόμου για την επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, τη στιγμή που ο νόμος προβλέπει την αναγκαστική πρόσληψη σε τράπεζες, δημόσιους οργανισμούς κλπ., ατόμων που έχουν προβλήματα αρτιμέλειας.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι και στο πρόσφατο παρελθόν η πολιτεία είχε δείξει την αναλγησία της στα άτομα με ειδικές ανάγκες, όταν το υπουργείο Μεταφορών είχε καταργήσει τις διευκολύνσεις που ίσχυαν στα μέσα μαζικής μεταφοράς για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Οι τελευταίοι είχαν προσφύγει στο ΣτΕ και είχαν δικαιωθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ