Τετάρτη 3 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
«ΝΕΑ» ΔΟΓΜΑΤΑ

«ΚΑΙΝΟΦΑΝΕΙΣ» ΘΕΩΡΙΕΣ 1:«Το δόγμα που θέλει τους λαούς να λύνουν μόνοι τα προβλήματά τους είναι ξεπερασμένο, επικίνδυνο και απάνθρωπο. Τώρα το ζητούμενο είναι οι δυναμικές παρεμβάσεις. Ναι οι ανθρωπιστικές. Εκτός κι αν αποδεχόμαστε τα ολοκαυτώματα». (Ριχ. Σωμερείτη στο ΒΗΜΑ - Συνεπής πάντως ο αρθρογράφος με τη στάση του στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, όταν υποστήριζε την ιμπεριαλιστική επέμβαση).

«ΚΑΙΝΟΦΑΝΕΙΣ» ΘΕΩΡΙΕΣ 2: «Εδώ που έφτασαν τα πράγματα στη Μέση Ανατολή, το ερώτημα "ποιος φταίει" δεν έχει πια σημασία... Το πρόβλημα δεν είναι το ποιος έχει την πρώτη ευθύνη για την τραγωδία που οδηγεί όλους τους πρωταγωνιστές της σε βέβαιο όλεθρο. Μήτε οι μεγάλες ευθύνες της σημερινής αμερικανικής κυβέρνησης και οι ατολμίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή όλων μας και ημών». (Του ιδίου... Η διάχυση των ευθυνών «σε όλους» και ο εξαγνισμός της γενοκτονίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για το παραπάνω «διά ταύτα»).

«ΚΑΙΝΟΦΑΝΕΙΣ» ΘΕΩΡΙΕΣ 3: «Δυστυχώς η αλήθεια είναι φρικτή: η σύγκρουση θα σταματήσει είτε όταν οι Παλαιστίνιοι μείνουν άοπλοι μετά το θάνατο και του τελευταίου Παλαιστίνιου καμικάζι είτε όταν το κόστος της εισβολής στους νεκρούς θα γίνει αβάσταχτο για τον Σαρόν. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα που άφησαν οι σωφρονέστεροι να δημιουργήσουν οι ακραίοι. Από αυτή τη φρίκη ας βγάλουμε τουλάχιστον οι υπόλοιποι τα συμπεράσματά μας για το πού οδηγούν οι λογικές του "δε διαπραγματευόμαστε", "δεν υποχωρούμε", "δεν παραχωρούμε". Ισως μας φορά και εμάς και τους υπόλοιπους Βαλκάνιους και τους Κύπριους η δυναμική που δημιουργεί η λογική των άκρων» (του Δ. Κ. Ψυχογιού στο ΒΗΜΑ). Πάντα υπήρχαν οι κράχτες του σκυψίματος της μέσης και της προσαρμογής στη νέα τάξη πραγμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ