Τετάρτη 3 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Χρωστάνε, να πληρώσουν

Ενώ σήμερα χιλιάδες εργαζόμενοι απεργούν και διαδηλώνουν για την υπεράσπιση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, η κυβέρνηση και οι άνθρωποί της, στις ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος, εντείνουν τη φιλολογία τους για τη δήθεν χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος. Με άφθονο μελάνι, με εκατοντάδες δισεκατομμύρια στα λόγια, οι προπαγανδιστές των συμφερόντων του κεφαλαίου προσπαθούν να κρύψουν ένα και μόνο γεγονός: Οτι αυτά τα μέτρα στο μόνο που αποσκοπούν είναι η ενίσχυση του κεφαλαίου.

Στο χορό μπαίνει και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, αναμένεται να παρουσιάσει ένα πλάνο «χρηματοδότησης», που θα ξεκινάει από 430 δισεκατομμύρια δραχμές το 2003, θα κλιμακώνεται στα 700 περίπου δισ. το 2010 και στη συνέχεια το ύψος της χρηματοδότησης θα συνδέεται με ποσοστό του ΑΕΠ.

Δεν πρόκειται απλώς για άλλη μια απάτη. Είναι μια ακόμη ληστεία σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων και του ΙΚΑ. Το σχέδιο αυτό παραγράφει οριστικά όλα τα χρέη του κράτους προς τα Ταμεία. Βάζει στο χρονοντούλαπο της ασφαλιστικής ιστορίας τα 20 και πλέον τρισεκατομμύρια αποθεματικά, που αρπάχτηκαν από το ΙΚΑ. Τα 2 τρισ., που δεν του αποδόθηκαν για την άσκηση της κοινωνικής πολιτικής. Το 1 τρισεκατομμύριο, που δεν αποδίδεται από το 1993, παρά τη νομοθέτηση της τριμερούς χρηματοδότησης. Τα 700 δισ., που αφαιρέθηκαν από το ΙΚΑ - ΤΕΑΜ. Το 1,2 τρισ., οφειλή προς το ΤΕΑΔΥ των δημοσίων υπαλλήλων. Και άλλα, ουκ έστιν αριθμός...

Αυτή τη ληστεία σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων επιδιώκει να συνεχίσει η κυβέρνηση. Και αυτό γιατί τα 430 δισ. που υπόσχεται ότι θα δώσει είναι μόνον ένα μέρος από τις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις του Δημοσίου. Μόνο η υποχρεωτική εισφορά του κράτους (3/9) για το 2001 ανέρχεται στα 636 δισ. Αν προσθέσουμε σ' αυτά τα 210 δισ. της ετήσιας επιχορήγησης, τα 100 δισ. του ΕΚΑΣ, αλλά και τα διάφορα άλλα κονδύλια που απορρέουν από τους σχετικούς νόμους (π.χ., μείωση της εισφοράς των εργοδοτών), το πραγματικό χρέος για το 2003 φτάνει το 1 τρισεκατομμύριο. Η κυβέρνηση δίνει λιγότερα από τα μισά και ισχυρίζεται ότι ενισχύει το σύστημα.

Η κυβέρνηση προκαλεί και πρέπει να πάρει την απάντηση που της αρμόζει. Οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να μπούνε σε συζήτηση για το πόσα θα χάσουν. Για το πόσο θα συνεχίζουν να γίνονται θυσία, για να είναι εύρωστος ο κρατικός κορβανάς και τα κέρδη των επιχειρηματιών. Το αίτημα είναι μόνον ένα: Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία. Αυτό απαιτούν οι εργαζόμενοι σήμερα με την απεργία. Γι' αυτό θα παλέψουν και αύριο στις νέες κινητοποιήσεις. Μαζί με την απόσυρση του αντιασφαλιστικού τερατουργήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ