Τετάρτη 3 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΛΕΥΚΑΔΑ
Υποψήφιος νομάρχης ο Ηλίας Θερμός

Ανακήρυξη του υποψηφίου νομάρχη της ΝΑΣ Λευκάδας έγινε αργά τη Δευτέρα, 1η Απρίλη, το απόγευμα στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του νησιού. Επικεφαλής του ψηφοδελτίου ανακηρύχτηκε ο Ηλίας Θερμός, πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στηρίζεται, επίσης, από το ΔΗΚΚΙ και άλλους ανεξάρτητους. Στη συγκέντρωση έγινε απολογισμός δράσης της ΝΑΣ από το Ν. Σταματέλο, επικεφαλής της ΝΑΣ κατά το προηγούμενο διάστημα και το Σ. Πολίτη επικεφαλής της «Δημοτικής Κοινωνικής Κίνησης» το προηγούμενο, επίσης, διάστημα. Η ΝΑΣ πρόβαλε τη γραμμή αγωνιστικής συσπείρωσης για μία ΤΑ μαχητική, διεκδικητική με το λαό για το λαό, στηριγμένο στην ίδια την εμπειρία των εργαζομένων και του λαού.

Οπως αναφέρθηκε στον απολογισμό δράσης, σήμερα, η ΤΑ μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε «ουσιαστικό μοχλό διοχέτευσης και εφαρμογής της γενικής πολιτικής και μέσο παρέμβασης της κεντρικής εξουσίας στην κοινωνικοοικονομική ζωή του τόπου. Σήμερα είναι ένα πολύ σημαντικό μέσο υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής των αναδιαρθρώσεων (ανατροπή εργασιακών σχέσεων, ιδιωτικοποιήσεις κλπ)».

Μερικά από τα σημαντικότερα προβλήματα του νησιού τα οποία αναφέρθηκαν είναι αυτά των ιδιωτικών υπαλλήλων και των ξενοδοχοϋπαλλήλων (καταπάτηση ωραρίου, συλλογικών συμβάσεων, κατάργηση Κυριακής αργίας κλπ), το θέμα των διώξεων των αγωνιζόμενων μαθητών, τα εργασιακά προβλήματα των εργαζομένων του νοσοκομείου και τον εξοπλισμό του με τα απαραίτητα μηχανήματα για τις στοιχειώδεις εξετάσεις. Βασικά, επίσης, προβλήματα είναι η χωροταξική μελέτη η οποία λειτουργεί σαν βασικό εργαλείο της κατευθυνόμενης ανάπτυξης σε βάρος της πλειοψηφίας του πληθυσμού και σε όφελος των μεγάλων συμφερόντων και η κατάρτιση του Νομαρχιακού Προγράμματος, στο οποίο περιλαμβάνονται επιλογές καταδίκης της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και του τουρισμού. Πρόκληση, δε, αποτελούν η πτώση της τιμής του λαδιού, η παραχώρηση του χώρου των αλυκών και 5 δισ. δρχ. δημοσίου χρήματος σε ιδιώτη με αποικιοκρατική σύμβαση για 40 χρόνια. Ακόμα, το γεγονός ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση προχώρησε στη σύσταση εταιρίας με τον ΟΚΑΝΑ, στα πλαίσια της πολιτικής της κυβέρνησης να μεταθέτει αρμοδιότητες στον τομέα υγείας - πρόνοιας με στόχο την ελάττωση της κρατικής ευθύνης, της απαλλαγής της από τη χρηματοδότηση και κυρίως την υποβάθμιση. Προβλήματα όπως η δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου της νεολαίας, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος (πρόβλημα σκουπιδιών, μπαζώματα και καταπάτηση ιχθυοτροφείων για την υποθαλάσσια ζεύξη) είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη ζωή του νησιού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ