Τετάρτη 3 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Σήμαναν πανστρατιά για τη μάχη που ξεκινά

Οι παρεμβάσεις από τους παρευρισκόμενους

«Ξεκινώντας αυτή την εκδήλωση, είναι σκόπιμο να κάνουμε μια μικρή αναδρομή προς τα πίσω». Με τα λόγια αυτά, ο Κώστας Καζάκος, ηθοποιός, άνοιξε την προχθεσινή συγκέντρωση της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» στο θέατρο «Γκλόρια». «Στα χρόνια της δικτατορίας», συνέχισε, «έβλεπα σε κάθε φοιτητική διαδήλωση, εξέγερση, να είναι μπροστά ένα παλικάρι με σγουρό μαλλί, με καταγάλανα μάτια. Σαν αφίσα ήταν. Και έλεγα: "Τι λιοντάρι είναι τούτο!". Γέμιζε με δύναμη, όχι μόνο το φοιτηταριό αλλά και όλους όσοι ήταν περαστικοί». Τα λόγια του, γέμισαν με ενθουσιασμό τους παρευρισκόμενους και με συγκίνηση το Σπύρο Χαλβατζή, για τον οποίο και μιλούσε ο γνωστός ηθοποιός.

«Σήμερα», τόνισε ο Κ. Καζάκος, «που έχει περάσει ο ατομικισμός και ο κόσμος γίνεται όλο και πιο αδρανής, ξεπηδά ένα ερώτημα: Θα καταλάβουν οι πολίτες της Αθήνας τι δώρο τους κάνει το Κόμμα σήμερα με την υποψηφιότητα του Σπύρου Χαλβατζή;». Και συνέχισε: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο μόνος θεσμός που αν ξεφύγει απ' τα πλοκάμια της κεντρικής εξουσίας μπορεί να αναδείξει όλες εκείνες τις πλευρές που κάνουν τον ενεργό πολίτη. Ετσι ώστε οι κάτοικοι αυτής της πρωτεύουσας να πάρουν την τύχη της πόλης τους στα χέρια τους».

«Διεκδικούμε την πόλη μας. Από σύνθημα το κάναμε πράξη, στάση ζωής, αγώνα και διεκδίκηση σε αυτά τα δύσκολα χρόνια που πέρασαν», σημείωσε η Αλέκα Ζορμπαλά, δημοτική σύμβουλος Αθήνας, η οποία έλαβε το λόγο στη συνέχεια. «Η Αθήνα», συνέχισε, «στη μητροπολιτική της διάσταση, αποτελεί τον κατ' εξοχήν τόπο εφαρμοσμένης πολιτικής του νεοφιλελευθερισμού και της παγκοσμιοποίησης. Οι επιλογές που την αφορούν, με αποκορύφωμα τη νέα «Μεγάλη Ιδέα του Εθνους», τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δημιουργούν και νέα τεράστια οικονομικά, περιβαλλοντικά και πολεοδομικά προβλήματα με σοβαρότατες συνέπειες για την ποιότητα ζωής και την εντεινόμενη οικολογική καταστροφή».

Για τους λόγους αυτούς, επισήμανε η Αλ. Ζορμπαλά, «είμαστε με την πόλη μας και τους κατοίκους της. Γιατί, για μας, η Αθήνα είναι τα πάρκα και οι πλατείες της, οι πολύχρωμες φωνές της αγοράς, η αλληλεγγύη της ταβέρνας και του θερινού σινεμά, ο μόχθος του εργάτη, ο φόβος του μετανάστη. Γιατί για μας η Αθήνα είναι οι απλοί άνθρωποί της και οι ανάγκες τους. Αυτήν την πόλη, αυτή την Αθήνα, σε πείσμα των καιρών, θα συνεχίζουμε να διεκδικούμε».

Ο Ανδρέας Ζαζόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, σημείωσε πως την εκλογική μάχη των Δημοτικών εκλογών, σηματοδοτεί η μάχη ανάμεσα σε δύο διαφορετικές αντιλήψεις. Αυτή που υπηρετεί τα φουσκωτά πορτοφόλια και απ'«την άλλη αυτή που είναι στο πλευρό των εργαζόμενων: Σ' αυτή τη μάχη η Ομοσπονδία Οικοδόμων, όχι μόνο δε θα μείνει αδιάφορη, αλλά θα βαδίζει στις ράγες του αγώνα μαζί με τη Συμπαράταξη».

Ο Χάρης Χαλβατζόγλου, πρόεδρος της ΟΒΣΑ, τόνισε πως η μάχη της ΤΑ δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορους τους επαγγελματοβιοτέχνες, μιας και η πολιτική που εφαρμόζεται στους δήμους, επηρεάζει και αυτούς.

Η Δέσποινα Σωτηροπούλου, μέλος του ΔΣ των Φαρμακοϋπαλλήλων και νέα εργαζόμενη, μίλησε για τη νεολαία: «Τι μπορεί να κάνει ένας νέος άνθρωπος σήμερα στην Αθήνα;», αναρωτήθηκε, απαριθμώντας στη συνέχεια όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νέος εργαζόμενος στην πόλη του.

Ο λόγος στη συνέχεια, στον Αγάπιο Παπανεοφύτου, καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου: «Ενας διανοούμενος, ένας δάσκαλος», είπε χαρακτηριστικά, «πρέπει να παίρνει την ευθύνη των λόγων του, να συγκρούεται για αυτά που πιστεύει, έτσι ώστε να αναπτύξει το πνεύμα. Και ο Σπύρος Χαλβατζής, μπορεί και εκφράζει αυτή την πορεία».

Ο Αλέκος Βερναδάκης, συνδικαλιστής, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία που έχει ο εργαζόμενος άνθρωπος για τη μάχη των εκλογών: «Αυτοί είναι που με τους αγώνες τους, μπορεί να φέρουν μια άλλη πορεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτοί είναι που συγκρούονται με το μοχλό που δένει την πόλη μας με τα μεγάλα συμφέροντα. Και το μοχλό αυτό καλούμαστε όλοι εμείς να ανατρέψουμε».

Ο Φοίβος Τσέκερης, Γενικός Γραμματέας της ΠΕΑΕΑ, κάτω από τα θερμά χειροκροτήματα των παρευρισκόμενων τόνισε: «Τα μέλη της ΠΕΑΕΑ, σαν ζωντανό κομμάτι του ελληνικού λαού, παίρνουμε μέρος δραστήρια στην εκλογική μάχη των δημοτικών εκλογών. Συνυπογράφουμε το κείμενο στήριξης προς τη Συμπαράταξη και υποσχόμαστε να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις».

Η Βαγγελιώ Πλατανιά, φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, αφού περιέγραψε όλα όσα βιώνουν οι νέοι φοιτητές που έρχονται στην Αθήνα, σημείωσε την ανάγκη να αγωνιστούν όλοι οι νέοι στο πλευρό της «Συμπαράταξης», «γιατί θα είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων για την Αθήνα και τους κατοίκους της».

Η Σοφία Θωμάρεη, μέλος του προεδρείου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, σημείωσε πως οι γυναίκες της ΟΓΕ θα είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την Αθήνα, «όπως είμαστε εδώ και 26 χρόνια, αμετανόητες και απειθάρχητες».

Τέλος, το λόγο πήρε ο Στέλιος Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων, ο οποίος και κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους σε «πανστρατιά» για τη δύσκολη μάχη που τώρα ξεκινά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ