Παρασκευή 5 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
Συνεχίζεται το παζάρι στα Ελληνοτουρκικά

Συνεχίζεται το παζάρι για τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο, με την αντανάκλασή του και στα Ελληνοτουρκικά, τους επώδυνους συμβιβασμούς και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης που προωθούνται με «σφραγίδα» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Χαρακτηριστικά, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ Ευ. Σέκερης απέστειλε στις 24.04.2023 επιστολή στον γγ του ΟΗΕ, η οποία αναφέρεται σε επιστολή της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Λιβύης στον ΟΗΕ προς τον ίδιο αποδέκτη (13.02.2023) σχετικά με διάταγμα του Προέδρου της Αιγύπτου για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών της Αιγύπτου.

Στην εν λόγω επιστολή της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Λιβύης στον ΟΗΕ παρατίθενται συντεταγμένες και χάρτης με τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Λιβύης, σύμφωνα με τη θεώρηση των πραγμάτων από την πλευρά της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Με την επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας, η κυβέρνηση εμφανιζόμενη να υποστηρίζει τις θέσεις του Καΐρου απορρίπτει τους λιβυκούς ισχυρισμούς όσον αφορά τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Λιβύης, στον βαθμό που αυτά θίγουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Ειδικότερα, το τμήμα του ανατολικού θαλασσίου συνόρου που παρουσιάζει η κυβέρνηση της Τρίπολης στην εν λόγω επιστολή παραβιάζει την ΑΟΖ της Ελλάδας σύμφωνα με τη διμερή Συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την οριοθέτηση των ΑΟΖ των δύο χωρών (υπεγράφη στις 06.08.2020).

Σημειωτέον ότι τμήμα των διεκδικούμενων από την κυβέρνηση της Τρίπολης ανατολικών θαλάσσιων συνόρων βασίζεται σε οριοθέτηση του περιλάλητου τουρκο-λιβυκού μνημονίου του 2019. «Οι εν λόγω λιβυκοί ισχυρισμοί που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο συνιστούν επίσης απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο Θάλασσα», προσθέτει η ελληνική πλευρά, δείχνοντας και την ένταση των ανταγωνισμών.

Εξάλλου, στην επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ επαναλαμβάνεται η «δέσμευση» της χώρας μας για επίλυση οποιασδήποτε διαφοράς οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με γειτονικές χώρες με ειρηνικά μέσα, «καλή τη πίστει» και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, «όπως το έχει πράξει ήδη με την Ιταλία και την Αίγυπτο». Βέβαια οι συμφωνίες αυτές, τις οποίες επικαλούνται ως παράδειγμα, αναγνωρίζουν μειωμένη επήρεια ακόμα και στο μεγαλύτερο ελληνικό νησί, την Κρήτη, δημιουργώντας και το σχετικό «προηγούμενο», ενώ ειδικά αυτή με την Αίγυπτο είναι μερική, δεν περιλαμβάνει τη ζώνη από τη μισή Ρόδο έως και το Καστελόριζο, στις οποίες απλώνει τις διεκδικήσεις της η Τουρκία.

Σημειωτέον, όλο αυτό το παζάρι διεξάγεται με πλάτες από τον ΣΥΡΙΖΑ, που διεκδικεί τα δικά του εύσημα στην υλοποίηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών. Διόλου τυχαία, και λίγες μόνο μέρες αφού από στελέχη του κόμματός του ακούστηκε ο όρος «Πρέσπες του Αιγαίου», χτες βράδυ ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στον «ΑΝΤ1», βασικά υποδείκνυε το πώς θα προχωρήσει η διαβόητη συνεκμετάλλευση. Είπε συγκεκριμένα ότι «καμία πολιτική δύναμη δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί συνεκμετάλλευση πριν λυθεί η ουσιαστική διαφορά που είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ. Υπάρχει σαφής εθνική γραμμή που πρέπει να τηρήσουμε. Το ερώτημα είναι ποια κυβέρνηση θα εκλεγεί στην Τουρκία και τι πολιτική θα ακολουθήσει και αν θα επιστρέψει στην πολιτική της όξυνσης και των προκλήσεων», πρόσθεσε δείχνοντας και την κοινή γραμμή των αστικών πολιτικών κομμάτων και τον στόχο τους, να καταλήξουν στη διευθέτηση για να «τρέξουν» οι μπίζνες του κεφαλαίου στην Ανατ. Μεσόγειο.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλούσι Ακάρ επιβεβαίωσε κι αυτός με νέες δηλώσεις του την όξυνση των διεργασιών στα Ελληνοτουρκικά. Αφού εκτίμησε ως προεκλογική τη δήλωση του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας, είπε ότι «ευχή μας είναι ο πλούτος του Αιγαίου να αποτελέσει πόρο και για τις δύο πλευρές. Οι άνθρωποι που ζουν και στις δύο πλευρές να επωφεληθούν από τον πλούτο του Αιγαίου με δίκαιο τρόπο».

Στο μεταξύ, στη Ρώμη βρίσκεται από την Τετάρτη ο Λίβυος στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ιταλικού Τύπου, είναι πιθανό να έχει συνάντηση με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, μετά τη συνάντηση που είχε προχτές βράδυ με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες επισκέφτηκε την Αθήνα ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Ιώβ Γκάλαντ, ο οποίος με τον Ελληνα ομόλογό του συζήτησαν μεταξύ άλλων «την κατάσταση της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας, για την ευημερία των χωρών μας, αλλά και με πολλές προκλήσεις και απειλές», όπως έλεγε χαρακτηριστικά ο Ν. Παναγιωτόπουλος. Εβαζε, δε, στόχο «να εισέλθουμε σε μια νέα εποχή ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή μας», στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα ότι οι «πρωτοβουλίες» της ελληνικής κυβέρνησης βασίζονται «στον σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και στην αρχή της καλής γειτονίας», σε μια συζήτηση που θερμαίνεται ενόψει επανέναρξης των συζητήσεων για τα ΜΟΕ μεταξύ στρατιωτικών στελεχών Ελλάδας και Τουρκίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ