Σάββατο 20 Μάη 2023 - Κυριακή 21 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
«Ψιλά» γράμματα, «χοντρές» συγκλίσεις

Ακόμα και γι' αυτά τα μέτρα που υποτίθεται ότι απευθύνονται στο εισόδημα του λαού, οι υποσχέσεις των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ είναι σαν τα συμβόλαια στην τράπεζα: Διαβάζεις τα «χοντρά» γράμματα, αλλά η ουσία βρίσκεται πάντα στα «ψιλά».

Τι λέει για παράδειγμα η ΝΔ; Οτι το 2027 ο μέσος μισθός θα φτάσει στα 1.500 ευρώ, όσο ήταν το 2011, 16 ολόκληρα χρόνια πριν! Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; Αύξηση του κατώτατου μισθού, ως προεκλογικό πυροτέχνημα. Και από κει και πέρα γενικόλογα και αοριστίες για την επαναφορά των τριετιών, των συλλογικών διαπραγματεύσεων κ.λπ.

Δεν τους κοστίζει τίποτα προεκλογικά να μοιράζουν ανέξοδες υποσχέσεις. Οι ίδιοι άλλωστε βάζουν αστερίσκους, «αν» και «εφόσον» το επιτρέψει η πορεία της οικονομίας. Ποιας οικονομίας; Αυτής που βρίσκεται σε παρατεταμένη αβεβαιότητα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και παγκοσμίως.

Επομένως, ακόμα κι αυτά που υπόσχονται είναι γραμμένα «στο χιόνι». Οι εργαζόμενοι δεν είναι άμαθοι. Ξέρουν καλά από τέτοιες υποσχέσεις. Τις έχουν δοκιμάσει και στο παρελθόν, έχουν ζήσει την απογοήτευση μετά την απομάκρυνση από την κάλπη.

Τι δεν λένε και οι δυο τους στον λαό;

Οτι τα προγράμματά τους δεν πειράζουν ούτε «τρίχα» από το αντεργατικό πλαίσιο που έχουν φτιάξει με τους νόμους τους όλα αυτά τα χρόνια. Χιλιάδες είναι οι εφαρμοστικοί των τριών μνημονίων. Σε αυτούς προστέθηκαν την τελευταία τετραετία άλλοι 400 νόμοι της ΝΔ, στην πιο παραγωγική - όπως λένε - κοινοβουλευτική περίοδο.

Αυτοί οι νόμοι, που καθορίζουν τη ζωή του λαού και της νεολαίας, θα παραμείνουν άθικτοι. Θα είναι εδώ και την επόμενη μέρα, όποια κι αν είναι η κυβέρνηση. Και πάνω σ' αυτούς θα προστίθενται νέοι, με τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Και δεν είναι μόνο αυτό: Τέσσερις αυξήσεις λέει πως έδωσε η ΝΔ στον κατώτατο μισθό και άλλη μία ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Το 2022 ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 7,4% και παραμένει ακόμα 25% χαμηλότερος από το 2011. Και να σκεφτεί κανείς ότι οι αυξήσεις αυτές δόθηκαν με ρυθμούς ανάπτυξης 6% και 6,5%. Τι θα γίνει τώρα που οι προβλέψεις τους μιλάνε για 2% και 3% τα επόμενα πολλά χρόνια;

Και, βέβαια, στο κοινό τους πρόγραμμα ισχύει το «ένα σου δίνω, δύο σου παίρνω» από την άλλη τσέπη, καθώς:

  • Αυξάνονται τα τέλη κοινής ωφέλειας στα τιμολόγια του ρεύματος.
  • Αυξάνεται η ίδια η τιμή του ρεύματος.
  • Ψηφίζουν μαζί «πράσινα» χαράτσια στην Ευρωβουλή.
  • Αυξάνονται τα τέλη ταφής απορριμμάτων.
  • Αυξάνονται οι τιμές των «πράσινων» προϊόντων. Αυξάνεται το κόστος των αυτοκινήτων, της στέγης.
  • Αυξάνονται σταθερά οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας.
  • Αυξάνονται οι φόροι λόγω πρωτογενών πλεονασμάτων.
  • Ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει. Κυρίως ο πληθωρισμός των φτωχών, δηλαδή στα τρόφιμα, που καταβροχθίζει το λαϊκό εισόδημα.

Με άλλα λόγια, οι αυξήσεις που υπόσχονται, ακόμα κι αν δοθούν μέχρι το τέλος της τετραετία, έχουν ήδη γίνει καπνός.

Και δεν υπάρχει τρανότερη απόδειξη από τα ληξιπρόθεσμα χρέη που αυξάνονται στην εφορία, αφού εργαζόμενοι και βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουν να πληρώσουν. Γι' αυτό τους έχει πιάσει πρεμούρα να φτιάξουν νέες ρυθμίσεις για το ιδιωτικό χρέος, που πάνε όμως άκλαυτες, γιατί ξέρουν ότι ο κόσμος ζορίζεται και η τρύπα των χρεών θα μεγαλώνει.

Το βασικότερο: Με τους νόμους των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ ένας στους δύο νέους εργαζόμενους βρίσκει δουλειά σε θέση προσωρινής ή μερικής απασχόλησης. Πολλοί από τους νέους δεν πρόκειται ποτέ να πάρουν ολόκληρο τον κατώτατο μισθό, όσος κι αν είναι. Το 1/3 των εργαζομένων που δουλεύουν με μερική απασχόληση έχουν μέσο καθαρό μισθό μόλις 330 ευρώ.

Αυτή είναι η εργασιακή ζούγκλα που έχουν διαμορφώσει με τους νόμους τους όλα αυτά τα χρόνια, και κανείς τους βέβαια δεν λέει ότι θα καταργήσει κανέναν απ' αυτούς τους αντεργατικούς νόμους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ