Σάββατο 20 Μάη 2023 - Κυριακή 21 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τίμησαν τα 104 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

ΜΕΝΙΔΙ
ΜΕΝΙΔΙ
Μέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων είναι η 19η Μάη. Πρόκειται για τον βάρβαρο ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου, με εκατοντάδες χιλιάδες θύματα, περίπου 350.000, και πάνω από 1 εκατομμύριο εκτοπισμένους, που οδηγήθηκαν στην προσφυγιά. Το ΚΚΕ την Παρασκευή που μας πέρασε τίμησε την 104ή επέτειο με την παρουσία αντιπροσωπειών σε εκδηλώσεις και με καταθέσεις στεφανιών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Στην Ελευσίνα, αντιπροσωπεία των Οργανώσεων του ΚΚΕ κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Δυτικής Αττικής, και ο Βαγγέλης Γκίνης, υποψήφιος βουλευτής Δυτικής Αττικής του ΚΚΕ.

Αντίστοιχα στο Μενίδι στεφάνι κατέθεσε αντιπροσωπεία με επικεφαλής την Ξένια Κόχυλα, υποψήφια βουλευτή στην Ανατολική Αττική, και τον Βασίλη Τοπαλλιανίδη, στέλεχος του ΚΚΕ, δημοτικό συμβούλιο και υποψήφιο δήμαρχο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Αχαρνών.

Σύσκεψη - συζήτηση με τη συμμετοχή Πoντίων ομογενών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και πολιτικούς πρόσφυγες πραγματοποίησαν οι ΚΟ Καλλιθέας του ΚΚΕ. Στη σύσκεψη μίλησαν οι Ρούλα Ελευθεριάδου και Ελπίδα (Νάντια) Στεφανίδη, υποψήφιες με το ΚΚΕ στον Νότιο Τομέα Αττικής. Μεταξύ άλλων τη συζήτηση απασχόλησαν τα λαϊκά προβλήματα, όπως η ακρίβεια, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της λαϊκής κατοικίας, η έφοδος των funds. Εγινε αναφορά στις τροπολογίες που έχει καταθέσει το ΚΚΕ συνολικά για τον λαό, για μέτρα ανακούφισης κατά της ακρίβειας, ενάντια στους πλειστηριασμούς, αλλά και συγκεκριμένα για την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ για τα ποντιακά στεγαστικά δάνεια και την προστασία των κατοικιών τους που κινδυνεύουν μαζί και με άλλες λαϊκές κατοικίες να βγουν στο σφυρί. Η συζήτηση έκλεισε με κάλεσμα ενίσχυσης του Κόμματος στις εκλογές και παντού, ώστε από καλύτερες θέσεις να συνεχίσει τους αγώνες του, με τους εργαζόμενους και τον λαό πρωταγωνιστή και αφέντη στον τόπο του.

Στη Θεσσαλονίκη

ΕΛΕΥΣΙΝΑ
ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Στην εκδήλωση μνήμης για τα 104 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην πλατεία Αγία Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη, παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας με τους υποψήφιους βουλευτές του Κόμματος Γιάννη Δελή, στην Α' Θεσσαλονίκης, και την Αναστασία Ποικιλίδου, στην Α' Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, μοιράστηκε πλατιά η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Η Γενοκτονία των Ποντίων σχετίζεται άμεσα με τις ενδοϊμπεριαλιστικές συγκρούσεις που έλαβαν χώρα για τη νομή της κλυδωνιζόμενης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στο πλαίσιο και του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, για την αναδιανομή των παγκόσμιων αγορών και πλουτοπαραγωγικών πηγών. Αλλωστε, οι σφαγές, οι εθνοκαθάρσεις, οι προσφυγοποιήσεις, οι αναγκαστικές αφομοιωτικές πολιτικές κ.ο.κ. ήταν κοινός παρονομαστής στα Βαλκάνια (και όχι μόνο), όπου οι λαοί πλήρωσαν με το αίμα τους τις μεγαλοϊδεατικές επιδιώξεις των εθνικών τους αστικών τάξεων».

Υπογραμμίζει πως η Γενοκτονία των Ποντίων διδάσκει ότι: «Οι λαοί δεν αποτελούν παρά κρέας για τα κανόνια των αντίπαλων στρατοπέδων, διαπραγματευτικά χαρτιά και πιόνια σε μια γεωστρατηγική σκακιέρα, με μεγάλους ανταγωνισμούς ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές.


Η στοίχιση των λαών πίσω από τις "ομόφυλες"/"ομόθρησκες", αλλά με διαμετρικά αντίθετα ταξικά συμφέροντα, "ηγεσίες" τους, τους μετατρέπει σε βόλια για τα όπλα τους.

Οι λαοί πρέπει να χαράξουν τον δικό τους δρόμο, για την κοινωνία στην οποία θα κάνουν οι ίδιοι κουμάντο, για να χτίσουν μια πατρίδα στην οποία θα είναι πραγματικά ευτυχισμένοι».

Διδάγματα που, όπως σημειώνει, είναι παραπάνω από επίκαιρα σήμερα που ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος μαίνεται με ορατό το ενδεχόμενο γενίκευσής του σε όλη την περιοχή.

Η ΚΟ Κ. Μακεδονίας καλεί τον λαό και τη νεολαία της πόλης να υψώσουν φραγμό και να καταδικάσουν κάθε προσπάθεια αναβίωσης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, «κάθε προσπάθεια εκμετάλλευσης από επιτήδειους αστούς δημαγωγούς και εκπροσώπους των αστικών πολιτικών κομμάτων που αξιοποιούν για ψηφοθηρικούς λόγους το κάλπικο ενδιαφέρον τους για τον Ποντιακό Ελληνισμό και τη Γενοκτονία».

Τέλος, απευθύνει κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ στους εργαζόμενους, στους ανέργους και τη νεολαία του ποντιακού πληθυσμού της περιοχής.


Από τη σύσκεψη στην Καλλιθέα
Από τη σύσκεψη στην Καλλιθέα

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ