Σάββατο 20 Μάη 2023 - Κυριακή 21 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
Αισιόδοξα μηνύματα από την εκλογική μάχη στο εξωτερικό

Οι Ελληνες μετανάστες γνωρίζουν ότι το ΚΚΕ θα είναι δίπλα τους σε κάθε διεκδίκηση. Δυναμώνοντας το ΚΚΕ, δυναμώνουν τη δική τους φωνή

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Γαλλία
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Γαλλία
Ελπιδοφόρα μηνύματα συμπόρευσης με το ΚΚΕ έρχονται από τους Ελληνες και τις Ελληνίδες του εξωτερικού, που το Σάββατο 20/5 προσέρχονται στις κάλπες των βουλευτικών εκλογών, μια μέρα νωρίτερα απ' ό,τι οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα.

Θυμίζουμε ότι υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ από το εξωτερικό είναι η Αννα Γρηγοριάδου, Επιστήμονας Περιβαλλοντικών Μελετών (Βερολίνο, Γερμανία), ο Παναγιώτης Ρεντζελάς, Επίκουρος καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας στο University College London (Μπέρμιγχαμ, Μεγάλη Βρετανία) και ο Παναγιώτης Αλωπούδης, Νοσηλευτής, μέλος του Επιχειρησιακού Συμβουλίου στα νοσοκομεία Rems - Murr - Kliniken, μέλος του τοπικού παραρτήματος του συνδικάτου Ver.di (Σόρντορφ, Στουτγκάρδη, Γερμανία).

Οι υποψήφιοι του ΚΚΕ, άλλα στελέχη των Οργανώσεων του εξωτερικού «όργωσαν» τις τελευταίες βδομάδες τις μεγάλες πόλεις της Δυτικής Ευρώπης όπου ζουν συγκεντρωμένοι Ελληνες μετανάστες, έδωσαν συνεντεύξεις σε μεταναστευτικά ΜΜΕ, είχαν συναντήσεις με συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών.

Δεκάδες εκδηλώσεις και συσκέψεις έγιναν με επιτυχία σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, φέρνοντας σε επαφή παλιότερους και νεότερους μετανάστες με την πρόταση και τις θέσεις του ΚΚΕ. Οι προεκλογικές συγκεντρώσεις του Κόμματος ειδικά στη Γερμανία ήταν κατά πολύ μαζικότερες απ' όλων των άλλων ελληνικών κομμάτων.

Στη Ζυρίχη
Στη Ζυρίχη
Αλλωστε, το ΚΚΕ βρίσκεται σταθερά δίπλα στους Ελληνες μετανάστες, αλλά και στο πλάι των λαών που αγωνίζονται στις χώρες διαμονής τους. Χαρακτηριστικά στη Γαλλία οι Οργανώσεις, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος συμμετείχαν στις πολύμηνες μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις, μαζί με τα εκατομμύρια των Γάλλων συναδέλφων τους.

Εκεί βρέθηκε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, μεταφέροντας την αλληλεγγύη του Κόμματος και των εργαζομένων από την Ελλάδα.

Τους προηγούμενους μήνες, μέλη και φίλοι του Κόμματος πρωτοστάτησαν σε αγωνιστικές δράσεις για το έγκλημα στα Τέμπη με τη συμμετοχή πολλών μεταναστών. Αλλά και στα ζητήματα της ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης, οι μετανάστες έχουν γνωρίσει τη σταθερή δράση του ΚΚΕ, με αγώνες και Ερωτήσεις στη Βουλή, διεκδικώντας ουσιαστικές λύσεις από τη σημερινή και όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Καθώς φτάσαμε στο τέλος της προεκλογικής περιόδου, ένα βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως περισσότεροι Ελληνες μετανάστες, κυρίως της νεότερης γενιάς, αντιλαμβάνονται τώρα πως δεν υπάρχουν καπιταλιστικοί παράδεισοι. Οτι οι αιτίες των προβλημάτων «μέσα» κι «έξω» από τη χώρα παραμένουν ίδιες: Το κυνήγι του κέρδους από τα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις τους, που προϋποθέτει τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών.

Κινητοποίηση στο Μόναχο
Κινητοποίηση στο Μόναχο
Στις πολλές συζητήσεις αναδείχτηκε πως αναγνωρίζεται η σημασία της ύπαρξης και δράσης του ΚΚΕ, που υπερασπίζεται και αγωνίζεται για τα δικαιώματα των εργαζομένων, στη Βουλή, στο συνδικαλιστικό κίνημα, παντού, κάτι που λείπει από άλλες χώρες.

Τίμιοι συνδικαλιστές και αγωνιστές από ευρωπαϊκές χώρες, που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα, έχουν τα βλέμματα στραμμένα στη μάχη των βουλευτικών εκλογών προσδοκώντας ένα δυνατό ΚΚΕ, που θα τους δώσει δύναμη και αισιοδοξία για να συνεχίσουν τον αγώνα από κάθε μετερίζι.

«ΚΚΕ, το κόμμα των εργαζομένων, τι άλλο;»

«Θα ψηφίσω πρώτη φορά από τη Γερμανία. ΚΚΕ, το κόμμα των εργαζομένων, τι άλλο;». «Μόνο εσείς είστε σταθερά εδώ μαζί μας». «Δεν έχω αποφασίσει ακόμα, αλλά καλά τους τα λέει ο Γραμματέας».

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα πολλά που ακούνε αυτήν τη βδομάδα τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ στη Γερμανία, στις τελευταίες περιοδείες σε χώρους δουλειάς, ελληνικά καφέ και εστιατόρια, στα ελληνικά σχολεία και τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας, πριν ανοίξουν οι κάλπες του εξωτερικού.

Οι Ελληνες μετανάστες έχουν διπλή πείρα, και από τη ζωή στην ξενιτιά, αλλά και από τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, που προσπαθούν να τις παρακολουθούν, αφού στην πλειοψηφία τους θέλουν μία μέρα να γυρίσουν πίσω.

Προεκλογική συγκέντρωση στο Ντίσελντορφ
Προεκλογική συγκέντρωση στο Ντίσελντορφ
Η συζήτηση «ανάβει» για τα προβλήματα αλλά και όλα όσα έχουν ανάγκη οι Ελληνες μετανάστες. Για την ακρίβεια, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, την τραγική κατάσταση της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης και τα τσακισμένα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών των Ελλήνων μεταναστών κ.ά.

Αλλωστε, η ζωή στη Γερμανία μόνο παράδεισος δεν είναι για τους εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες που ζουν εκεί: Ο πραγματικός μισθός μειώθηκε το 2022 κατά 4,3% σε σχέση με το 2021. Μόνο το 51% των εργαζομένων καλύπτεται από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η χώρα βρίσκεται στο «top 5» των χωρών με τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα - εργοδοτικά εγκλήματα. 1 στους 3 νέους είναι άνεργος.

Το 37,9% των σπουδαστών βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας. Το 37% του εισοδήματος των νοικοκυριών καταναλώνεται για στέγαση, Ενέργεια και δαπάνες κατοικίας. Το ποσοστό των κατοίκων της χώρας που κινδυνεύουν από την ενεργειακή φτώχεια αυξήθηκε από 14,5% το 2021 σε 25,2% το 2022. Το 12,9% των συνταξιούχων 65 - 75 ετών αναγκάζεται να εργάζεται για να επιβιώσει.

Ολα τα παραπάνω γίνονται με κυβέρνηση συνεργασίας από το 2021, Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων - Φιλελεύθερων, με επικεφαλής τον σοσιαλδημοκράτη Σολτς, που διαδέχθηκε τη συγκυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών, με καγκελάριο την Α. Μέρκελ.

Σύσκεψη με Ελληνες μετανάστες στο Λονδίνο
Σύσκεψη με Ελληνες μετανάστες στο Λονδίνο
Τα ίδια γίνονται και σε τοπικό επίπεδο, στις κυβερνήσεις των 15 από τα 16 κρατίδια, όπου κυριολεκτικά όλοι πάνε με όλους και όλοι μαζί εξασφαλίζουν τη σταθερότητα για λογαριασμό του κεφαλαίου και μεγαλώνουν την αστάθεια και την αβεβαιότητα στη ζωή των πολλών.

Στους αγώνες από καλύτερες θέσεις

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25 δεν έχουν κανέναν υποψήφιο που να ζει στη Γερμανία. Οι Ερωτήσεις και οι Αναφορές του ΚΚΕ στη Βουλή για τα προβλήματα των μεταναστών δεν απαντήθηκαν ποτέ, ούτε από την κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε παλιότερα από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πρωτοβουλίες αυτές είναι γνωστές στους μετανάστες και της Γερμανίας και αναγνωρίζουν τη σημασία τους.

Ξέρουν ότι τα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ θα βρίσκονται στους αγώνες και την επόμενη μέρα, θα συναντηθούν ξανά στον δρόμο. Οπως έγινε και τη μέρα που διαδήλωναν στη Γερμανία εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Σολτς, με τον οποίον εκείνη την ώρα συναντιόταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπροστά στην κάλπη, λοιπόν, οι Ελληνες μετανάστες, πέρα από όλες τις εξελίξεις στην Ελλάδα που τους αφορούν άμεσα, καλούνται να κρίνουν με βάση την καθημερινότητά τους, τα προβλήματα στις χώρες που ζουν, εργάζονται και σπουδάζουν. Να στείλουν το δικό τους μήνυμα, καταδικάζοντας αυτούς που τους ανάγκασαν να μεταναστεύσουν. Να δυναμώσουν το μόνο κόμμα που θα είναι στο πλάι τους.

Γιατί με πιο δυνατό ΚΚΕ θα συνεχιστεί από καλύτερες θέσεις ο αγώνας για σταθερή δουλειά με δικαιώματα και προστασία από την εργοδοτική τρομοκρατία, πλήρη λειτουργία των φορέων της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, μαζικές προσλήψεις του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού και αναβάθμιση των όρων δουλειάς και του μισθού του, για να ενισχυθεί ο αγώνας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να μην ξεχαστεί κανένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα, όπως αυτό στα Τέμπη, ή αυτό πριν λίγες μέρες στην Κολωνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ