Τρίτη 23 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
25 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
25 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΤΟΪΚΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Του απεσταλμένου μας Δημήτρη ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Ενα 48ωρο πιο «γεμάτο» κι από μερικά μερόνυχτα... Ετσι χαρακτηρίζουν τις ώρες που έζησαν στο Βελιγράδι οι εκατοντάδες συνδικαλιστές και εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην αποστολή του ΠΑΜΕ για τα 25 χρόνια από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς.

Και όσοι συμμετείχαν, περπατώντας στους δρόμους και στις γειτονιές που από τις 24/3/1999 και για 78 μέρες δέχονταν ανηλεείς επιθέσεις από τη δολοφονική μηχανή των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, έφυγαν από την πόλη γεμάτοι... Γεμάτοι με οργή και αγανάκτηση για το στυγερό έγκλημα, με συγκίνηση για την περηφάνια και το πείσμα ενός λαού που δεν το βάζει κάτω, που θυμάται και καταδικάζει τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, τις κυβερνήσεις τους που τον αιματοκύλησαν. Γεμάτοι από τα αισθήματα της αλληλεγγύης και της συναδέλφωσης των λαών, της δύναμης που έχουν όταν παλεύουν μαζί, ακόμα και ενάντια στους πιο ισχυρούς και αδίστακτους εχθρούς τους. Αυτά άλλωστε αποτυπώνονταν σε κάθε βήμα, σε κάθε συνάντηση με τους ντόπιους: Μια απέραντη ευγνωμοσύνη από τον σερβικό λαό για τον ελληνικό λαό, για την αταλάντευτη στάση υποστήριξης που έδειξε εκείνες τις δραματικές μέρες.

Η αποστολή των συνδικάτων, σε συνέχεια αντίστοιχης που έγινε από τη Βόρεια Ελλάδα πριν μερικές βδομάδες, ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής. Το ταξίδι μακρύ, με πούλμαν για σχεδόν 20 ώρες, περνώντας από τη Βόρεια Μακεδονία για να φτάσουν στη Σερβία και να καταλύσουν στο Βελιγράδι. Και παρά την κούραση από τις ατέλειωτες ώρες ήταν αστείρευτες η όρεξη, η ανυπομονησία να μάθουν, να δουν από κοντά την πόλη, να ακούσουν από τους φιλόξενους Σέρβους συνδικαλιστές λεπτομέρειες για εκείνες τις μέρες. Να σημειωθεί ότι την αποστολή υποδέχθηκε αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας Σερβικών Συνδικάτων (CΛΟΓΑ).

Οι εκατοντάδες συνδικαλιστές περιηγήθηκαν στην πόλη του Βελιγραδίου, σε σημεία που μαρτυρούν ακόμα και σήμερα τη ΝΑΤΟική θηριωδία. Ξεχωριστός σταθμός και πρωτοβουλία με ευρύτερη διεθνή σημασία ήταν η αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση που οργανώθηκε το πρωί της Κυριακής στο Νόβι Σαντ, στη γέφυρα που είχε βομβαρδιστεί το 1999 από τους ΝΑΤΟικούς. Η σημασία αυτής της κινητοποίησης αποτυπώθηκε και στα αναλυτικά ρεπορτάζ των σερβικών ΜΜΕ από το σημείο όπου διαδήλωσαν οι συνδικαλιστές.

Η θλιβερή αυτή επέτειος των 25 χρόνων είναι άλλωστε ιδιαίτερα σημαντική, αφού τα συμπεράσματα σήμερα είναι πιο επίκαιρα από ποτέ: Για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, για τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που στηρίζουν αυτές τις δολοφονικές ενώσεις, όπως και τότε. Σήμερα, που ο πόλεμος φουντώνει ξανά με τους ίδιους πρωταγωνιστές, που η Ελλάδα - όπως και τότε - συμμετέχει ενεργά σε δύο καυτά μέτωπα, σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, η αντιιμπεριαλιστική αυτή αποστολή του ΠΑΜΕ ήταν άλλη μια πολύτιμη συμβολή στην ανάπτυξη του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Για να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά η απαίτηση για καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή, καμία στήριξη στους φονιάδες των λαών.

Στην αποστολή συμμετείχε και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ