Πέμπτη 4 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΣ
Συνεχίζουμε τον αγώνα με το σωματείο μας απέναντι στα επικίνδυνα κυβερνητικά σχέδια και τον εμπαιγμό!

Μια ανάσα πριν τις ευρωεκλογές, και σχεδόν μια δεκαετία από την ίδρυση του Σωματείου Δικαστικών Διερμηνέων ακριβώς πάνω στο καυτό πρόβλημα της αποζημίωσης - ψίχουλα που ορίζει ο νόμος για εμάς, το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε πως αποδέχεται το αίτημά μας για αύξηση και για αυτό θα υπογράψει νέα σχετική Υπουργική Απόφαση.

Βέβαια, δίπλα στο «τυράκι» του υπερδιπλασιασμού της ημερήσιας αποζημίωσης από τα 17 στα 40 ευρώ, η οποία παραμένει στάσιμη εδώ και 30 χρόνια, ενώ τα βασικά είδη κατανάλωσης ακριβαίνουν κάθε λεπτό, υπήρχε και η «φάκα»: Το σχέδιο για πλήρη κατάργηση του βουλεύματος των κατά τόπους εισαγγελιών, δηλαδή των λιστών με τα ονόματά μας, από τις οποίες - και μόνο - τα δικαστήρια καλούν διερμηνείς στις ποινικές δίκες, όταν χρειάζεται.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης σχεδιάζει να αντικαταστήσει το βούλευμα με ένα «μητρώο» πιστοποιημένων διερμηνέων για όλη τη χώρα, η κατάρτιση του οποίου ξεκινά από το μηδέν! Δηλαδή, στους υφιστάμενους δικαστικούς διερμηνείς, που επί χρόνια αναλαμβάνουν τη μεγάλη ευθύνη της διερμηνείας στην απονομή δικαιοσύνης, δεν αναγνωρίζεται αυτή τους η ιδιότητα και θα πρέπει να πιστοποιηθούν - άκουσον, άκουσον - από την αρχή!

Με τον τρόπο αυτό, η «πιστοποίηση από έγκριτους εξεταστικούς φορείς» αμφισβητεί όχι μόνο την επί χρόνια αποδεδειγμένη επαγγελματική μας ικανότητα, αλλά και την εγκυρότητα των αποφάσεων που εκδόθηκαν όσα χρόνια δεν είμαστε «πιστοποιημένοι».

Απώτερος στόχος φυσικά είναι η ολοσχερής διάλυση ενός κλάδου που εξυπηρετεί πάγιες και διαρκείς ανάγκες της Δικαιοσύνης, με την προσπάθεια μετατροπής σε ένα τσούρμο ανθρώπων που καμία σύνδεση δεν έχουν μεταξύ τους, άρα και κανένα κοινό επίπεδο διεκδίκησης. Ετσι, προσπαθεί η κυβέρνηση να «ξεμπερδέψει» και από την ανάγκη να λυθούν ενιαία, με Συλλογική Σύμβαση, ουσιαστικά προβλήματα όπως η Ασφάλιση, αλλά και ο εργάσιμος χρόνος, ο σεβασμός στην προσωπικότητα του διερμηνέα, η διαχείριση τυχόν κωλυμάτων για εργασία όπως η ασθένεια κ.ά., παραπέμποντάς τα ως «δικονομικά» στο εκάστοτε δικαστήριο κατά τη διακριτική του ευχέρεια.

Εφτασε μάλιστα αυτήν τη φορά το υπουργείο, για να δικαιολογήσει την απαράδεκτη μεθόδευση, να μας πει ότι ο δικαστικός διερμηνέας στερείται αμεροληψίας εφόσον πληρώνεται ή δουλεύει για λογαριασμό του ίδιου του συστήματος απονομής δικαιοσύνης! Κατά τη γνώμη τους δηλαδή είναι αφερέγγυοι και οι δικαστές, οι δικαστικοί υπάλληλοι που εργάζονται ακριβώς με αυτό το καθεστώς, αλλά για αυτούς υπάρχει συγκροτημένο και οργανωμένο πλαίσιο εργασιακών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων;

Στην πραγματικότητα, θέλει να κάμψει κάθε αντίσταση στην πολιτική που συνειδητά μας εξαθλιώνει, ποντάροντας στις περιοχές που δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση των συναδέλφων μας για να διεκδικεί και να διαμαρτύρεται μπροστά σε κάθε πρόβλημα.

Βρίσκεται η αποποίηση διαχρονικά κάθε ευθύνης του υπουργείου ως εργοδότη, βάζοντάς μας και διά νόμου να πληρώνουμε υπέρογκες εισφορές, που θα μας οδηγήσουν στο ίδιο σημείο που είμαστε σήμερα: Στη λιμοκτονία. «Νίπτει τας χείρας του» για τα προηγούμενα έτη εργασίας μας, κατά τα οποία το ίδιο δεν τηρούσε την υποχρέωση ασφάλισης αφήνοντάς μας απροστάτευτους. Φτάνει δε στο σημείο να υπόσχεται αύξηση, την οποία διεκδικούμε εδώ και δέκα χρόνια (!) και ταυτόχρονα μειώνει το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό, παίρνοντάς τα πίσω και με το παραπάνω μέσω φόρων, εισφορών και τελών!

Βρισκόμαστε σε συναγερμό ώστε να μην περάσει οποιαδήποτε τέτοια μεθόδευση!

Ο σχεδιασμός αυτός έρχεται σαν επιστέγασμα της πολιτικής όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, που επέδειξαν εγκληματική αδιαφορία για τα προβλήματά μας, ακόμα και για την έγκαιρη και ολοσχερή πληρωμή της αποζημίωσής μας, που οδήγησε σε πολύμηνες κινητοποιήσεις. Πετάει στον κάλαθο των αχρήστων όλες τις κατακτήσεις των δικαστικών διερμηνέων όλα αυτά τα χρόνια, επιδιώκοντας με έμμεσο τρόπο, μέσα από τον οικονομικό στραγγαλισμό και την άρνηση οποιασδήποτε κατοχύρωσης, την εκδίωξή μας από το επάγγελμα.

Το Σωματείο Δικαστικών Διερμηνέων από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την αντίθεσή του σε αυτή την κατεύθυνση, διευκρινίζοντας ότι αυτό που ζητάμε είναι αύξηση και Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που θα καλύπτει όλους τους συναδέλφους και δεν θα μηδενίζει τόσα χρόνια εμπειρίας!

Η πλατιά συζήτηση που ήδη έχει ξεκινήσει στο σωματείο μας για το πώς θα αντιμετωπιστεί η επίθεση, η επαγρύπνηση για κάθε εξέλιξη, το δυνάμωμα του αγώνα, είναι αναντικατάστατο όπλο που διαλύει τις αυταπάτες και συσπειρώνει τους συναδέλφους σε γραμμή αγωνιστικής διεκδίκησης.

Δίπλα μας έχουμε όλα τα σωματεία των εργαζομένων στον χώρο της δικαιοσύνης, των Μισθωτών Δικηγόρων, των Δικαστικών Υπαλλήλων, αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους που παλεύουν σε ταξική κατεύθυνση. Ξέρουμε πως μια συμπαγής, μακριά από συμβιβασμούς στάση τόσο από το ίδιο το σωματείο, όσο και συνολικά από τους εργαζόμενους στον χώρο της Δικαιοσύνης, θα αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο σε κάθε είδους αντιδραστική αλλαγή, όπως μας δίδαξε και η πείρα από τους αγώνες του κλάδου κατά του Νέου Δικαστικού Χάρτη. Η περίοδος που έρχεται θα είναι πλούσια σε εξελίξεις αλλά και σε πείρα που θα αποκομίσουμε, βγαίνοντας αληθινά νικητές, από μια εξαρχής άνιση μάχη.


Δανάη Χέλμη
Μεταφράστρια - Διερμηνέας. Πρόεδρος του Σωματείου Δικαστικών Διερμηνέων Αττικής


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ