Πέμπτη 4 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Η απαράδεκτη εγκύκλιος για την απλήρωτη και 6ήμερη δουλειά θα μείνει στα χαρτιά!

Μαχητική κινητοποίηση χθες στο υπουργείο Εργασίας | 7ωρο - 5ήμερο απαιτούν οι εργαζόμενοι

Με μια μαχητική συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, Ομοσπονδίες της Βιομηχανίας και εργατικά συνδικάτα έδωσαν χθες απάντηση στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία, που προωθούν και στην πράξη πλέον τις αντεργατικές ρυθμίσεις για να κάνουν σμπαράλια τον εργάσιμο χρόνο, να αυξήσουν κι άλλο τον βαθμό εκμετάλλευσης, ενταφιάζοντας ακόμα πιο βαθιά το 8ωρο και το 5ήμερο.

Απαίτησαν να αποσυρθεί τώρα η απαράδεκτη ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου για την «ψηφιακή κάρτα εργασίας», να σταματήσει κάθε προσπάθεια υλοποίησης της 6ήμερης εργασίας, και παράλληλα σήμαναν εργατικό ξεσηκωμό.

«7ωρο - 5ήμερο ζητά η εργατιά, αυτή η εγκύκλιος θα μείνει στα χαρτιά», διαμήνυσαν με την κινητοποίησή τους.

«Αδήλωτη εργασία - 6ήμερη δουλειά, ώρα δεν χαρίζουμε στα αφεντικά» έγραψαν οι διαδηλωτές με κόκκινα γράμματα στο πεζοδρόμιο μπροστά από το υπουργείο.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε και ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Απαντάμε με πόλεμο στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει

«Απαιτούμε από την υπουργό και την κυβέρνηση να αποσύρει την αισχρή εγκύκλιο του νόμου Γεωργιάδη, που επεκτείνει τον χρόνο απλήρωτης δουλειάς», τόνισε ο Μανώλης Καραντούσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά, μιλώντας στην κινητοποίηση.


Ξεκαθάρισε ότι η εγκύκλιος είναι «αιτία πολέμου» για τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, και κάλεσε «άμεσα να συνεδριάσουν όλα τα σωματεία, να πάρουν νέες αποφάσεις καταδίκης, να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις με αποφάσεις κινητοποιήσεων αν τολμήσει η εργοδοσία να υλοποιήσει αυτό το αίσχος».

Στάθηκε πιο αναλυτικά στα «δώρα» που παρέχονται στην εργοδοσία, σημειώνοντας καταρχάς τη μία απλήρωτη ώρα δουλειάς ως «χρόνο προετοιμασίας» και τις 3 μέρες τον μήνα που η εργοδοσία θα εκμεταλλεύεται όσες ώρες θέλει το προσωπικό, αφού το σύστημα της «ψηφιακής κάρτας» αποδέχεται «3 μονά χτυπήματα κάθε μήνα». Επίσης, τον καταχρηστικό χαρακτηρισμό εργαζομένων ως «διευθυντικών στελεχών», για να ξεχειλώνουν κι άλλο «νόμιμα» τον εργάσιμο χρόνο, και την «ευέλικτη προσέλευση», που μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 2 ώρες (!), έτσι που η εργοδοσία να μπορεί να καλύπτει την υποδηλωμένη εργασία... Αλλά και το διάλειμμα που δεν θεωρείται «χρόνος εργασίας», καθώς και την ευθύνη για το «σωστό χτύπημα», που μετακυλίεται στον εργαζόμενο.

«Τώρα να σημάνει εργατικός ξεσηκωμός! Προετοιμαζόμαστε για ολομέτωπη σύγκρουση! Περνάμε στην αντεπίθεση και οργανώνουμε όλα τα εργοστάσια, όλους τους χώρους δουλειάς!», τόνισε ο Μ.Καραντούσας, για να προσθέσει: «Απαντάμε με πόλεμο στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει! Οι μεγάλοι αγώνες για να υπερασπίσουμε τις ζωές μας είναι μπροστά. Για να δούμε καλύτερες μέρες, εμείς και οι οικογένειές μας, χρειάζεται να ανατραπεί αυτή η πολιτική, να ανατραπούν οι εκμεταλλευτές μας. Τους λέμε: Να πάνε στα τσακίδια τα κέρδη τους! Εμείς διαλέγουμε τις ζωές μας!».

Προκλητικό το υπουργείο, κάνει το μαύρο άσπρο

Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών συναντήθηκε με την γενική γραμματέα του υπουργείου Αννα Στρατινάκη.

«Η ωμότητα και η προκλητικότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο», τόνισε μετά τη συνάντηση η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο. «Μας είπαν ότι και αυτές οι διατάξεις της ερμηνευτικής εγκυκλίου είναι υπέρ των εργαζομένων, όπως μας έλεγαν βέβαια, και σε αυτήν την κυβέρνηση αλλά και στις προηγούμενες, ότι όλοι οι αντεργατικοί νόμοι έχουν ψηφιστεί για το καλό των εργαζομένων», σημείωσε, ενημερώνοντας για τη συνάντηση.

«Είχαν το θράσος να μας πουν ακόμα και ότι ο νόμος Χατζηδάκη είναι ο μόνος νόμος που κατοχυρώνει το 8ωρο και το 40ωρο», συνέχισε η Γ. Ταβουλάρη και πρόσθεσε πως η απάντηση του υπουργείου ήταν ότι δεν παίρνει τίποτα πίσω.

Κάλεσε σε ανατροπή στην πράξη όλων των αντεργατικών διατάξεων και νόμων, «να βρουν εμπόδια στην εφαρμογή τους μέσα στους χώρους δουλειάς, να βρει εμπόδια η εργοδοσία, να ανασχέσουμε τη φόρα της».

Συναγερμός σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς ενάντια στο ξεσάλωμα της εργοδοσίας

Τον λόγο στη συγκέντρωση πήραν μια σειρά εκπρόσωποι σωματείων, μεταφέροντας την αποφασιστικότητα να μπουν εμπόδια στο ξεσάλωμα της εργοδοσίας στους χώρους δουλειάς, μέσα και από την «ψηφιακή κάρτα».

Ο Παναγιώτης Κορδάτος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας, σημείωσε ότι είναι καθολική απαίτηση να μην περάσει η εγκύκλιος και να μην εφαρμοστεί το έκτρωμα που καταστρατηγεί το 8ωρο.

Η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, επεσήμανε πως «ξέρουμε από πρώτο χέρι τι εξυπηρετεί η "ψηφιακή κάρτα", τι σημαίνει να δουλεύεις 6 και 7 μέρες». Μετέφερε την πείρα δύο χρόνων όπου έλεγαν στον κλάδο ότι τάχα θα πάψει το 8ωρο να δηλώνεται ως 4ωρο κ.ά., ωστόσο οι καταγγελίες για το αντίθετο έπεφταν βροχή.

Ο Κώστας Φυλακτόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου, υπογράμμισε ότι οι εργάτες και οι εργάτριες στα εργοστάσια Τύπου έρχονται εδώ και χρόνια αντιμέτωποι με 12ωρες βάρδιες, 6ήμερη εργασία και εντατικοποίηση, ενώ την ίδια ώρα ο μισθός δεν φτάνει ούτε για τα βασικά, και εκεί πατάνε οι εργοδότες και πιέζουν για υπερωρίες και δουλειά τα Σάββατα. Κάλεσε να ενταθεί ο αγώνας για ΣΣΕ με αυξήσεις και κατοχύρωση δικαιωμάτων, όπως τα ωράρια και τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Ο Στάθης Σταθουλόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Φαρμάκου, τόνισε ότι οι εργαζόμενοι «δεν θα δεχτούμε να δουλεύουμε 12ωρα και 13ωρα, δεν θα δεχτούμε να χαθεί κανένα δικαίωμα που έχουμε κατακτήσει». Θύμισε ότι από το 2013 δίνουν αγώνα για να μην περάσει το 6ήμερο στις φαρμακαποθήκες.

Η Ευγενία Φράγκου από το κλαδικό Συνδικάτο Ιματισμού αναφέρθηκε στην κατάσταση που βιώνουν πολλοί εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους μάλιστα μετανάστες, που είναι μερικής απασχόλησης και ανασφάλιστοι, και απαίτησε να ανακληθεί η απαράδεκτη εγκύκλιος.

Ο Γιάννης Σχοινάς, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Τροφίμων Αττικής, αναφέρθηκε στη διαδικασία υπογραφής επιχειρησιακής ΣΣΕ στην EMFI και στην «Tasty», και στο γεγονός ότι έχει υπογραφεί ήδη στη «ΔΕΛΤΑ».

Ο Ακης Αντωνίου, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στον κλάδο υπάρχει συνεχώς πίεση για μεγάλωμα του ημερήσιου χρόνου εργασίας, για εξαντλητική εργασία, όπως και αυτήν την περίοδο σε συνθήκες καύσωνα, ενώ πολλά είναι και τα εργατικά «ατυχήματα», με σακατεμένους και νεκρούς.

Ο Βαγγέλης Ζανής από το επιχειρησιακό Σωματείο της «Famar» στάθηκε στην αποκάλυψη και την αντίδραση στη μεθόδευση της εργοδοσίας, που θέλησε να βάλει τα μηχανήματα ωρομέτρησης μέσα στα αποδυτήρια, σε μια ωμή προσπάθεια να βγάλει εκτός 8ώρου την προετοιμασία. Οπως είπε, κάτω από τις αντιδράσεις του Σωματείου η εργοδοσία αναγκάστηκε προς το παρόν να αναστείλει την εγκατάσταση.

Η Μαρίνα Καταχανά από το επιχειρησιακό Σωματείο της «Boehringer» αναφέρθηκε στο τι σημαίνει να πετάξουν έξω από τον χρόνο εργασίας το μισάωρο ένδυσης - απόδυσης, και τόνισε πως «είμαστε σε ετοιμότητα αν επιχειρηθεί να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο».

Ο Βασίλης Σταμούλης από το επιχειρησιακό Σωματείο της «ΔΕΛΤΑ» υπογράμμισε ότι «το επόμενο διάστημα είμαστε σε ετοιμότητα για να εφαρμοστεί η ΣΣΕ» και πρόσθεσε πως «κάτω από την παρέμβαση του Σωματείου, η εργοδοσία είπε ότι δεν θα εφαρμόσει την εγκύκλιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ