Πέμπτη 4 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στη «φωτιά» που άναψε η κυβέρνηση στα χωριά μας, απαντάμε με «φωτιά»

«Εξω από τη ΛΑΡΚΟ δεν πρόκειται να βγούμε», ξεκαθάρισε ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα

RIZOSPASTIS

«Στη "φωτιά" που άναψε η κυβέρνηση στα χωριά μας, απαντάμε με "φωτιά". Ανάβουμε τη φλόγα του αγώνα και της αξιοπρέπειας και δίνουμε τη μάχη», τόνισε ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, στην εισήγησή του εκ μέρους όλων των Σωματείων στη χτεσινή σύσκεψη.

Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους στη σύσκεψη, αλλά και όλους όσοι στέκονται αταλάντευτα στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, ο Παναγιώτης Πολίτης ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Αυτός ο αγώνας ξέφυγε από τα σύνορα της ΛΑΡΚΟ, των περιοχών γύρω από αυτή, της χώρας μας και αυτό δεν ήταν δεδομένο. Ξεκινήσαμε ως εργαζόμενοι μιας επιχείρησης και σήμερα είμαστε μέτωπο υπεράσπισης της συνέχισης της ζωής σε δεκάδες χωριά σε όλη τη χώρα, ένα μέτωπο που στηρίζεται από το σύνολο της εργατικής τάξης.

Η έκφραση αλληλεγγύης είναι αυτή που μας έχει κρατήσει όρθιους, που άνοιξε διεργασίες συντονισμού με εργαζόμενους σε άλλες επιχειρήσεις, με άλλα επαγγέλματα, όπως τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, που ενώσαμε τα αιτήματά μας ενάντια στην ακρίβεια, τις μικρές αμοιβές, τις μικρές συντάξεις, στα καθημερινά μεγάλα προβλήματα που αποτελούν ζητήματα ζωής και θανάτου για τους ανθρώπους του μόχθου. Η έκφραση αλληλεγγύης προώθησε πλατιά τη φωνή των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, αποκάλυψε την αλήθεια».

«Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι το παιχνίδι των επιχειρηματικών συμφερόντων»


RIZOSPASTIS

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να ολοκληρώσει το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ, επιστρατεύει ξανά τις συκοφαντίες σε βάρος των εργαζομένων, ότι δήθεν κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ παράλληλα επανέλαβε τα επιχειρήματα που αποκαλύπτουν το πώς η ΛΑΡΚΟ οδηγήθηκε στην απαξίωση και τις εγκληματικές ευθύνες τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση με την τελευταία τροπολογία έκτρωμα που ψήφισε επιχειρεί να ξεμπερδεύει με τους εργαζόμενους και τους πετάξει έξω από τις εργασίες τους, σημειώνοντας:

«Με τη νέα τροπολογία - έκτρωμα που ψήφισαν αποποιούνται των ευθυνών τους, ενεργοποιούν τον κίνδυνο μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος και ενεργοποιούν την πιθανή ακύρωση του διαγωνισμού για να παίξουν τα παιχνίδια συμφερόντων, ερημώνοντας σε κάθε περίπτωση τα χωριά μας».

Σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι παρακολουθούν τις εξελίξεις, όπως αυτή με την ίδρυση νέας εταιρείας από την κοινοπραξία που επικράτησε στον διαγωνισμό εκποίησης της ΛΑΡΚΟ, τονίζοντας ότι αποτελεί διάψευση των ισχυρισμών κυβερνητικών στελεχών ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τον επενδυτή, προκειμένου να δικαιολογήσουν τις απολύσεις των εργαζομένων.

«Με ψυχραιμία και επιχειρήματα παρακολουθούμε και παρεμβαίνουμε, έτσι ώστε το παιχνίδι συμφερόντων που διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια μας να σταματήσει και σε κάθε περίπτωση να μην το πληρώσουμε οι εργαζόμενοι και συνολικά ο τόπος μας.


RIZOSPASTIS

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θέλουμε δουλειά, καμίνια, μηχανές και νταμάρια να λειτουργήσουν ξανά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Πολίτης.

Δεν θα επιτρέψουμε να ερημώσουν τα χωριά μας

Αναφερόμενος στον μαρασμό και τα προβλήματα που έχει ήδη προκαλέσει στις περιοχές γύρω από τις εγκαταστάσεις της το έγκλημα της κυβέρνησης και η συνολικότερη αντιλαϊκή πολιτική, ο Παναγιώτης Πολίτης υπογράμμισε:

«Τον Μάρτιο του 2020 στους 5 νομούς που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ, ήμασταν πάνω από 1.600 εργαζόμενοι. Συνάδελφοι συνταξιοδοτήθηκαν ή έφυγαν για να εργαστούν άλλου. Αυτοαπασχολούμενοι αυτοκινητιστές - χειριστές, ενώ "έφαγαν κανόνι" και καταστράφηκαν, στη συνέχεια εκδιώχθηκαν. Συνολικά έχουν χαθεί πάνω από 800 θέσεις εργασίας (...)

Οι περιοχές μας, στα χωριά μας οικογένειες καταστράφηκαν, μαγαζιά έκλεισαν, νέα ζευγάρια μετανάστευσαν.

Αυτή τη στιγμή έχουμε μείνει άλλοι 800 εργαζόμενοι στους 6 νομούς, που η επιλογή μετανάστευσης ισοδυναμεί με εγκατάλειψη της χρεωμένης στις τράπεζες κατοικίας, οικονομική καταστροφή και γενική ερήμωση».

Αναφέρθηκε στο δημογραφικό πρόβλημα που γίνεται ορατό και στην περιοχή, στο κλείσιμο τον καταστημάτων, τον μαρασμό του τόπου και το δυσοίωνο μέλλον που προδιαγράφεται, τονίζοντας ότι «κανείς δεν θέλει να σκεφτεί τα χωριά μας χωρίς τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ (...)

Και όμως, όταν τους ρωτάμε "πώς θα ζήσουμε σε αυτόν τον τόπο" μας λένε "με προγράμματα", μέχρι και ότι θα κάνουν αεροδρόμια τα λιμάνια είπαν.

Δίλημμα δεν υπάρχει. Θα αγωνιστούμε σαν μια γροθιά, με όλες τις μορφές και τα μέσα για να μην ερημώσουν τα χωριά μας».

Να υπερασπιστούμε την ασφάλεια της ζωής και την παραμονή μας σε αυτόν εδώ τον τόπο

Συνεχίζοντας ο Παναγιώτης Πολίτης κάλεσε να δυναμώσει και να γενικευτεί η πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που διαλύει τη ΛΑΡΚΟ, ξεκληρίζει τους βιοπαλαιστές αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, τσακίζει τα λαϊκά νοικοκυριά.

«Μέχρι σήμερα έχουμε πληρώσει ακριβά την πολιτική της κυβέρνησης. Απέναντι στην αδίστακτη και επικίνδυνη πολιτική της οι εργαζόμενοι, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες ενοποιούμε και μετατρέπουμε τα προβλήματα σε αίτημα αγώνα για να μην κλείσει η ΛΑΡΚΟ, να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι, να αποζημιωθούν οι αγρότες της Κωπαΐδας από την ανυδρία, της Λοκρίδας από την ακαρπία ελιάς, να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι από την αρρώστια της ευλογιάς, να ανοίξει η ακτοπλοϊκή γραμμή από τον Αγιο Κωνσταντίνο προς τις Σποράδες και να σταματήσει η φοροληστεία στους ελεύθερους επαγγελματίες», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Για αυτό μαζευτήκαμε εδώ σήμερα, για να καταλήξουμε μέσα από τη σημερινή συζήτηση το πώς θα υπερασπιστούμε την ασφάλεια της ζωής και την παραμονή μας σε αυτόν εδώ τον τόπο».

Σημείωσε ότι στη διεκδίκηση ιεραρχείται ως πρωταρχικό αίτημα η αποτροπή του κινδύνου βιομηχανικού ατυχήματος στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ, τονίζοντας ότι αυτό προϋποθέτει την παραμονή του συνόλου των εξειδικευμένων εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στις εργασίες τους.

«Πρώτη ευθύνη που έχει η κυβέρνηση είναι να διασφαλίσει την αποφυγή βιομηχανικού ατυχήματος στο εργοστάσιο και τα Μεταλλεία, ένα τέτοιο συμβάν συνεπάγεται με απρόβλεπτες συνέπειες στα χωριά τριγύρω από τη ΛΑΡΚΟ. Ισοδυναμεί με νέα Τέμπη.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει στα χέρια τις σχετικές εκθέσεις επικινδυνότητας και όλα τα επίσημα έγγραφα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, που τονίζουν ότι οι μόνοι που μπορούν να διασφαλίσουν την ασφάλεια είναι το σύνολο των σημερινών εναπομεινάντων εργαζομένων», σημείωσε.

Καταλήγοντας ο Παναγιώτης Πολίτης τόνισε την ανάγκη επαγρύπνησης και αγωνιστικής ετοιμότητας απέναντι σε οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη.

«Από μέρα σε μέρα μπορεί να βγει απόφαση που να μας βγάζει έξω από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ και εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Η πρώτη ακαριαία, μαζική και αποφασιστική απάντηση σε μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή που θα διαμορφώσει το έδαφος για τη συνέχεια, όπου αντικειμενικά θα πρέπει να πάρουμε μέτρα, τόσο για την ασφάλεια των ζωών μας, όσο και την επιβίωση των οικογενειών μας από οικονομικούς λόγους.

Σε αυτή τη βάση καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής να είναι σε ετοιμότητα.

Την ημέρα που θα ακουστεί η μικροφωνική του σωματείου στα χωριά, θα χτυπήσουν οι καμπάνες, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, σε λίγες ώρες, όλοι και όλες θα μαζευτούμε στην πύλη των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, έξω από τα συρματοπλέγματα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Εδώ όμως σήμερα δεν ήρθαμε για να αποφασίσουμε μόνο αυτό. Το εννοούμε ότι σαν μια γροθιά θα παλέψουμε για τα συνολικά προβλήματα που οδηγούν σε μαρασμό τον τόπο μας.

Το έγκλημα στον κάμπο, το χαμένο εισόδημα από την ακαρπία ελιάς, οι αποζημιώσεις από την αρρώστια της ευλογιάς, το πλήγμα στους ελεύθερους επαγγελματίες από τη φοροληστεία και στον Αγιο Κωνσταντίνο πρέπει να απαντηθεί τώρα που ξεραίνονται οι καλλιέργειες και καταστρέφονται οικογένειες», τόνισε ο Παναγιώτης Πολίτης και επισήμανε:

«Τα προβλήματα είναι μεγάλα, πολλά και πανελλαδικά. Είναι φωτιά που καίνε την ζωή και τα όνειρα, που μας πνίγουν και δεν μπορούμε να ζήσουμε. Οσοι ξέρουμε από φωτιά, δεν την φοβόμαστε, γνωρίζουμε ότι ο μόνος τρόπος για να σβήσεις ένα μέτωπο, είναι να ανάψεις φωτιά και να συναντήσει καμένη γη.

Μέτωπο είναι η φωτιά που έχει βάλει η κυβέρνηση στα χωριά μας. Με άναμμα φωτιάς πρέπει να απαντήσουμε για να μείνουμε στον τόπο μας.

Εμπρός λοιπόν, δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, ανάβουμε την φλόγα του αγώνα και της αξιοπρέπειας και δίνουμε τη μάχη.

Αλλη επιλογή δεν έχουμε. Είναι η σωστή επιλογή για να τα καταφέρουμε, και θα τα καταφέρουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ