Πέμπτη 4 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ - ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΜΕΣΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Κίνδυνος - θάνατος για τους εργαζόμενους σε μεγάλους χώρους δουλειάς

Την κατάφωρη παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτεργατών ανέδειξε η παρέμβαση που έκαναν χτες στα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» στη δεξαμενή Βασιλειάδη, όπου βρίσκεται σε επισκευή το πλοίο «ΣΑΟΝΗΣΟΣ», μετά το σοβαρό ατύχημα που είχε στις 30 Ιούνη στη Φολέγανδρο, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό επιβατών και μελών του πληρώματος.

Οπως σημειώνουν, μάλιστα, το πλήρωμα αγανακτισμένο «κατήγγειλε ότι δουλεύουν εξοντωτικά ωράρια εδώ και μήνες, χωρίς να πληρώνονται ούτε τα ελάχιστα, που προβλέπει η ΣΣΕ, για υπερωρίες, διανυκτερεύσεις, εξπρές δρομολόγια».

Πιο συγκεκριμένα, ότι δεν τηρούνται οι ώρες ανάπαυσης, ότι ο καθαριστής μηχανής και ο δόκιμος μηχανής εκτελούν βάρδια στο μηχανοστάσιο, χωρίς να προβλέπεται στα καθήκοντά τους κ.ά.

«Είναι φανερό ότι οι ευθύνες βαρύνουν την κυβέρνηση, το υπουργείο Ναυτιλίας, τις αρμόδιες λιμενικές αρχές και τους εφοπλιστές», σημειώνουν τα Σωματεία. Και καλούν τους ναυτεργάτες «να μην υποκύπτουν σε πιέσεις και να καταγγέλλουν στα σωματεία τους τις συνθήκες γαλέρας που επικρατούν στα πλοία που εργάζονται. Μόνο με την οργάνωση όλων μας στα σωματεία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του κλάδου μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σοβαρό ατύχημα σε φαρμακοβιομηχανία

Σε ένα ακόμα περιστατικό που αναδεικνύει τις επικίνδυνες συνθήκες δουλειάς, σοβαρό εργατικό «ατύχημα» που είχε αποτέλεσμα εργαζόμενη να νοσηλεύεται με χημικά εγκαύματα στο νοσοκομείο, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων της «PHARMATHEN».

Οπως αναφέρει το Σωματείο, την Παρασκευή 28 Ιούνη, εργαζόμενη «την ώρα που πήγε να πετάξει στα ειδικά δοχεία απόχυσης αποβλήτων κάποια από τα δείγματά της, φαίνεται πως έγινε κάποιου είδους αντίδραση, με αποτέλεσμα αυτά να εκτιναχθούν στο πρόσωπό της, ενώ προκλήθηκε και πυρκαγιά».

Την εργαζόμενη βοήθησαν συνάδελφοί της και όχι κάποιος υπεύθυνος - ειδικός, ενώ μετά από λίγο μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύεται με χημικά εγκαύματα».

«Τα ατυχήματα αυτά δεν είναι μία κακιά στιγμή, ένα τυχαίο γεγονός, αλλά είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης που υπάρχει σε συνδυασμό με την ελλιπή εκπαίδευση στους εργαζόμενους σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας», σημειώνει το Σωματείο και θυμίζει ανάλογα περιστατικά του παρελθόντος, όπως και τον τραγικό θάνατο εργαζόμενου κατά τη διάρκεια δεύτερης δουλειάς που έκανε στην Αλεξανδρούπολη.

«Η ευθύνη της εταιρείας είναι ακόμη μεγαλύτερη, αν αναλογιστούμε ότι, όταν ζήτησε συνάντηση το σωματείο μας με την εταιρεία πριν περίπου έναν μήνα και επικοινωνήσαμε με στέλεχος του HR, στην οποία θέλαμε να συζητήσουμε φλέγοντα εργασιακά ζητήματα, αρνήθηκαν με ψευτοδικαιολογίες», σημειώνει. Και ζητά άμεση συνάντηση με την εταιρεία, τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας στην εργασία και λέει όχι στην εντατικοποίηση που οδηγεί σε εργατικά «ατυχήματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ