Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημιουργία μόνιμης αμερικανικής βάσης στο Στεφανοβίκειο θέλουν οι ΗΠΑ

Τη δημιουργία μόνιμης αμερικανικής βάσης στο Στεφανοβίκειο θέλουν οι ΗΠΑ. Το αμερικανικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε - σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα - μήνες πριν, όταν μετά τις καταστροφικές πλημμύρες τον Σεπτέμβρη του 2023 σταμάτησε να χρησιμοποιείται από τον ελληνικό στρατό η βάση της ελληνικής 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο και ξεκίνησε η μεταφορά των τμημάτων και μονάδων που στεγάζονταν στο στρατόπεδο σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, κλιμάκιο αξιωματικών του στρατού των ΗΠΑ και της πρεσβείας τους στην Αθήνα βρέθηκε τους προηγούμενους μήνες στο Στεφανοβίκειο για επιτόπια αυτοψία, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες όλα τα αναγκαία έργα αποκατάστασης προτείνεται να πραγματοποιηθούν με αμερικανικές δαπάνες.

Το Στεφανοβίκειο χρησιμοποιούνταν για τη μεταστάθμευση αερομεταφερόμενων μονάδων και μαχητικών ελικοπτέρων του αμερικανικού στρατού από το 2018, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή. Από τον Μάρτη του 2019 μέχρι πέρυσι οι δυνάμεις των ΗΠΑ είχαν μόνιμη παρουσία εκεί, πραγματοποιώντας σειρά κοινών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων με τις Ενοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας και άλλων χωρών της περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο οι Αμερικανοί είχαν εγκαταστάσεις και προσωπικό για τη συναρμολόγηση και αποσυναρμολόγηση ελικοπτέρων που εκφορτώνονται στο λιμάνι του Βόλου.

Το συγκεκριμένο σημείο στη Μαγνησία χαρακτηρίζεται στρατηγικής σημασίας για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Συγκεκριμένα, η βάση στο Στεφανοβίκειο προσφέρεται για εκπαίδευση των ελικοπτέρων, καθώς περιβάλλεται από εδάφη ποικίλης γεωμορφολογίας και ποικίλων θαλάσσιων περιοχών. Ταυτόχρονα, προσφέρεται για απευθείας σύντομες πτήσεις προς την Αλεξανδρούπολη, για περαιτέρω προώθηση προς τα Ανατολικά Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, αν προκύψει επιχειρησιακή ανάγκη. Επίσης, η εγγύτητα της βάσης με την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα επιτρέπει να εκτελούνται ασκήσεις (και διακλαδικές) με την κάλυψη ελληνικών «F-16», γεγονός που προσδίδει σε αυτές μεγαλύτερο «ρεαλισμό».

Η πρόταση των Αμερικανών αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο που έχει η περιοχή της Μαγνησίας και συνολικά της Θεσσαλίας για τα δολοφονικά τους σχέδια, καθώς, όπως είναι γνωστό, μέσα στην πόλη του Βόλου βρίσκεται το στρατόπεδο «Γεωργούλα», που οι Αμερικανοί χαρακτηρίζουν «Logistics Support Area Volos». Εκεί διαμένουν Αμερικανοί στρατιώτες που συμμετέχουν σε μια σειρά ασκήσεις μαζί με τον ελληνικό στρατό. Αντίστοιχα, το λιμάνι του Βόλου είναι ένα από τα 5 (μαζί με αυτά των Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης και Καβάλας) που οι Αμερικανοί σχεδιάζουν να εκμεταλλευτούν τουλάχιστον έως τα τέλη του 2028 για διεκπεραιώσεις στρατιωτικών τους φορτίων και πολεμοφοδίων προς Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, ενόσω κλιμακώνεται η σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας. Τον κρίκο στην αλυσίδα συμπληρώνουν οι εγκαταστάσεις της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο, οι οποίες αξιοποιούνται για την παραμονή Αμερικανών πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας, μονάδων υποστήριξης και διοικητικού προσωπικού.

Οι στρατιωτικές υποδομές των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, μαζί με ορμητήρια πολέμου, αποτελούν μαγνήτη τεράστιων κινδύνων για τον λαό της περιοχής.

Αξίζει να θυμίσουμε τις πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2023 στη Μαγνησία, με τις εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών της 111 ΠΜ, που έδειξαν τι σημαίνει στην πράξη η λειτουργία των ΝΑΤΟικών βάσεων στο «φουλ». Επίσης τη στρατιωτική άσκηση των ΗΠΑ στις 19/11/2019 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, με σενάριο τον τραυματισμό Αμερικανού στρατιώτη στο Στεφανοβίκειο ο οποίος μεταφέρεται αεροπορικώς στην πόλη και από εκεί μέσω ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο. Η άσκηση αυτή και το σενάριό της επιβεβαιώνουν ότι οι αμερικανοΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις στην περιοχή μπορούν να γίνουν στόχος επίθεσης, γεννώντας κινδύνους για τον λαό και αυτής της περιοχής.

Κάπως έτσι εξηγείται η πρεμούρα των Αμερικανών, που μαζί με την πρότασή τους για δημιουργία μόνιμης βάσης διακινούν μέσα από τα γνωστά παπαγαλάκια τους τα κλασικά επιχειρήματα περί δήθεν «ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας», αλλά και ότι θα αναλάβουν εξολοκλήρου την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων που θα εξασφαλίσουν ότι δεν θα ξαναπλημμυρίσει το στρατόπεδο.

Εκατοντάδες υπογραφές ενάντια στην εμπλοκή

Απέναντι στα σχέδια αυτά, δεκάδες είναι οι κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες ενάντια στη μετατροπή της περιοχής σε ευρωατλαντικό ορμητήριο. Εκατοντάδες άλλωστε - θυμίζουμε - είναι οι συνδικαλιστές, αγωνιστές αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, επιστήμονες και καλλιτέχνες της Θεσσαλίας που τον Ιούλη υπέγραψαν κείμενο - κάλεσμα να δυναμώσει η λαϊκή δράση ενάντια στην ελληνική εμπλοκή, τονίζοντας ότι δεν δέχονται να γίνεται η Ελλάδα ορμητήριο πολέμου, ειδικά δε για τη Θεσσαλία υπογράμμιζαν ότι «το πλέγμα των αμερικανοΝΑΤΟικών υποδομών στην περιοχή δεν παρέχει καμία "ασφάλεια", αντίθετα αποτελεί ολοένα και μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για τη ζωή και την περιουσία του λαού από πολλές απόψεις».

Σημείωναν ακόμα ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μεγάλες ευθύνες. Είναι βουτηγμένη μέχρι τον λαιμό στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και εμπλέκει τη χώρα και τον λαό μας στο πολεμικό σφαγείο, για λογαριασμό των συμφερόντων της αστικής τάξης. Ξοδεύει δισεκατομμύρια ευρώ σε εξοπλισμούς για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αυτήν την επικίνδυνη πολιτική, που διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις, στηρίζουν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα συστημικά κόμματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ