Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η «ΣΠΕΤΣΑΙ» ΣΤΗΝ ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ
Αλλη μια φρεγάτα στο στόμα του λύκου

Αμεση η παρέμβαση, έξω από τον Ναύσταθμο και στους δρόμους της πόλης, της ΕΕΔΥΕ και της Επιτροπής Ειρήνης Σαλαμίνας

Eurokinissi

Την ώρα που το κράτος - δολοφόνος Ισραήλ, με τις πλάτες ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, σπρώχνει μέρα τη μέρα όλη την περιοχή σε γενικευμένο πόλεμο, για το στόμα του λύκου, τον Κόλπο του Αντεν και την Ερυθρά Θάλασσα έβαλε πλώρη η τρίτη κατά σειρά ελληνική φρεγάτα με εντολή της κυβέρνησης ΝΔ και για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τις φρεγάτες «ΥΔΡΑ» και «ΨΑΡΑ», η «ΣΠΕΤΣΑΙ» απέπλευσε την Παρασκευή από τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας για την επίμαχη ζώνη, εντασσόμενη στη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ «ASPIDES», η οποία θυμίζουμε ότι έχει τη διοίκησή της στο στρατηγείο της ΕΕ στη Λάρισα, δείγμα κι αυτό της πρεμούρας της εγχώριας πλουτοκρατίας να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά μέσα από την ανάληψη ολοένα και πιο αναβαθμισμένων ρόλων και αποστολών εμπλοκής κυριολεκτικά όπου Γης.

Αμεση, στο μεταξύ, ήταν η παρέμβαση έξω από τον Ναύσταθμο και στους δρόμους της πόλης που έκαναν η ΕΕΔΥΕ και η νεοσυσταθείσα Επιτροπή Ειρήνης Σαλαμίνας, εκφράζοντας την αντίθεση αλλά και την ανησυχία για την τρίτη κατά σειρά αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα και τη συνολικότερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

Ο κίνδυνοι άλλωστε «φωνάζουν»: Διόλου τυχαία, τα πληρώματα των δύο προηγούμενων φρεγατών ενεπλάκησαν σε περιστατικά κατάρριψης «εισερχόμενων» πυραύλων και drones, ενώ και ο ίδιος ακόμα ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, ξεπροβοδίζοντας την Παρασκευή το πλήρωμα, είπε ξεδιάντροπα ότι «η πατρίδα σάς στέλνει σε μια περιοχή που υπάρχει κίνδυνος, σε μια ζώνη κινδύνου». Αλλωστε, επιβεβαιώνοντας ότι η ευρύτερη περιοχή βράζει από ανταγωνισμούς, επισήμανε ότι «οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα καθιστούν απολύτως αναγκαία τη συνέχιση της ευρωπαϊκής επιχείρησης "ASPIDES"».

Το μόνο φυσικά «αναγκαίο» για την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα που στηρίζουν την πολιτική της εμπλοκής, παίζοντας στα ζάρια τη ζωή των χιλιάδων ναυτεργατών, είναι η στήριξη των ευρωατλαντικών σχεδιασμών όπως και των εφοπλιστικών συμφερόντων, όπως έδειξε και το πρόσφατο περιστατικό με τη φρεγάτα «Ψαρά» σε ρόλο... «εταιρικής ασφάλειας» του χτυπημένου από τους Χούθι δεξαμενόπλοιου «SOUNION». Ενώ ο λαός πληρώνει και τον λογαριασμό της εμπλοκής, αφού το κόστος της ανάπτυξης μιας φρεγάτας στην περιοχή εκεί, έχει υπολογιστεί αρμοδίως στα 500.000 ευρώ τη μέρα, για να φυλάνε οι ελληνικές φρεγάτες τα χρυσοτόκα καράβια των εφοπλιστών, αφού, όπως είπε και σε πρόσφατο συνέδριο ο πρόεδρος της «Danaos Corporation» (μιας από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές με πλοία μεταφοράς κοντέινερ), Ιωάννης Κούστας, «το πιο σημαντικό τρίπτυχο για τη ναυτιλία που οδηγεί στα κέρδη: Αναταραχή - αναταραχή - αναταραχή».

Γι' αυτό και πλοία και πληρώματα στέλνονται σε τέτοιες αποστολές, γιατί, όπως υποστήριξε ο υπουργός, «οι ορίζοντες της Ελλάδας είναι, πρέπει να είναι ευρείς», ξεδιπλώνοντας στον χάρτη και κατονομάζοντας ο ίδιος όλες τις ζώνες όπου ντόπιοι επιχειρηματικοί όμιλοι βλέπουν «ψητό» και θέλουν να κατοχυρώσουν θέσεις: «Οι ορίζοντες της Ελλάδας είναι, και πρέπει να είναι, ευρείς (...) Ο ορίζοντας της πολιτικής μας δεν μπορεί να είναι μόνο η ελληνοτουρκική διαφορά. Ο ορίζοντάς μας είναι τα Βαλκάνια. Ο ορίζοντάς μας είναι η Ανατολική Μεσόγειος. Ο ορίζοντάς μας είναι η Βόρεια Αφρική. Ο ορίζοντάς μας είναι ο Κόλπος και η Ερυθρά Θάλασσα. Αν θέλετε, ο ορίζοντάς μας ακόμα λόγω του Μεταναστευτικού και άλλων πολλών παραμέτρων, είναι και η Υποσαχάρια Αφρική», τόνισε.

Ετοιμες για επιχείρηση και στον Λίβανο

Την ίδια ώρα, εν αναμονή διαταγών είναι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις προκειμένου να επιχειρήσουν και στον Λίβανο, σε πρώτη φάση με τον μανδύα του απεγκλωβισμού κόσμου, στην περίπτωση γενικευμένης σύρραξης λόγω των ισραηλινών επιθέσεων.

Καταρχάς, είναι τέτοια και τόσο στενή η «συνεργασία» τους με το κράτος - δολοφόνο, στο οποίο από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Κυρ. Μητσοτάκης έδωσε ξανά άλλοθι διαβεβαιώνοντας ότι «η Ελλάδα πάντα υποστήριζε και θα υποστηρίζει το νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», που - κατά απολύτως αξιόπιστες πηγές - η ελληνική κυβέρνηση ήταν ενήμερη τουλάχιστον από τον Φλεβάρη φέτος για τα σχέδια των Ισραηλινών να επέμβουν και στον Λίβανο, πέραν του μακελειού που προκαλούν στη Γάζα.

Εξ ου και πολύ καιρό τώρα έχουν έτοιμο σχέδιο απεγκλωβισμού (με πολεμικά πλοία ή/και αεροσκάφη) Ελλήνων ή και υπηκόων άλλων ευρωατλαντικών κρατών από τις φλεγόμενες ζώνες, ενώ έχουν τεθεί σε επιφυλακή δύο αρματαγωγά του ελληνικού Στόλου, τα οποία, σύμφωνα με τα σχέδια, θα προσεγγίσουν στον νότιο Λίβανο, συγκεκριμένα στο λιμάνι της Naqoura, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, συνοδευμένα από φρεγάτες για να τους εξασφαλίσουν αντιαεροπορική / αντιπυραυλική προστασία.

Ηδη, άλλωστε, εκδόθηκε ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ για την πλήρη αποφυγή επισκέψεων στον Λίβανο, καθώς και την άμεση αναχώρηση όσων βρίσκονται ως επισκέπτες στη χώρα.

Θυμίζουμε ότι στην ίδια ζώνη πλέει ελληνική φρεγάτα, ενταγμένη στην επιχείρηση UNIFIL, αποστολή για την επικινδυνότητα της οποίας ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ήδη από τις αρχές Νοέμβρη του 2023, στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας αποφασίστηκε, «ως μέτρο πρόληψης για την ασφάλεια του προσωπικού», η εκάστοτε μετέχουσα στην αποστολή φρεγάτα να επιχειρεί πέραν των 75 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του Λιβάνου, «εκτός βεληνεκούς συγκεκριμένων πυραύλων και συστημάτων», όπως λένε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ευάλωτη σε άλλα όπλα.

Αυτά κι ενώ η βάση της Σούδας και οι υπόλοιπες υποδομές που οι κυβερνήσεις έχουν παραχωρήσει στους Ευρωατλαντικούς έχουν συνεχή κινητικότητα στο πλαίσιο της τεράστιας ΝΑΤΟικής κινητοποίησης στην περιοχή που κάνει πλάτες στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ