Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑΝΑΤΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Να διερευνηθούν πλήρως τα αίτια

Να διερευνηθούν τα αίτια και να αποδοθούν ευθύνες για τον θάνατο μετανάστη μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα, ζήτησε η Κατερίνα Γεράκη, υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τα Δικαιώματα Μεταναστών και Προσφύγων, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στο κανάλι «Kontra».

Ο 37χρονος μετανάστης από το Πακιστάν, Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ, που εργαζόταν ως διανομέας, βρέθηκε νεκρός μέσα στο ΑΤ, φέροντας εμφανείς κακώσεις και τραυματισμούς σε όλο του το σώμα.

«Υπάρχει πικρή πείρα και για περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και έντονης καταστολής σε βάρος ανθρώπων, πολύ περισσότερο όταν έχουμε να κάνουμε με ευάλωτους ανθρώπους, πρόσφυγες και μετανάστες», σημείωσε η Κ. Γεράκη. Υπενθύμισε ότι ενάμιση χρόνο μετά το εγκληματικό ναυάγιο της Πύλου ακόμα δεν έχουμε πάρει απαντήσεις, ούτε έχουν αποδοθεί ευθύνες στους υπεύθυνους.

Υπογράμμισε ότι είναι εύκολο να καταφεύγουμε στα «ανθρώπινα λάθη» και να μη βλέπουμε μια πολιτική που θέλει πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις, ΜΑΤ και κλούβες να είναι έξω από πλειστηριασμούς σπιτιών λαϊκών οικογενειών, να είναι στις απεργίες για να προστατεύουν τα συμφέροντα της εκάστοτε εργοδοσίας, στις διαδηλώσεις σκορπώντας χημικά και δακρυγόνα ενάντια στους διαδηλωτές, μια πολιτική καταστολής που εφαρμόζεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις.

Μετά την ανακοίνωση ότι την προκαταρκτική εξέταση για το διαφαινόμενο νέο κρούσμα αστυνομικής αυθαιρεσίας έχει αναλάβει το ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα - δηλαδή τα άτομα που ελέγχονται! - έντονη ήταν η αντίδραση της οικογένειας του θύματος, με απαίτηση να αφαιρεθεί από αυτήν την υπηρεσία η συγκεκριμένη διαδικασία.

Η δικηγόρος της οικογένειας του θύματος έχει καταγγείλει ότι ο νέος αυτός άνθρωπος «βασανίστηκε αλυσοδεμένος άγρια από τους αστυνομικούς και η ιατροδικαστική δείχνει χτυπήματα από 4 ώρες έως και 5 μέρες πριν τον θάνατό του».

Στην ανακοίνωσή της η αστυνομία ισχυρίζεται ότι «προσήχθη εμφανώς χτυπημένος» και «κατά την παραμονή του στο κρατητήριο εκδηλώθηκε μικρής κλίμακας επεισόδιο με τους κρατούμενους». Επίσης προκλητικά αναφέρει πως στην πρώτη κλήση του ΕΚΑΒ «διαπιστώθηκε ότι τα τραύματά του δεν χρήζουν μεταφοράς σε νοσοκομείο». Στον αντίποδα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΕΚΑΒ δήλωσε ότι «ο αξιωματικός υπηρεσίας του Τμήματος Αγίου Παντελεήμονα έδωσε άρνηση μεταφοράς».

  • Αλλο ένα ναυάγιο, με θύμα μία γυναίκα, σημειώθηκε την Παρασκευή στην Κω. Η άτυχη γυναίκα επέβαινε μαζί με άλλους 16 πρόσφυγες και μετανάστες σε πλαστική βάρκα, που ανατράπηκε σε θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Κω. Οι υπόλοιποι διασώθηκαν (2 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο) και όλοι θα οδηγηθούν στις γνωστές δομές - φυλακές.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ