Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΘ
Κοροϊδία τα μέτρα για τη «στήριξη της οικογένειας»

Η πολιτική τους αντιμετωπίζει ως κόστος τις ανάγκες γονιών και παιδιών, γι' αυτό ανακυκλώνει τα αδιέξοδα. Ούτε θέλει ούτε μπορεί να δώσει λύσεις

Με τυμπανοκρουσίες και μεγάλα λόγια για τη «στήριξη» των γονιών, τη «βοήθεια» στην οικογένεια και τη «συμβολή στην αντιμετώπιση του δημογραφικού», συνοδεύτηκε τις προηγούμενες μέρες η παρουσίαση της δέσμης μέτρων που η κυβέρνηση διαφημίζει ως «παροχές».

Την αυλαία άνοιξε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Τη σκυτάλη πήραν οι υπουργοί που ανέλαβαν την εξειδίκευση των σχετικών εξαγγελιών. Η συνέχεια ήδη προαναγγέλλεται με το πολυδιαφημισμένο «Εθνικό Σχέδιο για το δημογραφικό».

Παρά το γεγονός ότι τα εξαγγελθέντα μέτρα δεν έχουν ακόμα λάβει την τελική τους μορφή, το στίγμα έχει γίνει σαφές: Το κυβερνητικό «πακέτο» είναι ακόμα πιο «κούφιο» και από τα λόγια των υπουργών που το παρουσιάζουν.

Περιλαμβάνει ψίχουλα που διαφημίζονται ως «παροχές», παγιώνει την «ατομική ευθύνη» των οικογενειών να ακριβοπληρώνουν για τις ανάγκες των παιδιών τους, ενώ προσφέρει νέα προνόμια σε μετοχικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις στο όνομα της «στήριξης» των νέων γονέων.

Η ίδια η κυβέρνηση γνωρίζει πόσο άδειο είναι το «καλάθι» των υποτιθέμενων «παροχών». Γι' αυτό και προσπαθεί να το ...γεμίσει, επαναλαμβάνοντας σε κάθε ευκαιρία τα μέτρα που έχει θεσμοθετήσει όχι μόνο στην τρέχουσα αλλά και στην προηγούμενη θητεία της.

Στις συχνές αυτές επαναλήψεις, όμως, κρύβει την πραγματικότητα: Το κόστος διαβίωσης έχει εκτιναχθεί καθιστώντας τα όποια επιδόματα (π.χ. γέννησης, μητρότητας, παιδιών) ακόμα πιο ανεπαρκή. Σε μια συγκυρία που τα ενοίκια, το κόστος της Ενέργειας, οι τιμές των τροφίμων, οι πληρωμές για την Παιδεία και την Υγεία τραβούν την ανηφόρα, και μάλιστα με καταιγιστικούς ρυθμούς, η κυβέρνηση σερβίρει μέτρα - κοροϊδία για αυξήσεις στα επιδόματα παιδιού.

Πενιχρά επιδόματα και «κουπόνια» στους γονείς

Η εξαγγελία για αύξηση του επιδόματος παιδιού και χορήγηση μιας έκτακτης δόσης τον Δεκέμβρη δεν μπορεί να δώσει καμία σπουδαία ανάσα στους γονείς. Το ποσό της αναμενόμενης αύξησης περιορίζεται στο ποσό των 17 ευρώ (από 28 σε 45 ευρώ) και αφορά μια μόνο εισοδηματική κατηγορία δικαιούχων.

Για να δοθούν μάλιστα κι αυτά τα λεφτά στους πιο φτωχούς, χιλιάδες οικογένειες χάνουν εντελώς το επίδομα, είτε επειδή πήραν μια μικρή αύξηση στον μισθό τους και βγήκαν εκτός εισοδηματικών κριτηρίων, είτε επειδή ήταν ΕΒΕ και φορολογήθηκαν με το νέο σύστημα των τεκμαρτών - εικονικών εισοδημάτων.

Δίπλα στα πενιχρά αυτά ποσά, δρομολογείται η εισαγωγή περιουσιακών κριτηρίων που θα μειώσει τους δικαιούχους του επιδόματος, μια περικοπή που περιβάλλεται από τον γνωστό μανδύα του «εξορθολογισμού». Σύμφωνα με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σ. Ζαχαράκη, η μη ύπαρξη κριτηρίων στη χορήγηση του επιδόματος παιδιού συνιστά «στρέβλωση» και η «καλύτερη στόχευση» επιβάλλει την εξαίρεση μέρους των σημερινών δικαιούχων. Λες και ζουν πολυτελή ζωή οι οικογένειες που μπορεί να έχουν ένα σπίτι ή ένα οικόπεδο!

Στο φιάσκο προστίθενται οι πανηγυρισμοί για τα vouchers για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Μπορεί τα κυβερνητικά στελέχη να επιμένουν να παρουσιάζουν το πρόγραμμα ως «success story», η πραγματικότητα όμως που ζουν χιλιάδες γονείς στην έναρξη μιας ακόμα σχολικής χρονιάς τούς διαψεύδει.

Τα χορηγούμενα «κουπόνια» υπολείπονται δραματικά των πραγματικών αναγκών, ενώ υπερβαίνουν τις διαθέσιμες θέσεις στα βρεφικά τμήματα των δημοτικών σταθμών, με αποτέλεσμα ορισμένα να μένουν αναξιοποίητα.

Κι επειδή τα βρεφικά τμήματα είναι ...είδος υπό εξαφάνιση, η κυβέρνηση ξαναβγάζει στη βιτρίνα τις «νταντάδες της γειτονιάς», δηλαδή ένα «μπάλωμα» για τη φύλαξη βρεφών, επεκτείνοντας το πρόγραμμα σε όλους τους δήμους της χώρας από το πρώτο τρίμηνο του 2025. Πρόκειται για μια μορφή αποσπασματικής και υποβαθμισμένης υπηρεσίας που στηρίζεται σε ένα άτομο με κάποιες πιστοποιημένες δεξιότητες για τη φύλαξη παιδιών, υποκαθιστώντας την επιστημονικά οργανωμένη κοινωνική δομή.

Η αυτονόητη ανάγκη των παιδιών στην Προσχολική Αγωγή και Φροντίδα εξακολουθεί να αποτελεί εμπόρευμα, ευκαιριακή παροχή για «λίγους και τυχερούς» ή «κουπόνι ευκαιρίας» με κριτήριο τα επαίσχυντα όρια της φτώχειας. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της ΕΕ, της σημερινής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και των άλλων αστικών κομμάτων, που λογαριάζουν ως «κόστος» για το κράτος την κρατική χρηματοδότηση για τη δημιουργία και λειτουργία αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών.

Η κοροϊδία συμπληρώνεται με την «επικοινωνιακή καμπάνια» που σχεδιάζει το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με στόχο την «ευαισθητοποίηση» του πληθυσμού και την «αναβάθμιση της οικογένειας στην αξιακή κλίμακα».

Παροχές στις επιχειρήσεις

Η κυβερνητική ατζέντα περιλαμβάνει όμως και μια σειρά από προνόμια για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η θεσμοθέτηση φοροαπαλλαγής των «οικειοθελών παροχών» της εργοδοσίας προς τους νέους γονείς και των vouchers που χορηγούν σε υπαλλήλους τους για να καλύψουν μέρος του κόστους του βρεφονηπιακού σταθμού.

Δεν φτάνει που η καπιταλιστική εργοδοσία καταδικάζει χιλιάδες εργαζόμενους γονείς στην ανασφάλεια, στη διάλυση του εργάσιμου χρόνου, στη δουλειά με ημερομηνία λήξης, με βάση τον νομοθετικό αντεργατικό οδοστρωτήρα που έχουν χτίσει διαχρονικά οι κυβερνήσεις. Τώρα τους καλούν να αρκεστούν στις «οικειοθελείς παροχές» που δίνονται και παίρνονται πίσω ανάλογα με τα «κίνητρα» των επιχειρήσεων.

Ενα ακόμα «δωράκι» προσφέρει η κυβέρνηση στις ασφαλιστικές εταιρείες, με την κατάργηση του φόρου ασφαλίστρων Υγείας για παιδιά ηλικίας έως 18 ετών. Πρόκειται για ένα μέτρο πραγματικής στήριξης, όχι βέβαια της οικογένειας αλλά των ασφαλιστικών εταιρειών και του ιδιωτικού τομέα της Υγείας. Η κυβέρνηση φροντίζει να επεκτείνει το πελατολόγιό τους με γονείς, έχοντας στρώσει ήδη το έδαφος της τραγικής υποστελέχωσης και εμπορευματοποίησης της παιδιατρικής περίθαλψης.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για το δημογραφικό αγγίζουν και το υπουργείο Υγείας και συγκεκριμένα τον τομέα της αναπαραγωγικής ιατρικής. Ετσι, στο «πακέτο» συμπεριλήφθηκαν εξαγγελίες για την ένταξη της εξέτασης της αντιμυλλέριου ορμόνης (ΑΜΗ) στη διαδικασία αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ και για την «απλοποίηση» των καλύψεων στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις, η δωρεάν εξέταση της ΑΜΗ, με βάση την οποία εκτιμάται το ωοθηκικό απόθεμα, θα αφορά σε γυναίκες από 30 έως 35 ετών, προκειμένου να μπορούν να μπουν έγκαιρα και πιο αποτελεσματικά στη διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Ωστόσο, από την πρώτη απλή ιατρική εξέταση μέχρι την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, ο τομέας της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής αποτελεί «φιλέτο» για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Οι δημόσιες μονάδες μετριούνται στα δάχτυλα, οι ιδιωτικές αυξάνονται διαρκώς και ο ετήσιος «τζίρος» τους ενισχύεται διαρκώς.

Οι υποψήφιοι γονείς είναι υποχρεωμένοι να χρυσοπληρώνουν τις σχετικές διαδικασίες, είτε μέσα από τα ασφαλιστικά τους ταμεία είτε και απευθείας από την τσέπη τους. Αυτήν την πραγματικότητα οι κυβερνητικές εξαγγελίες δεν την αλλάζουν στο ελάχιστο, αντίθετα την παγιώνουν.

Οσον αφορά το στεγαστικό πρόβλημα, η κυβέρνηση έχει το θράσος να εμφανίζει το περιβόητο πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» ως πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης για νέα ζευγάρια, ενώ στην πραγματικότητα «φυλακίζει» χιλιάδες νέους ανθρώπους στον βραχνά του τραπεζικού δανεισμού, με μια μικρή έκπτωση στο ποσό που θα χρειαστεί να πληρώνουν.

Απάντηση ο αγώνας για τις σύγχρονες ανάγκες

Τα αδιέξοδα που συναντούν οι εργαζόμενοι γονείς, ιδιαίτερα οι μητέρες, καταδικασμένοι να βλέπουν τις «υποχρεώσεις» τους συνεχώς να πολλαπλασιάζονται, τα δικαιώματά τους να συρρικνώνονται, το βάρος της «ατομικής ευθύνης» να τους συνθλίβει, δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας ανικανότητας ή «ιδεοληψίας» της σημερινής κυβέρνησης.

Αλλωστε, τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα με την ένταση της εκμετάλλευσης, η «ευελιξία» των εργασιακών σχέσεων, η έλλειψη ελεύθερου χρόνου αποτελούν «έργα και ημέρες» διαχρονικά των αστικών κυβερνήσεων και της ΕΕ, στηρίζοντας τις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Πρόκειται για στρατηγικές επιλογές που έρχονται να υπηρετήσουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών κολοσσών. Σε αυτόν τον βωμό θυσιάζονται και οι ανάγκες για παιδιατρική περίθαλψη, προσχολική φροντίδα και αγωγή, δημιουργική απασχόληση, καθώς θεωρούνται «κόστος» για το αστικό κράτος υπό συνεχή περιορισμό ή ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Γι' αυτό τα μέτρα της κυβέρνησης δεν προσφέρουν διέξοδο από αυτήν την κατάσταση, αφού αποτελούν μέρος του προβλήματος.

Απέναντι στις κυβερνητικές εξαγγελίες - κοροϊδία και στην ολομέτωπη επίθεση στη ζωή και στα δικαιώματα του λαού, το ΚΚΕ έχει καταθέσει ένα σύνολο προτάσεων για την πραγματική στήριξη των νέων ζευγαριών και την προστασία της μητρότητας. Αυτές οι προτάσεις βρίσκονται στην αντίπερα όχθη από την «κανονικότητα» της ταξικής εκμετάλλευσης και έχουν στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες.

Ανάσα στις αγωνίες των νέων γονιών μπορεί να δώσει η ενίσχυση του ρεύματος αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, των κατευθύνσεων της ΕΕ, του ίδιου του στόχου της καπιταλιστικής κερδοφορίας, των αντιλαϊκών νόμων, συνολικά αυτού του εχθρικού, σάπιου και διεφθαρμένου κράτους. Αυτόν τον ελπιδοφόρο δρόμο για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας καλεί το ΚΚΕ κάθε νέα και νέο εργαζόμενο γονιό να βαδίσουμε μαζί.


Ευ. Χ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ