Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαρκής απειλή για τις ζωές εργαζομένων και κατοίκων

Στις 17 Σεπτέμβρη συνέβη το πολύ σοβαρό και επικίνδυνο βιομηχανικό «ατύχημα» στο διυλιστήριο της «Motor Oil» στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, που από τύχη δεν κόστισε ζωές εργαζομένων. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά εκείνο το απόγευμα εκδηλώθηκαν σφοδρές εκρήξεις και ακολούθησε μεγάλη πυρκαγιά.

Η επικινδυνότητα του «ατυχήματος» και το γεγονός ότι από τύχη δεν υπήρξαν θύματα επιβεβαιώθηκαν και με την παρέμβαση συνδικαλιστών από το Συνδικάτο Ενέργειας και το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής, οι οποίοι βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας μία μέρα μετά, συζητώντας με τον επικεφαλής ασφαλείας, με τον διευθυντή προσωπικού και με εκπρόσωπο του επιχειρησιακού σωματείου. Επιπλέον, σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, αν η έκρηξη γινόταν τρεις μέρες μετά θα υπήρχαν εκατοντάδες θύματα.

Από την έκρηξη τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία 6 εργαζόμενοι, ενώ άλλοι 12 μεταφέρθηκαν στο ιατρείο των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου και στη συνέχεια σε Κέντρα Υγείας.

Χαρακτηριστικό του «πάμε κι όπου βγει» είναι το γεγονός ότι για ώρες δεν υπήρχε καμία επίσημη ενημέρωση με ευθύνη της εργοδοσίας, καμία σαφής εικόνα για το αν και πόσοι εργαζόμενοι βρίσκονταν στο σημείο, αν διέφυγαν με ασφάλεια και αν ήταν καλά στην υγεία τους. Επίσης, καμία ενημέρωση δεν είχαν εργαζόμενοι γειτονικών επιχειρήσεων και κάτοικοι της περιοχής, που επίσης διέτρεξαν σοβαρό κίνδυνο.

Τα σοβαρά ερωτήματα που προέκυψαν

Σοβαρά ερωτήματα προέκυψαν λοιπόν τόσο από την κατάσταση που διαμορφώθηκε στο εργοστάσιο και την απουσία ολοκληρωμένης κρατικής παρέμβασης, όσο και από τη στάση της εργοδοσίας. Τα ανέδειξαν από την πρώτη στιγμή τα σωματεία και είναι τα εξής:

-- Σε περιπτώσεις τέτοιων βιομηχανικών «ατυχημάτων», ποιος είναι ο κρατικός φορέας που είναι υπεύθυνος να διαχειριστεί την κατάσταση με κάθε λεπτομέρεια; Υπάρχει επιτελείο που να έχει γνώση της γεωγραφίας μιας τόσο μεγάλης επιχείρησης, με πολύ επικίνδυνα υλικά; Που να μπορεί να χειρίζεται με κάθε λεπτομέρεια οδούς διαφυγής, να μπορεί να κατευθύνει εργαζόμενους και κατοίκους σε ασφαλές σημείο;

-- Σε αυτό το πλαίσιο, ποιος είναι ο ρόλος των βαθιά υποστελεχωμένων - όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι - τμημάτων Επιθεωρήσεων για την Υγεία και Ασφάλεια (πρώην ΚΕΠΕΚ);

-- Τι πρωτόκολλο χρησιμοποιεί η εταιρεία σε περίπτωση τέτοιου Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης, σε συνεργασία με τις κρατικές αρχές, τον δήμο και την Περιφέρεια; Πότε και πώς παρεμβαίνει η Πυροσβεστική σε τέτοιες περιπτώσεις; Υπάρχει ολοκληρωμένη ενημέρωση για ένα τέτοιο πρωτόκολλο στους εργαζόμενους των εγκαταστάσεων και των κοντινών μονάδων, αλλά και στους κατοίκους των γύρω περιοχών;

-- Υπήρχε σαφής εικόνα για το πόσοι εργαζόμενοι βρίσκονταν στο σημείο της έκρηξης;

ΕΛΠΕ: Διαρροή προπανίου στην Ελευσίνα, «ατύχημα» στη Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ, καθημερινά είναι τα συμβάντα σε τέτοιους μεγάλους χώρους δουλειάς. Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη Πέμπτη καταγγέλθηκε διαρροή προπανίου στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ Ελευσίνας, ευτυχώς χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Εργατικό «ατύχημα» συνέβη και στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη, με τραυματισμό 59χρονου εργαζόμενου σε εργολαβική εταιρεία το πρωί της Παρασκευής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια εργασιών στο τμήμα συντήρησης εξοπλισμού ο εργαζόμενος υπέστη εγκαύματα από συμπυκνωμένο ατμό (80 - 100 βαθμοί Κελσίου). Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», όπου και παραμένει, καθώς φέρει εγκαύματα πρώτου και δεύτερου βαθμού στο 16% του σώματός του.

Οι δυνάμεις της «Εργατικής Ενότητας» στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης ενημέρωσαν για το εργατικό «ατύχημα» στα ΕΛΠΕ την Επιθεώρηση Εργασίας και πραγματοποίησαν άμεση παρέμβαση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, απαιτώντας να διερευνηθούν άμεσα οι συνθήκες του «ατυχήματος» και κατά πόσο τηρούνται και εφαρμόζονται, από την εργοδοσία των ΕΛΠΕ και τους εργολάβους, τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να αποδοθούν ευθύνες για την πυρκαγιά στα ΕΛΠΕ Ελευσίνας (2022-01-28 00:00:00.0)
Εργατικό «ατύχημα» στη Λάρισα (2020-08-11 00:00:00.0)
Σε «θάλαμο αερίων» έτοιμο να εκραγεί ζουν δεκάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες (2020-02-22 00:00:00.0)
Πλούσιο το νομοθετικό υλικό στα χαρτιά (2001-06-10 00:00:00.0)
Αθωράκιστοι μπροστά στον κίνδυνο (1999-01-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ