Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ξανασώζει» τον Εβρο με άξονα τα σχέδια κεφαλαίου, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ

Eurokinissi

Αλλη μια δέσμη από «μέτρα για τη στήριξη του Εβρου» παρουσιάστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη στην Ορεστιάδα, έχοντας μπούσουλα τα σχέδια του κεφαλαίου και των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για την περιοχή.

Οπως διαχέει η ίδια η κυβέρνηση, «οι νέες πρωτοβουλίες έρχονται να προστεθούν στο Σχέδιο Ανάπτυξης Εβρου, στο Σχέδιο Στήριξης και Αποκατάστασης που εφαρμόζεται μετά την πυρκαγιά του 2023 και στο πρόγραμμα έργων και μελετών Evros Meta», δείγμα κι αυτό των κενών που είχαν τα πολυδιαφημισμένα αυτά σχέδια, πολύ μακριά από τις λαϊκές ανάγκες της περιοχής, εξ ου και σπεύδουν να τα συμπληρώσουν με κάποια «μπαλώματα», την ώρα ωστόσο που συνολικά ο προσανατολισμός τους είναι τα συμφέροντα του κεφαλαίου και του ΝΑΤΟ.

Ο Μητσοτάκης, παίρνοντας τη σκυτάλη από όσα είχε πει προηγουμένως ο δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης, τόνισε ότι «τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα των πολιτικών αυτής της κυβέρνησης, ο στρατηγικός ρόλος της Αλεξανδρούπολης έχει αναβαθμιστεί πέρα από κάθε προσδοκία», παραδεχόμενος ανοιχτά ότι «ο υπόλοιπος Εβρος, ο κεντρικός, ο βόρειος Εβρος, οι τρεις δήμοι, το Σουφλί, το Διδυμότειχο, η Ορεστιάδα, δεν έχουν μπορέσει να ακολουθήσουν τους ίδιους αναπτυξιακούς ρυθμούς».

Στο μεταξύ, έσπευσε να διαβεβαιώσει ξένα και ντόπια κέντρα ότι αυτή η όποια πρόσθετη «ειδική μέριμνα» επιμεριστεί τώρα για τον κεντρικό και για τον βόρειο Εβρο «δεν είναι εις βάρος, σε καμία περίπτωση, της Αλεξανδρούπολης, η οποία ούτως ή αλλιώς, όπως ειπώθηκε, έχει αναπτύξει μια πολύ σημαντική δυναμική και στην οποία δρομολογούνται ήδη (...) πάρα πολύ σημαντικά έργα υποδομής, τα οποία θα την αναβαθμίσουν περαιτέρω».

Ξεχώρισε τον FSRU, τον σταθμό επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου που μπήκε σε εμπορική λειτουργία πριν από 3 μέρες, με το πρώτο βαπόρι να ξεφορτώνει χτες φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη προκειμένου αυτό να μπει στο σύστημα, «και όχι μόνο να καλύψει κατ' ανάγκη τις ανάγκες της πατρίδας μας αλλά να καλύψει και ευρύτερες περιφερειακές ανάγκες», όπως είπε ο Μητσοτάκης, θυμίζοντας τις βλέψεις των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων να αναδειχτεί η χώρα σε ενεργειακό κόμβο, όταν ο λαός ζει την ενεργειακή φτώχεια από τα πανάκριβα τιμολόγια της «πράσινης» Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης».

Διόλου τυχαία ο πρωθυπουργός ενέταξε «την Αλεξανδρούπολη και τον Εβρο στον χάρτη των μεγάλων εξελίξεων, των νέων διευρωπαϊκών διαδρόμων που ανοίγονται», «στο πλαίσιο αυτής της νέας μεγάλης προσπάθειας η οποία γίνεται να ανοίξει ένας καινούριος δίαυλος, ο οποίος θα συνδέει την Ινδία, τη Μέση Ανατολή με την Ευρώπη», μείζον και πολυεπίπεδο ευρωατλαντικό σχέδιο που οξύνει τους ανταγωνισμούς με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, με ό,τι συνέπειες θα έχει αυτό και για την περιοχή.

Κέρδη μυρίζονται και αλλού, στην «ανοικοδόμηση στην Ουκρανία», όπως είπε, τονίζοντας ότι «η Οδησσός απέχει από τον Εβρο λιγότερο από 1.000 χιλιόμετρα. Και στη νέα αυτή προσπάθεια ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, η Ελλάδα, διά του Εβρου, μπορεί να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο». «Η χώρα μας πρέπει να παίξει έξυπνα τα γεωπολιτικά της χαρτιά. Είναι κάτι το οποίο το κάνουμε και το κάνουμε πολύ αποτελεσματικά και ο Εβρος θα είναι ωφελημένος από αυτή την πολιτική της κυβέρνησης», ισχυρίστηκε με θράσος, την ώρα που μια σειρά υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η περιοχή έχει μπει στο στόχαστρο της Μόσχας, εφόσον αξιοποιείται από τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς για την προώθηση πολεμοφοδίων στο μέτωπο κατά της Ρωσίας.

Κι ενώ επιταχύνει για το κεφάλαιο, τα έργα που αφορούν τον λαό κινούνται στους γνωστούς ρυθμούς τού «ζήσε μαύρε μου» εφόσον δεν φέρνουν κέρδος για τα μονοπώλια. Χαρακτηριστικά, με φράσεις του τύπου «δεν υπάρχει μία "μαγική" λύση», ενέταξε στα «μεγάλα έργα υποδομής, τα οποία θα χρειαστούν χρόνο: Το φράγμα στο Δέρειο, ας πούμε, του οποίου ωριμάζουμε τη μελέτη, δεν θα γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη». Δείχνοντας, δε, και την «επιλεξιμότητα» στην πρόκριση έργων και χρηματοδοτήσεων, με βάση τις ανάγκες και τα σχέδια του κεφαλαίου, είπε ανοιχτά ότι ο Εβρος προτάχθηκε έναντι άλλων σιδηροδρομικών έργων, «επειδή ακριβώς αναγνωρίζουμε την τεράστια γεωπολιτική σημασία την οποία έχει το έργο αυτό για να αναδειχθεί ο Εβρος σε διαμετακομιστικό διάδρομο, που θα καλύψει - όπως είπα - τις ανάγκες μιας πολύ μεγάλης περιοχής». Σε αυτό το φόντο η δέσμη νέων μέτρων για την περιοχή περιέχει την επανεκκίνηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Αλεξανδρούπολης - Ορεστιάδας και την επιδότηση νέας θαλάσσιας εμπορευματικής γραμμής Αλεξανδρούπολης - Πειραιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ