Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Με ευρωατλαντικές «πλάτες» το Ισραήλ συνεχίζει τις δολοφονικές επιθέσεις σε Λίβανο - Γάζα - Συρία

Σθεναρή αντίσταση στους Ισραηλινούς εισβολείς στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ

2024 The Associated Press. All

Τις δολοφονικές του επιθέσεις σε Λίβανο, Λωρίδα της Γάζας και Συρία συνεχίζει το Ισραήλ, βάζοντας μπουρλότο σε όλη τη Μέση Ανατολή, με τις «πλάτες» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Στον Λίβανο, συνεχίζονται σφοδρές μάχες στα σύνορα με το Ισραήλ, ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και τους Ισραηλινούς εισβολείς, ενώ το κράτος - δολοφόνος αυξάνει τις τρομοκρατικές αεροπορικές επιδρομές του σε όλη τη χώρα και στην πρωτεύουσα Βηρυτό.

Χτες, το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε πως οι νεκροί από τις ισραηλινές επιθέσεις από τον περασμένο Οκτώβρη μέχρι σήμερα είναι τουλάχιστον 1.974, μεταξύ των οποίων είναι 124 παιδιά, ενώ άλλοι 9.384 έχουν τραυματιστεί.

Την αντίσταση στις προσπάθειες κλιμάκωσης της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ εντείνουν μαχητές της Χεζμπολάχ, ανακοινώνοντας χτες μεταξύ άλλων πως πυροδότησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς κατά Ισραηλινών στρατιωτών που προσπάθησαν να εισέλθουν στο χωριό Μαρούν αλ Ρας στον νότιο Λίβανο. Επιτέθηκαν επίσης σε Ισραηλινούς στρατιώτες με πυραύλους Falaq και επί ισραηλινού εδάφους στους εβραϊκούς εποικισμούς Σάσα, Σομέρα, Μπετζέτ και Αβιβίμ στο βόρειο Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του ανακοίνωσε χτες πως την Τετάρτη σκότωσε σε χερσαίες συγκρούσεις περίπου 60 μαχητές της Χεζμπολάχ και χτύπησε με αεροπορικές επιδρομές πάνω από 200 στόχους.

Εντείνοντας τον βίαιο εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων Λιβανέζων αμάχων, ο ισραηλινός στρατός έδωσε χθες νέες εντολές εκκένωσης, για 25 πόλεις και χωριά, μεταξύ των οποίων και η πόλη Ναμπατίεχ που είναι η μεγαλύτερη της περιοχής. Ανάμεσα στις περιοχές αυτές βρίσκονται μάλιστα και κάποιες που βρίσκονται βορείως του ποταμού Λιτάνι.

Παράλληλα αυξάνονται οι τρομοκρατικές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε περιοχές του νοτίου, ανατολικού και κεντρικού Λιβάνου, αλλά κυρίως στην πρωτεύουσα.

Από τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες της Πέμπτης έως χτες το μεσημέρι η ισραηλινή αεροπορία είχε εξαπολύσει διαδοχικές (πάνω από έξι) σφοδρές αεροπορικές επιδρομές στην κεντρική και νότια Βηρυτό, χτυπώντας μεταξύ άλλων μία κλινική που συνδεόταν με οργάνωση αρωγής της Χεζμπολάχ και κτίριο «κέντρου πολιτικής προστασίας» της οργάνωσης, που κατά πληροφορίες στέγαζε εκτοπισμένους αμάχους. Από τις επιθέσεις αυτές στη Βηρυτό σκοτώθηκαν τουλάχιστον 9 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 14 άλλοι.

Μεταξύ των τραυματιών είναι και δύο Βέλγοι δημοσιογράφοι του δικτύου VTM, που πήγαν να καλύψουν τους βομβαρδισμούς.

Χτες το απόγευμα, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν «θέσεις πληροφοριών και επικοινωνιών της Χεζμπολάχ» στη Βηρυτό, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε νέα ανακοίνωση απαιτώντας την απομάκρυνση Λιβανέζων πολιτών από τομείς νοτίων προαστίων της Βηρυτού: Χαρέτ Χράικ, Μπουρζ αλ Μπαράζνα και Χαντάθ Γαρμπ.

Ο απερχόμενος επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, κατήγγειλε τον βομβαρδισμό κλινικής στην κεντρική Βηρυτό ως μία ακόμη «παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», την ίδια ώρα βέβαια που η ΕΕ εξακολουθεί να κλίνει σε όλες τις πτώσεις το «δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ» και να το στηρίζει πολύμορφα...

Παράλληλα, ο στρατός του Λιβάνου μέτρησε μέσα σε 24 ώρες δύο νεκρούς στρατιώτες από ισραηλινές επιθέσεις. Ο ένας σκοτώθηκε στη διάρκεια αποστολής διάσωσης του Ερυθρού Σταυρού στο χωριό Ταϊμπίχ. Στην ίδια ισραηλινή επίθεση τραυματίστηκαν τέσσερις εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού. Ο δεύτερος στρατιώτης σκοτώθηκε σε αεροπορική επίθεση στην περιοχή Μπιντ Τζμπέιλ του νοτίου Λιβάνου.

Σε ανακοίνωσή του ο λιβανέζικος στρατός ανακοίνωσε χτες ότι ανταπέδωσε ισραηλινά πυρά. «Ενας στρατιώτης σκοτώθηκε όταν ο ισραηλινός εχθρός έθεσε στο στόχαστρο ένα στρατιωτικό φυλάκιο στην περιοχή Μπιντ Τζμπεϊλ στον νότιο Λίβανο και στρατιωτικοί απάντησαν στα πυρά», ανακοίνωσε.

Σήμερα, αναμένεται να τελεστεί η κηδεία του δολοφονηθέντος ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν, IRNA.

28 υγειονομικοί νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις μέσα σε 24 ώρες...

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους προειδοποίησε με ανάρτησή του ότι τα νοσοκομεία του Λιβάνου έχουν κατακλυστεί από τραυματίες και πως το σύστημα Υγείας «έχει εξασθενήσει από τις διαδοχικές κρίσεις και δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τις τεράστιες ανάγκες».

Με τον ισραηλινό κράτος - δολοφόνο να στοχοποιεί για ακόμα μία φορά τους υγειονομικούς, ο επικεφαλής του ΠΟΥ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι 28 εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας σκοτώθηκαν μόνο μέσα στις τελευταίες 24 ώρες!

«Πολλοί (άλλοι) εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας δεν πηγαίνουν στις δουλειές τους και έχουν εγκαταλείψει τις περιοχές όπου εργάζονται λόγω των βομβαρδισμών», πρόσθεσε. «Αυτό περιορίζει σοβαρά την παροχή περίθαλψης των μαζικών τραυματισμών και τη συνέχιση της παροχής υπηρεσιών Υγείας», τόνισε.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Λιβάνου υπολογίζει πως περίπου 1,2 εκατομμύρια πολίτες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των ισραηλινών επιθέσεων.

Από την άλλη, πυκνώνουν οι αερομεταφορές απομάκρυνσης ξένων πολιτών από τον Λίβανο. Η Ρωσία ξεκίνησε χτες την απομάκρυνση δεκάδων πολιτών και μια ειδική πτήση αναχώρησε από τη Βηρυτό με μέλη οικογενειών Ρώσων διπλωματών.

Στην Ελευσίνα έφτασε χτες νωρίς το απόγευμα και το C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε από τη Βηρυτό 60 άτομα, εκ των οποίων οι 22 είναι Ελλαδίτες και οι 38 Κύπριοι.

Χτες, το Βέλγιο αποφάσισε να στείλει στρατιώτες στην Κύπρο για τον επαναπατρισμό υπηκόων του από τον Λίβανο.

Διεργασίες για εκλογή Προέδρου στον Λίβανο

Σε ένα τέτοιο φόντο, δυναμώνουν διεργασίες μεταξύ πολιτικών δυνάμεων στον Λίβανο, με στόχο «συναινέσεις» που θα επιτρέψουν την εκλογή Προέδρου της χώρας.

Ο σιίτης πρόεδρος του κοινοβουλίου Ν. Μπέρι, που θεωρείται σύμμαχος της Χεζμπολάχ, ανέφερε χτες πως υπάρχει ευελιξία στο θέμα εκλογής νέου Προέδρου του Λιβάνου, δηλώνοντας στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ν. Μικάτι ότι στηρίζει την εκλογή ενός Προέδρου που δεν αποτελεί «πρόκληση» για κανέναν. Αξιωματούχος της Χεζμπολάχ δήλωσε στο Reuters ότι η οργάνωση έχει αναθέσει στον Μπέρι να διαπραγματευθεί εκ μέρους της το θέμα του Προέδρου.

Ο Πρόεδρος του Λιβάνου εκλέγεται από το κοινοβούλιο. Ωστόσο στην παρούσα συγκυρία κανένας συνασπισμός δεν διαθέτει αρκετές έδρες για να επιβάλει την επιλογή του, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται να υπάρξει συμφωνία μεταξύ αντίπαλων μπλοκ για να εκλεγεί ένας υποψήφιος.

Μετά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον Μπέρι και τον επικεφαλής των Δρούζων Ουάλιντ Τζουμπλάτ, ο Μικάτι διάβασε κοινή ανακοίνωση που ζητούσε τη συναινετική εκλογή «ενός Προέδρου που θα καθησυχάσει τους πάντες και θα άρει οποιαδήποτε ανησυχία». Στην ανακοίνωση δεν αναφερόταν κανένα όνομα υποψήφιου.

Ο Ουάελ Αμπού Φάουρ, βουλευτής από το κόμμα του Τζουμπλάτ, δήλωσε στη συνέχεια ότι η συναινετική εκλογή ενός Προέδρου στον Λίβανο θα στείλει «μήνυμα στον έξω κόσμο ότι υπάρχει ισχυρή κυβέρνηση στη χώρα, έτοιμη να διαπραγματευθεί» εκεχειρία με το Ισραήλ.

Γάζα: Καθημερινοί βομβαρδισμοί σχολείων γεμάτων με εκτοπισμένους

Στη Λωρίδα της Γάζας, ο κατοχικός ισραηλινός στρατός συνεχίζει χωρίς διακοπή το αιματοκύλισμα των Παλαιστινίων.

Μέσα στο τελευταίο 24ωρο, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 99 άνθρωποι και τραυμάτισαν 169 άλλους, καθώς πολλαπλασιάζονται τα χτυπήματα σε σχολεία του ΟΗΕ, στα οποία έχουν αναζητήσει καταφύγιο εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι άμαχοι.

Ο νέος συνολικός απολογισμός χτες, 363ημέρα ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε 41.788 νεκρούς Παλαιστίνιους και 96.794 τραυματίες.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σε χτύπημά του πριν από τρεις μήνες σκότωσε τον Ράουχι Μουστάχα, ντε φάκτο πρωθυπουργό της Χαμάς στη Γάζα και «δεξί χέρι» του ηγέτη της οργάνωσης, Γιαχία Σινουάρ, μαζί με άλλους δύο ανώτερους αξιωματούχους ασφαλείας, τον Σάμιχ αλ Σιράζ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και υπεύθυνου των υποθέσεων ασφαλείας και τον Σάμι Ουντέχ, επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας της Χαμάς.

Παράλληλα χτες ένας Παλαιστίνιος δολοφονήθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες στην είσοδο στρατιωτικής βάσης κοντά στη Χεβρώνα της νότιας Δυτικής Οχθης, με τις κατοχικές δυνάμεις να αναφέρουν ότι κρατούσε μαχαίρι και προσπάθησε να τους επιτεθεί.

Στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, άλλοι 5 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μετά από μία ακόμα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην πόλη Τουλκαρέμ.

Μέσα στο τελευταίο 24ωρο συνελήφθησαν επίσης τουλάχιστον 15 Παλαιστίνιοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ