Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στις 15/10 το δείπνο Χριστοδουλίδη - Τατάρ με Γκουτέρες

Στη Νέα Υόρκη ανακοινώθηκε ότι θα οργανωθεί η άτυπη συνάντηση του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Χριστοδουλίδη και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, στις 15 Οκτώβρη, μαζί με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, όπου θα εξεταστεί το ενδεχόμενο επίσημης επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Ο Κύπριος ηγέτης μίλησε χτες για «θετική εξέλιξη» και πρόσθεσε ότι «με απόλυτη σοβαρότητα θα προσέλθουμε σε αυτό το δείπνο και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα». Ανέφερε ότι «δεν υπάρχει οτιδήποτε που είναι ανοικτής ατζέντας. Η συζήτηση γίνεται με έναν και μόνο σκοπό: Να δούμε αν υπάρχει η προοπτική για επανέναρξη των συνομιλιών (...) για μας ένας είναι ο στόχος, η επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά (σ.σ. Ιούλης 2017).

Στο μεταξύ, απαντώντας σε ερώτημα για γενικές εξελίξεις στην περιοχή, είπε ότι «είμαστε σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας, μια περιοχή (...) Είμαστε ένα κράτος που διατηρεί φιλικές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας, είμαστε το κράτος που εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) στην περιοχή». Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη Σύνοδο των «MED9» που θα φιλοξενήσει η Πάφος την επόμενη βδομάδα, όπου θα συζητηθούν και «όλες αυτές τις εξελίξεις και πώς μπορούμε ως ΕΕ και ως Κυπριακή Δημοκρατία, εκπρόσωπος της ΕΕ στην περιοχή, να βοηθήσουμε να αντιμετωπιστεί αυτή η πολύ δύσκολη κατάσταση πραγμάτων».

Από τη μεριά του, ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, δήλωσε ότι «το δείπνο (σ.σ. στις 15/10) θα διεξαχθεί σε ένα περιβάλλον όπου δεν θα συζητείται καθόλου η (λύση του Κυπριακού με) ομοσπονδία», επαναλαμβάνοντας ότι «η ύπαρξη και η κυριαρχία της "Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου" δεν είναι στοιχεία στα οποία μπορούμε να συμβιβαζόμαστε». Σχολιάζοντας από τη μεριά του κι αυτός τις εξελίξεις, είπε ότι αυτές «φέρνουν μαζί τους την πιθανότητα μια επιχείρηση που στοχεύει τη Νότια Κύπρο να καταστήσει κατά λάθος στόχο και τη Βόρεια Κύπρο». Αναφέρθηκε δε σε περιστατικό προηγούμενων χρόνων, κατά το οποίο ένας πύραυλος από τη Συρία έπεσε κάποτε «κατά λάθος» στην «ΤΔΒΚ».

Στο μεταξύ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά από τη χτεσινοβραδινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, στην Τουρκία, σημειώνεται ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την κατάχρηση της ειλικρινούς προσέγγισης και των προσπαθειών της για την ανάπτυξη βάσεων συνεργασίας μέσω της εγκαθίδρυσης μόνιμης σταθερότητας και ειρήνης στη Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος» και τονίζεται ότι «η πιο ορθή επιλογή είναι η συμπεριφορά με κοινή λογική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ