Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΥ
Ορατές πλέον οι συνέπειες της εμπλοκής

Και η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι «τιμά» τις σχέσεις με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ

Eurokinissi

Επιχείρηση «τρεχάτε ποδαράκια μου» είναι από χτες σε εξέλιξη στον Λίβανο, καθώς κάτοχοι ελληνικών και κυπριακών διαβατηρίων σπεύδουν να εγκαταλείψουν τη χώρα υπό τους σφοδρούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Τραγική συνέπεια της εμπλοκής Αθήνας και Λευκωσίας σε επικίνδυνα σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, τα οποία σπέρνουν τον όλεθρο στους λαούς για τα κέρδη και τις κολιγιές των επιχειρηματικών ομίλων.

Συγκεκριμένα, χτες το μεσημέρι «C-130» της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Βηρυτού, απεγκλωβίζοντας 38 υπηκόους της Κυπριακής Δημοκρατίας και 22 της Ελληνικής. Οι Κύπριοι αποβιβάστηκαν στη Λευκωσία, πριν το μεταγωγικό αεροσκάφος επιστρέψει στην Ελευσίνα, φέρνοντας τους υπόλοιπους απεγκλωβισθέντες. Απόδειξη της επικινδυνότητας της επιχείρησης και το γεγονός ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν και στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων.

Εξάλλου, καθώς στον Λίβανο υπολογίζεται ότι ζουν 3.500 - 4.000 άνθρωποι με ελληνικό διαβατήριο, έχει παρθεί απόφαση να βρίσκονται σε ετοιμότητα δύο επιπλέον μεταγωγικά αεροσκάφη «C-130», όπως και Μονάδες Επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού, μεταξύ των οποίων Μονάδες με δυνατότητα μεταφοράς πολιτών.

Σε στενή συνεργασία με ΗΠΑ - Ισραήλ

Στο μεταξύ, στον απόηχο και του προχτεσινού ΚΥΣΕΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, επαναλάμβανε χτες ότι η κυβέρνηση «καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Πρόκειται για σοβαρή κλιμάκωση που απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια», πρόσθεσε, χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα, όταν η κυβέρνηση μετέχει σε όλα τα ΝΑΤΟικά σχέδια που ανάβουν το φιτίλι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε Μ. Ανατολή και Αν. Μεσόγειο.

Η κυβέρνηση «τιμά τις σχέσεις με τους διαχρονικούς της συμμάχους», «η Ελλάδα στηρίζει τον λαό του Ισραήλ και το δικαίωμά του να ζει με ασφάλεια και επαναλαμβάνει την έκκληση για άμεση αποκλιμάκωση», πρόσθεσε, αναπαράγοντας τα γνωστά άλλοθι του ισραηλινού κράτους - δολοφόνου που έχει βάλει μπουρλότο σε όλη τη Μέση Ανατολή, έχει εξαπολύσει εκατοντάδες δολοφονικές επιδρομές και πρωτοφανείς τρομοκρατικές ενέργειες σε Παλαιστίνη, Λίβανο, Συρία και Υεμένη, σκοτώνοντας χιλιάδες γυναικόπαιδα κι άλλους αμάχους.

«Οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε εγρήγορση σε όλα τα επίπεδα, εντείνουν ελέγχους και συνεργασία για ανταλλαγή πληροφοριών», συνέχισε ο Μαρινάκης, επιβεβαιώνοντας τη στενή συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο ή και άλλους παράγοντες όπως οι ΗΠΑ, με πρόσθετη πρεμούρα τους τη διαχείριση αυξημένων προσφυγικών ροών και τον «κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης σε στόχους ισραηλινού ενδιαφέροντος», όπως διαχέεται. Ειδικά ως προς το τελευταίο, καλλιεργούν κλίμα τρομο-λαγνείας και αστυνομοκρατίας, δείχνοντας και πού στοχεύει όλο το σχετικό πλέγμα καταστολής και παρακολούθησης, ενώ διαρροές τους περί «ανησυχίας» που προκαλούν στις αρμόδιες υπηρεσίες καλέσματα για συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη και τον Λίβανο, βρωμοκοπούν προβοκάτσια και είναι απαράδεκτα.

Σε ανάλογο πνεύμα και η ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, χτες το μεσημέρι στην Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Αφορούσε τόσο τα αποτελέσματα της συμμετοχής της κυβέρνησης στην 79η Σύνοδο της ΓΣ του ΟΗΕ την προηγούμενη βδομάδα στη Ν. Υόρκη με έμφαση στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό (μετά και τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν), αλλά και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Μιλώντας κατόπιν σε δημοσιογράφους ο Γεραπετρίτης έλεγε ότι στην κυβέρνηση είναι «ανήσυχοι για τη Μέση Ανατολή», αναμένοντας «την αντίδραση του Ισραήλ», ενώ αναφερόμενος στα επόμενα βήματα του ελληνοτουρκικού διαλόγου, είπε ότι θα αφορά στη «διερεύνηση ως προς το αν υπάρχει πλαίσιο επάνω στο οποίο θα χτίσουμε για να πάμε στη β' φάση που θα είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ κατά το Διεθνές Δίκαιο και τα χρονοδιαγράμματα».

Στην Αθήνα η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ

Σε αυτό το πλαίσιο, ετοιμάζονται και για τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, στις 14 Οκτώβρη στην Αθήνα, όπου θα πάνε και παραπέρα τη σκυτάλη της εμπλοκής με τα αστικά κόμματα και μορφώματα να δίνουν όρκους πίστης στη λυκοσυμμαχία. Στους βουλευτές της, άλλωστε, αναμένεται να μιλήσουν οι Ελληνες υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, η Ντόρα Μπακογιάννη κ.ά. Στην «ατζέντα», θα βρεθούν η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, η Μέση Ανατολή, οι σχέσεις με Ρωσία, ενώ δεν αποκλείεται να συζητηθεί ο ελληνοτουρκικός «διάλογος» με βάση τον ΝΑΤΟικό «οδικό άξονα». Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και «περιήγηση» στη βάση της Σούδας, που έχει εξελιχθεί σε βασικό πυλώνα για την υλοποίηση των επικίνδυνων ΝΑΤΟικών σχεδίων, στηρίζοντας πολύπλευρα τις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή στο πλευρό των Ισραηλινών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χωμένη μέχρι τα μπούνια στη νέα κρίση στον Λίβανο (2024-08-08 00:00:00.0)
Σοβαρές απειλές γενικής ανάφλεξης Ισραήλ - Λιβάνου (2024-06-22 00:00:00.0)
Βαθιά χωμένη η κυβέρνηση και στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στη Μ. Ανατολή (2023-10-13 00:00:00.0)
Στρατιωτική συνεργασία με μεγάλο βάθος (2017-11-19 00:00:00.0)
Ελληνικά μαχητικά μετασταθμεύουν στο Ισραήλ (2011-10-14 00:00:00.0)
Νέα επιδρομή του Ισραήλ (1998-11-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ