Τετάρτη 22 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κάθε χρόνο πάνω από 1 τρισ. εισφοροδιαφυγή

Χρόνια τώρα, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ χρηματοδοτούν το μεγάλο κεφάλαιο με τη μέθοδο της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροκλοπής.

Συνειδητά χαρίζουν στους εργοδότες οφειλές τρισεκατομμυρίων μέσω της εκμετάλλευσης «μαύρης» - ανασφάλιστης εργασίας είτε μέσω της εισφοροκλοπής που αφορά εισφορές οι οποίες, ενώ εισπράχτηκαν από τους εργαζόμενους, δεν καταβλήθηκαν ποτέ στο ΙΚΑ, στο ΝΑΤ η σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία.

Το στοιχείο που αναφέρει ότι η εισφοροδιαφυγή υπολογίζεται σε ένα (1) τρισεκατομμύριο δραχμές το χρόνο δείχνει το μέγεθος κι αυτής της ληστείας σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων και των ασφαλισμένων.

Από τα σχετικά στοιχεία αποδεικνύονται τα εξής:

Από 1/1 έως 31/12/2000 η ειδική υπηρεσία ελέγχου ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ-ΙΚΑ) πραγματοποίησε 26.031 επιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις, σε όλη την Ελλάδα.

Στις επιχειρήσεις αυτές βρέθηκαν 78.556 εργαζόμενοι, από τους οποίους οι 18.784 ήταν ανασφάλιστοι (ποσοστό 24%)!

Βρέθηκαν επίσης 4.425 επιχειρήσεις που δεν έχουν καν δηλώσει την ύπαρξή τους στο ΙΚΑ (ποσοστό 17%)!

Οδήγησαν τα ταμεία στο δανεισμό και την υπερχρέωση

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ όχι μόνο καταλήστευσαν τα ταμεία, αλλά τα οδήγησαν ταυτόχρονα (π.χ. ΙΚΑ και ΝΑΤ) σε δανειοδότηση με εξοντωτικούς, τοκογλυφικούς όρους. Σε δανειοδότηση με επιτόκια που ξεπερνούν τον πληθωρισμό κατά αρκετές εκατοστιαίες μονάδες.

Συμπερασματικά: Η καταλήστευση των ταμείων, των χρημάτων των εργαζομένων από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και τους προκατόχους τους υπολογίζεται σε δεκάδες τρισεκατομμύρια δραχμές.

Αυτά τα ποσά ανήκουν στους εργαζόμενους και τα διεκδικούν. Δε δίνουν, δεν εκχωρούν το δικαίωμα της παραγραφής σε κανέναν κυβερνητικό τοποτηρητή.

Το σημειώνουμε αυτό γιατί σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμα ένα μεγάλο σκάνδαλο.

Στο όνομα της συμφωνίας που μεθοδεύει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με την κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση του ΙΚΑ, η ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ και ιδιαίτερα ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Χ. Πολυζωγόπουλος όχι μόνο δε διεκδικούν τις κρατικές -εργοδοτικές οφειλές προς το ΙΚΑ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά συναινούν στην παραγραφή των χρεών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ