Τετάρτη 22 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
«Στο πόδι» η εργατική τάξη καθώς κυβέρνηση και ΓΣΕΕ μαγειρεύουν «εθνική συμφωνία»

Την κατάληξη της λεγόμενης εθνικής ασφαλιστικής συμφωνίας, με την οποία επισφραγίζεται η μεγαλύτερη αρπαγή σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων, προανήγγειλε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης, ύστερα από τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό. Ετσι, η κυβέρνηση, έχοντας εξασφαλίσει την αμέριστη στήριξη της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και υπό το άγρυπνο βλέμμα του ΣΕΒ και των μεγαλοεργοδοτών, και παρά τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων, που απεργούν στις 29 του Μάη, βιάζεται να κλείσει άρον-άρον το φάκελο «χρηματοδότηση» για να προχωρήσει στη νομοθέτηση των αντιασφαλιστικών μέτρων.

Η συνάντηση -- που ενδέχεται να είναι και η τελική -- ορίστηκε για τη 1 το μεσημέρι της Πέμπτης και εκτός από την ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ, θα προσέλθουν και οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων.

Μάλιστα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δεν παρέλειψε να επικαλεστεί την «επίλυση του Ασφαλιστικού» (σύμφωνα βέβαια με τις κυβερνητικές προτάσεις) για την αύξηση των επενδύσεων. Η πλήρης δήλωση του Ν. Χριστοδουλάκη είναι η ακόλουθη: «Ενημέρωσα τον πρωθυπουργό για το θέμα της εθνικής ασφαλιστικής συμφωνίας, για την οποία θα συζητήσουμε πιθανόν σε τελική φάση την Πέμπτη με τους κοινωνικούς εταίρους (με τη ΓΣΕΕ, το ΣΕΒ και τους άλλους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων).


Πιστεύω πως η κατάληξή της θα αποτελέσει μια τομή και μια οριστική αντιμετώπιση του ασφαλιστικού ζητήματος για τις επόμενες δεκαετίες. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιστούν οι πόροι εκείνοι οι οποίοι θα επιτρέψουν να υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση, διαμορφώνοντας έτσι συνθήκες βεβαιότητας, αξιοπιστίας και επηρεάζοντας με θετικό τρόπο τις προοπτικές των εργαζομένων, αλλά και τις προοπτικές των επενδύσεων στη χώρα μας. Διότι πολλές φορές αναστέλλονται, όταν υπάρχει μια αβεβαιότητα, μία αναξιοπιστία στο πώς θα αντιμετωπίζονται τα ασφαλιστικά ζητήματα των εργαζομένων».

Και βέβαια, από την άποψη των συμφερόντων του κεφαλαίου, που υπηρετεί ο υπουργός, έχει δίκιο, αφού η μείωση των συντάξεων και η αύξηση των ορίων ηλικίας, η παράδοση των αποθεματικών στον τζόγο της Σοφοκλέους, η παραγραφή των χρεών του δημοσίου προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ύψους δεκάδων τρισεκατομμυρίων, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών και η διαιώνιση της εισφοροδιαφυγής και εισφοροκλοπής εξασφαλίζουν εκείνη τη βεβαιότητα στους εργοδότες που θα τους επιτρέψει ακόμη περισσότερα κέρδη.

Στις διαβουλεύσεις για την προώθηση της λεγόμενης εθνικής συμφωνίας, κοινώς «εθνικής απάτης», πρωτοστατεί η ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ, που ενάντια στα συμφέροντα εκατομμυρίων εργαζομένων βάζει την υπογραφή της στην παραγραφή όλων των χρεών του δημοσίου προς τα ασφαλιστικά ταμεία και καταδικάζει το ΙΚΑ στη φτώχεια, στη μιζέρια και στα χρέη. Το χειρότερο, με το φερετζέ της «χρηματοδότησης» κυβέρνηση και πλειοψηφία της ΓΣΕΕ επιδιώκουν να αποκρύψουν τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχουν στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης τα ίδια τα μέτρα, τα οποία ήδη διαμορφώνονται σε νομοσχέδιο.

Αλλά κυβέρνηση, ΣΕΒ, ΝΔ και πλειοψηφία της ΓΣΕΕ λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Στην απάτη της χρηματοδότησης, στα μέτρα που κατεδαφίζουν την Κοινωνική Ασφάλιση, οι εργαζόμενοι απαντούν με την πανελλαδική απεργία στις 29 του Μάη. Πάνω από 400.000 δημόσιοι υπάλληλοι, 16 δευτεροβάθμιες οργανώσεις του ιδιωτικού τομέα, που καλύπτουν αντίστοιχα εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, στη βιομηχανία, στις κατασκευές, στο εμπόριο και στις υπηρεσίες, βαδίζουν μαζί αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τις αντιασφαλιστικές ανατροπές. Απορρίπτουν το νέο ασφαλιστικό μεσαίωνα. Απαιτούν την ικανοποίηση των δικών τους αιτημάτων. Στη μάχη αυτή, δίπλα στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, στρατεύονται ευρύτερες δυνάμεις. Συνεχίζουν αταλάντευτα στα χνάρια των περσινών λαϊκών κινητοποιήσεων, κλιμακώνουν την πάλη τους για μια Κοινωνική Ασφάλιση που θα υπηρετεί τους ίδιους τους εργαζόμενους και τις ανάγκες της λαϊκής εργατικής οικογένειας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καλεί σε συναντήσεις ΓΣΕΕ και εργοδότες (2012-07-10 00:00:00.0)
Σε κοινή πορεία ενάντια στους εργάτες (2012-01-07 00:00:00.0)
Εχθρική και προκλητική η στάση του ΣΕΒ (2008-01-31 00:00:00.0)
Η ΝΔ κυβερνά! (2005-07-03 00:00:00.0)
Απαιτεί σύνταξη στα 67 (2001-11-09 00:00:00.0)
Αγώνας κόντρα στους «διαλόγους» (2000-10-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ