Σάββατο 22 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ερώτηση:

Γιατί πρέπει να καταψηφιστούν και στους δύο γύρους των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών οι συνδυασμοί που στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, οι διάφορες κεντροαριστερές ή κεντροδεξιές παραλλαγές τους;

Απάντηση:

Η μάχη για τις τοπικές εκλογές είναι μια πολιτική αναμέτρηση για την ΤΑ, αλλά κρίνεται γενικότερα και η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Την ίδια πολιτική εκφράζει η ΝΔ, ενώ ο ΣΥΝ την ανέχεται ή συμφωνεί μ' αυτήν. Επομένως κρίνεται η πολιτική κάθε κόμματος, και στην ΤΑ και γενικά. Αλλωστε, στην ΤΑ αυτές οι δυνάμεις εφαρμόζουν τις πολιτικές των κομμάτων τους. Ολες αυτές οι δυνάμεις είναι υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπέρ της διαχείρισης του συστήματος.

Η λαϊκή ψήφος, όπως και οι αγώνες, είναι και αυτή ένα όπλο που μπορεί να αξιοποιείται προκειμένου να εκφράζεται συνειδητά η εναντίωση στην αντιλαϊκή πολιτική, ανεξάρτητα από το ποιος την εκφράζει ή την εφαρμόζει και πού την εκφράζει, στη Βουλή, στην ΤΑ κλπ. Αυτή η εκλογική αναμέτρηση, αν καταψηφιστούν αποφασιστικά αυτοί οι συνδυασμοί και υπερψηφιστούν οι συνδυασμοί της αγωνιστικής συμπαράταξης του ΚΚΕ με άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις, μπορεί να αποτελέσει μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση αλλαγής του συσχετισμού των δυνάμεων γενικότερα, και πρώτ' απ' όλα στην ΤΑ. Επίσης δίνει ταυτόχρονα ένα δυνατό μήνυμα ότι ο λαός καταδικάζει την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών, απαιτεί πολιτική προς όφελος των συμφερόντων του. Αυτό είναι και το νόημα της ψήφου στις τοπικές εκλογές.

Αλλάζει αυτό το νόημα από τον πρώτο στο δεύτερο γύρο; Μήπως ένας δήμαρχος διαχειριστής της αντιλαϊκής πολιτικής, αν στο δεύτερο γύρο στηριχτεί από άλλες δυνάμεις, θα αλλάξει πολιτική; Θα εναντιωθεί στην πολιτική ενίσχυσης των μεγαλοεπιχειρηματιών; Σίγουρα όχι. Θα έχει πετύχει όμως να εγκλωβίσει μέσω της ψήφου στο δεύτερο γύρο λαϊκές δυνάμεις που διαφωνούν ριζικά με την πολιτική του, να εμφανίσει συνεργασία ή ανοχή σ' αυτή την πολιτική από δυνάμεις που διαφωνούν μ' αυτή.

Επειδή λοιπόν δεν αλλάζει τίποτα από τον πρώτο στο δεύτερο γύρο, πρέπει και στο δεύτερο να εκφραστεί η καταδίκη αυτών των συνδυασμών, να μη μετρήσουν αγωνιστικές ψήφοι ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική υπέρ αυτών των εκλεγμένων που θα δρουν σε βάρος του λαού. Βεβαίως, δήμαρχος θα βγει, αλλά για τις λαϊκές δυνάμεις σημασία έχει ότι δεν έχουν ψηφίσει δήμαρχο που δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους. Εχει λοιπόν σημασία στο δεύτερο γύρο να μην πάρουν περισσότερες ψήφους απ' ό,τι στον πρώτο. Θα είναι ένα γερό χτύπημα στην αντιλαϊκή πολιτική, ένα γερό χτύπημα στους εκλεγμένους των κομμάτων του κατεστημένου.

Βεβαίως, το δεύτερο γύρο τον αξιοποιούν για να προβάλουν το πλαστό δίλημμα «δεξιά-αντιδεξιά», και μάλιστα με τη δεξιά στροφή στις εκλογές σε διάφορες χώρες της Ευρώπης ενισχύουν αυτά τα διλήμματα. Επιδιώκουν να υποτάξουν λαϊκές δυνάμεις στη λογική της διαχείρισης μέσω της ΤΑ, αρχικά, δηλαδή να επιλέξουν ποιον δήμαρχο ή νομάρχη θέλουν να είναι ενάντια στα συμφέροντά τους, ενάντια στους αγώνες τους. Και βεβαίως να χρησιμοποιήσουν το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου ως στοιχείο για το ποιο κόμμα του κατεστημένου, αυτοδύναμο ή σε συνεργασία με άλλες δυνάμεις (κεντροαριστερά-ΣΥΝ, κεντροδεξιά), θέλει ο λαός να τον κυβερνά, αφού θα χρησιμοποιήσουν τις τοπικές εκλογές ως πρόκριμα για τις εθνικές. Και σ' αυτό ο λαός πρέπει να δώσει απάντηση και στο δεύτερο γύρο.

Καταδίκη λοιπόν ενιαία αυτών των συνδυασμών και στους δύο γύρους, υπερψήφιση των αγωνιστικών συνδυασμών συμπαράταξης. Αυτή η ενιαία στάση στέλνει το μήνυμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής γενικά, της προοπτικής αλλαγής συσχετισμού των δυνάμεων, της ενίσχυσης των λαϊκών κοινωνικοπολιτικών αγώνων, της συσπείρωσης του λαού στο δικό του μέτωπο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ενίσχυση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στήριγμα στην πάλη του λαού (2014-11-29 00:00:00.0)
«Να βάλουμε τέρμα στην οπισθοδρόμηση» (2006-10-18 00:00:00.0)
Αγώνας σε τέσσερις δήμους για ανάδειξη αγωνιστικών συνδυασμών (2006-10-17 00:00:00.0)
Πρώτη η «Νέα Καρδίτσα» με τον Χρήστο Τέγο (2006-10-16 00:00:00.0)
Ο "σικέ" καβγάς για τα "λάφυρα" (1998-10-27 00:00:00.0)
Πολιτική πράξη αντίστασης και προοπτικής (1998-10-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ