Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Μαζική συμμετοχή και παρατράγουδα

Συνεχίζεται και σήμερα η απεργία, νέα πορεία των εκτάκτων

Η κυβερνητική πολιτική για την Αυτοδιοίκηση βρέθηκε στο στόχαστρο των απεργών, όπως μαρτυρούν και τα πανώ της κινητοποίησης
Η κυβερνητική πολιτική για την Αυτοδιοίκηση βρέθηκε στο στόχαστρο των απεργών, όπως μαρτυρούν και τα πανώ της κινητοποίησης
Ενα γιαούρτι που εκτοξεύτηκε κατά του προέδρου της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ Νώντα Λαμπρακάκη, χρησιμοποιήθηκε σαν πρόσχημα από την πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας (με εξαίρεση τους συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ) για να συνεχίσουν και χτες να εμφανίζουν την κινητοποίηση των εκτάκτων - συμβασιούχων των δήμων σαν κάτι ξεχωριστό, με το οποίο δεν έχουν σχέση οι υπόλοιποι. Αυτό με τη σειρά του έδωσε το πρόσχημα στην υπουργό Εσωτερικών να μη δεχτεί καν να συναντηθεί με την αντιπροσωπεία των εκτάκτων.

Χτες, πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας που είχε κηρύξει για όλους τους δήμους της χώρας η ΠΟΕ - ΟΤΑ, ομάδα συμβασιούχων αποδοκίμασε έντονα τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, ο οποίος προχτές είχε σπεύσει να τους καταγγείλει γιατί στα πλαίσια της κινητοποίησης για τη μονιμοποίησή τους είχαν κλείσει συμβολικά και τη χωματερή στα Ανω Λιόσια. Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ εμφανίστηκε να ταυτίζεται με τον δήμαρχο Αθήνας που ζήτησε παρέμβαση Εισαγγελέα κατά των εκτάκτων, όξυνε τα πνεύματα, με αποτέλεσμα ο Λαμπρακάκης να βρεθεί γιαουρτωμένος. Η ένταση που ακολούθησε εμφάνισε το κλάδο διασπασμένο. Ταυτόχρονα, αφέθηκε στο απυρόβλητο η κυβέρνηση που είναι και ο ουσιαστικός υπονομευτής της ενότητας του κλάδου, καθώς διατηρεί το καθεστώς των έκτακτων και τις πολύμορφες ελαστικές εργασιακές σχέσεις, για εργαζόμενους που δουλεύουν μαζί, αλλά αντιμετωπίζονται σαν να έχουν διαφορετικά συμφέροντα. Μια κυβέρνηση που αξιοποιεί παντοιοτρόπως τους έκτακτους για την ικανοποίηση των δικών της ψηφοθηρικών και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, όπως έγινε πρόσφατα με τη ρύθμιση για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στο Δημόσιο που παραπέμφθηκε για μετά τις εκλογές.


Το γιαούρτι που πετάχτηκε, στη διάρκεια της συγκέντρωσης των απεργών στην πλατεία Καραϊσκάκη, στον πρόεδρο της ΠΟΕ - ΟΤΑ, Νώντα Λαμπρακάκη, για τη στάση που κράτησε στο κλείσιμο της χωματερής, χρησιμοποιήθηκε ως άλλοθι από το προεδρείο της Ομοσπονδίας (πλην της παράταξης της ΕΣΑΚ) ώστε να μη συμμετάσχει στην πορεία που ακολούθησε στο υπουργείο Εσωτερικών. Επιβεβαιώθηκε έτσι η θέση της ΕΣΑΚ πως η πόλωση μεταξύ της ΠΟΕ - ΟΤΑ και της Συντονιστικής Επιτροπής δε βοηθά στη συσπείρωση του κλάδου και την προώθηση των αιτημάτων της απεργίας. Αντίθετα, συμβάλλει στην υπονόμευσή της.

Σχολιάζοντας τα όσα εξελίχθηκαν στη χτεσινή συγκέντρωση, ο Γ. Στρατηγός, γραμματέας της ΠΟΕ - ΟΤΑ, σημείωσε πως «ανεξάρτητα από το πώς αντιμετωπίστηκε από την Ομοσπονδία το κλείσιμο της χωματερής, τέτοιες ενέργειες δε δίνουν διέξοδο, αντίθετα παρέχουν άλλοθι για παραπέρα πόλωση και τελικά δεν προωθούν τα αιτήματα του κλάδου». Οι εργαζόμενοι ζητούν να αποτραπούν οι ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών. Να καταργηθεί ο θεσμός των εκτάκτων και να μονιμοποιηθούν όσοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Επίσης, ζητούν να προσλαμβάνεται μόνιμο προσωπικό και οι ιδιωτικού δικαίου εργαζόμενοι να πληρώνονται με βάση τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Να αυξηθεί τέλος το εφάπαξ που λαμβάνουν οι μόνιμοι και ιδιωτικού δικαίου εργαζόμενοι, ενώ όσοι κάνουν βαρέα ανθυγιεινά επαγγέλματα να συνταξιοδοτούνται στα 58.

Σήμερα, συνεδριάζει το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ - ΟΤΑ προκειμένου να καθορίσει την παραπέρα στάση του κλάδου. Την ίδια ώρα, οι έκτακτοι θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, απ' όπου και θα ξεκινήσουν πορεία προς το υπουργείο Προεδρίας.

Στη Θεσσαλονίκη

Πρωτοφανής για τα δεδομένα της Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζεται η συμμετοχή των εργαζομένων στους ΟΤΑ του νομού στη χτεσινή πρώτη μέρα της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας. Οπως εκτιμά ο Μηνάς Μοναστηρίδης, γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων των Δήμων Συνδέσμων ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης, «η συμμετοχή των εργαζομένων στους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης κυμάνθηκε χτες στο 70%. Αυτό αποτελεί μεγάλη επιτυχία, γιατί για πρώτη φορά οι εργαζόμενοι στους δήμους συμμετέχουν με τέτοιο ποσοστό σε μια απεργία». Να σημειωθεί ότι στους αριθμούς αυτούς δε συμπεριλαμβάνονται οι Δήμοι Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς που έχουν ξεχωριστά σωματεία εργαζομένων.

Στους υπόλοιπους Καποδιστριακούς Δήμους του νομού, η συμμετοχή στην απεργία κινήθηκε γύρω στο 50% και είναι η πρώτη φορά που και εκεί παρουσιάζεται τόσο υψηλό ποσοστό συμμετοχής, αφού σ' όλες τις προηγούμενες απεργίες η συμμετοχή δεν ξεπερνούσε το 10%.

Οι απεργοί χτες το πρωί πραγματοποίησαν πορεία από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου και επέδωσαν στον υπουργό σχετικό υπόμνημα με τα αιτήματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ