Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Θυγατρική - «βιτρίνα» για την παραχώρηση του έργου σε ιδιώτες

Το νομοσχέδιο «για την ίδρυση εταιρίας ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ 2004» κατέθεσε χτες στη Βουλή η κυβέρνηση

Ως εφαλτήριο για την παραχώρηση της κατασκευής του Ολυμπιακού Χωριού και την εκμετάλλευσή του μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, σε επιχειρηματικούς ομίλους, χρησιμοποιεί η κυβέρνηση τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και μία θυγατρική εταιρία του Οργανισμού που συστήνεται με το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού, που κατατέθηκε χτες στη Βουλή και αναμένεται να εξεταστεί από την αρμόδια επιτροπή μέσα στην επόμενη βδομάδα.

Ταυτόχρονα, καταδικάζει τον Οργανισμό και τους εργαζόμενους - δικαιούχους του να πληρώσουν ένα ποσό που θα ξεπεράσει τα 150 δισ. δρχ., χωρίς ταυτόχρονα να διασφαλίζεται ότι την κυριότητα του Ολυμπιακού Χωριού μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ή ακόμα και πριν από αυτούς, θα έχει ο ΟΕΚ!

Συγκεκριμένα, η θυγατρική, που θα φέρει την επωνυμία «Ολυμπιακό Χωριό 2004 ΑΕ», θα μπορεί να λειτουργήσει ως ...«μεσάζοντας» για την παραχώρηση της κατασκευής του Ολυμπιακού Χωριού σε ιδιώτες. Κι αυτό γιατί το νομοσχέδιο (άρθρο 1 παρ. 13) προβλέπει ότι «Προς εκπλήρωση του σκοπού της (σ. σ. κατασκευή και εκμετάλλευση του Ολυμπιακού Χωριού) η Εταιρία μπορεί να ιδρύει άλλες εταιρίες ή να συμμετέχει σε αυτές». Ετσι, η θυγατρική μπορεί κάλλιστα να ιδρύσει άλλη... θυγατρική και να της παραχωρήσει το έργο ή να «σπάσει» το έργο σε μικρότερα και να αναθέσει σε ιδιώτες την κατασκευή του. Αλλωστε, η παραχώρηση του έργου σε τρίτους προβλέπεται και σε άλλη παράγραφο του νομοσχεδίου. Ανάμεσα στις αρμοδιότητες της νέας θυγατρικής εταιρίας, με την επωνυμία «Ολυμπιακό Χωριό 2004 ΑΕ», είναι:

  • Η δημοπράτηση και η ανάθεση της κατασκευής του παραπάνω έργου (σ.σ. Ολυμπιακό Χωριό) με αυτοχρηματοδότηση ή συγχρηματοδότηση, προκειμένου να κατασκευαστούν σε αυτό κάθε είδους κτιριακά συγκροτήματα, κτίρια ή κτίσματα, τα οποία θα εξυπηρετούν τις ανάγκες στέγασης, σίτισης, άθλησης, ιατρικής περίθαλψης, ψυχαγωγίας και εκπλήρωσης θρησκευτικών καθηκόντων τόσο των αθλητών που θα λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004, όσο και των οικιστών - δικαιούχων του ΟΕΚ, οι οποίοι θα κατοικήσουν το Ολυμπιακό Χωριό μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων.
  • Η εκπόνηση μελετών, η ανάθεση της σύνταξης μελετών ή η συμμετοχή στην εκπόνηση μελετών που σχετίζονται με την ανέγερση του Ολυμπιακού Χωριού και των συνοδευτικών αυτού εγκαταστάσεων.
  • Η σύναψη κάθε είδους συμβάσεων με το Δημόσιο ή με οποιοδήποτε φυσικό και νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου σχετικών με την κατασκευή και επίβλεψη κατασκευής του Ολυμπιακού Χωριού, τη διαχείριση, εκμετάλλευση, μίσθωση και προσωρινή παραχώρηση της χρήσης των οικιών, κτιριακών συγκροτημάτων, κτιρίων και εν γένει κατασκευών του Ολυμπιακού Χωριού, καθώς και των ελεύθερων χώρων αυτού.
Εταιρία - «επιχειρηματίας»

Η θυγατρική μπορεί να αναπτύξει επιχειρηματικές δραστηριότητες, από τις οποίες θα αντιστοιχεί ένα μέρος των πόρων της.

Να σημειώσουμε ότι η εταιρία διέπεται από τη νομοθεσία περί ανωνύμων εταιριών, γεγονός που επιτρέπει τη μεταβίβαση μετοχών σε τρίτους. Εκτός, αυτού, εκείνος που ουσιαστικά θα έχει τον έλεγχο της θυγατρικής εταιρίας είναι η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, ο οποίος και θα συντάξει το καταστατικό της. Ετσι, ο ΟΕΚ δεν εξελίσσεται μόνο - σύμφωνα με το νομοσχέδιο - σε «βιτρίνα» της κυβέρνησης για να παραχωρήσει το έργο σε ιδιώτες. Φροντίζει ακόμα και την οικονομική εξόντωση του Οργανισμού!

Συγκεκριμένα, ο ΟΕΚ υποχρεούται να καταβάλει το αρχικό κεφάλαιο ύψους 100 εκατ. δρχ. και το κεφάλαιο που αντιστοιχεί σε τυχόν αυξήσεις του, με τον τρόπο που προβλέπει το καταστατικό της εταιρίας και αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τη δαπάνη για την ίδρυση της εταιρίας. Αυτό ακριβώς προβλέπει το άρθρο 1 παρ. 7 του νομοσχεδίου και συνεχίζει: «Τόσο οι χρηματοδοτήσεις, όσο και οι επιχορηγήσεις είναι άτοκες και χωρίς παροχή εγγυήσεως εκ μέρους της εταιρίας και χωρίς υποχρέωση επιστροφής των αντίστοιχων χρηματικών ποσών που διατίθενται από τον ΟΕΚ, με βάση τον προϋπολογισμό του συγκεκριμένου έργου ή τμημάτων του».

Οσον αφορά το ΔΣ της θυγατρικής, η κυβέρνηση, προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα του ΔΣ του ΟΕΚ που ζήτησε να έχει την πλειοψηφία, δίνει τη δυνατότητα στον Οργανισμό να ορίσει 4 από τα 7 μέλη. Ομως, αυτό δε σημαίνει απολύτως τίποτα, μια και αυτή η αλλαγή που είχε ζητήσει το ΔΣ του Οργανισμού, συνοδεύεται από τις υπερεξουσίες που δίνονται στον υπουργό Εργασίας από το νομοσχέδιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο άρθρο 1 παρ. 6 προβλέπεται πως: «Το ΔΣ του ΟΕΚ ενεργεί ως Γενική Συνέλευση της εταιρίας και έχει όλες τις αρμοδιότητες που προβλέπονται από τον ΚΝ 2190/1920, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στον παρόντα νόμο ή στο καταστατικό της εταιρίας». Και όπως αναφέραμε, το καταστατικό θα το φτιάξει ο υπουργός Εργασίας... Στον ΟΕΚ - σύμφωνα πάντα με το νομοσχέδιο - θα ανήκει μόνο η πρώτη μετοχή, που ορίζεται στο ποσό των 100 εκατομμυρίων δρχ.

Αλλες ρυθμίσεις

Με το νομοσχέδιο συστήνεται Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Εργων (ΕΥΔΕ) στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ) με αποκλειστική αρμοδιότητα τον προγραμματισμό, τη μελέτη και την εκτέλεση των αθλητικών έργων που θα ανατεθούν στη ΓΓΑ. Με απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού μπορούν να συστήνονται ΕΥΔΕ και σε άλλα υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες.

Ακόμα, με την ποινή της φυλάκισης το λιγότερο 3 μήνες και πρόστιμο τουλάχιστον 200.000 δρχ. θα τιμωρείται όποιος αναπαράγει και χρησιμοποιεί παράνομα για εμπορικούς λόγους τα Ολυμπιακά σύμβολα και σήματα. Ακόμα όποιος... τολμήσει να προσβάλει τα σύμβολα και τα σήματα, θα πληρώνει πρόστιμο τουλάχιστον 300.000 δρχ.

Τα Ολυμπιακά σήματα θα μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο κατόπιν έγγραφης συμφωνίας του χρήστη με την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων που κατατίθεται στην αρμόδια ΔΟΥ είτε με νόμιμο παραστατικό ΚΒΣ (τιμολόγιο εκδόσεως του χρήστη) που θα πρέπει να προσυπογράφεται από την ΟΕΟΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σχέδιο οικονομικής αφαίμαξης του ΟΕΚ (2001-01-17 00:00:00.0)
Σήμερα η συζήτηση για το Ολυμπιακό Χωριό (2000-02-22 00:00:00.0)
Να απεμπλακεί ο ΟΕΚ από το Ολυμπιακό Χωριό! (2000-01-28 00:00:00.0)
Ο ΟΕΚ θα πληρώνει, η «θυγατρική» θα αποφασίζει... (2000-01-23 00:00:00.0)
Νέα σύμβαση για το Ολυμπιακό Χωριό! (2000-01-21 00:00:00.0)
Αφαιρούνται αρμοδιότητες από τον ΟΕΚ (1999-12-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ